Reklama

Viete, z čoho sa skladá jazyk a ako funguje?

Oteklý a červený jazyk vypovídá o bakteriálním

Zdroj: SHUTTERSTOCK.COM

Reklama

Jazyk slúži na príjem a spracovanie potravy, pomáha pri cicaní, prijíma podnety a je nosičom orgánu chuti. U živočíchov pomáha vytvárať zvuky, u ľudí reč.

Jazyk je svalový orgán a nachádza sa v ústnej dutine. Je husto zásobený nervovými vláknami a krvnými cievami. Je tiež veľmi citlivým hmatovým orgánom. Dokáže zistiť veľmi presne poškodenie zubov a prítomnosť cudzích telies v ústach (napríklad zrnko potravy).

Jazyk prezradí zápal aj infekciu

• Na jazyku sa môže vyskytnúť niekoľko zmien, ktoré signalizujú, že nie je všetko v poriadku.
• Červený a opuchnutý svedčí o zápale. Častejšie sa vyskytuje u mužov. Jeho príčinou môžu byť nedostatok vitamínov, infekcia alebo alergia na jedlo.
• Zapálený jazyk vám hrozí aj v prípade, že príliš fajčíte alebo pijete.
• Nedostatok vitamínov sa prejaví, ak máte hladký jazyk.
• Biely povlak na jazyku je spojený najmä so zvýšenou teplotou a je sprievodným javom prechladnutia, chrípky, nedobrého trávenia.
• V ústach vás môžu potrápiť aj biele bolestivé vriedky. Ide o infekciu. Aby ste sa ich zbavili, mali by ste používať dezinfekčné prípravky, ktoré sa nanášajú priamo na postihnuté miesta.
• Spozornite, ak na jazyku cítite hrbolček. Môže byť predzvesťou rakoviny. Ak hrbolček nezmizne do desiatich dní, navštívte lekára.

Stavba jazyka:

● jazyková mandľa nachádza sa na koreni jazyka
● malý slepý otvor je pozostatkom hrtanového čreva – základu štítnej žľazy
● koreň jazyka smeruje do hltana, ale nedotýka sa ho, postupne prechádza do príklopky, ani pri maximálnom vyplazení jazyka nie je viditeľný
● brázda jazyka oddeľuje chrbát jazyka od koreňa, má tvar „V“, ktorého hrot smeruje do hltana
● bradavky podľa tvaru rozoznávame: listovité, nitkovité, hubovité, hradené, kužeľovité
● telo jazyka
● chrbát jazyka
● stredová brázda jazyka hrot jazyka

Chuť

Ak sa pozriete na jazyk cez silnú lupu, uvidíte množstvo hrbolčekov. Pri základni týchto hrbolčekov sú chuťové poháriky. V nich sú bunky, ktoré rozlišujú chuť.

Rozlišujeme niekoľko základných chutí: sladkú, kyslú, horkú, slanú. Sladkú vnímame najmä na hrote jazyka, kyslú a slanú po bokoch a horkú pri koreni jazyka. Analyzátorom sú chuťové bunky, ktoré vytvárajú chuťové poháriky v epiteli ústnej dutiny na jazyku, mäkkom podnebí a v hornej časti hltana a na zadnej strane hrtanovej príklopky. Oblasť pre prijímanie najčistejších a najintenzívnejších chuťových vnemov je na sliznici jazyka.

Najviac chuťových pohárikov je po bokoch, na hrote a pri koreni jazyka. Skladajú sa z dvojakých buniek: chuťových a podporných. Podporné bunky sú v chuťovom poháriku usporiadané ako dieliky pomaranča. Medzi ne sú vsunuté chuťové bunky. Chuťové bunky sú vretenovité s veľkým okrúhlym jadrom. Z povrchu chuťových buniek vybiehajú jemné vlásky do chuťového póru.

Viac zaujímavých článkov nájdete v prílohe Nový Čas Zdravie, každý piatok v denníku Nový Čas!