Vitariánstvo: Život na tanieri
5. 8. 2009, 12:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 13:11)

Zdroj: Eva, Vendy Fantová
Sezóna ovocia a zeleniny je v plnom prúde... Zahoďte kuchárske knihy, odložte hrnce na varenie a vychutnajte si šťavnaté leto.
Možno sa vám to zdá bláznivé, ale EVA to myslí vážne. Pretože kto aspoň na pár týždňov vyskúša surovú = živú = raw stravu, skutočne ožije. Neznamená to však, že si máte na tanier naložiť kus surového mäsa či práve ulovenú rybu. K takzvaným živým potravinám patrí len tepelne neupravené ovocie, zelenina, orechy, semená a klíčky, teda všetko čerstvé a rastlinné (akékoľvek mäso je bez debaty kus mŕtvoly), pretože život neznáša veľké ohrievanie, pečenie, praženie ani sterilizovanie. Pri teplote nad 42 °C začínajú miznúť životodarné enzýmy, vitamíny, minerály a potraviny strácajú svoju prirodzenú sviežu chuť i vôňu. Aby sa uvarené jedlo dalo zjesť, musí sa ochutiť tukom, soľou, korením alebo chemickými prísadami od výmyslu sveta. Výsledkom „kuchtenia“ sú rôzne civilizačné, chronické a degeneratívne ochorenia, ktorých je v dnešnej dobe požehnane. Nečudo, že z roka na rok rastie počet vitariánov, teda priaznivcov živej stravy. Inšpirujte sa ich jedálnym lístkom aspoň v horúcom lete! Neprestojíte hodiny pri sporáku, minie vás umývanie mastných hrncov, prebytočné kilá utečú samy od seba a zlepší sa aj vaše zdravie.
NUMERO UNO
Nájsť vitariána na Slovensku, to je ako hľadať ihlu v kope sena. V susedných Čechách ich „pobehuje“ o niečo viac, ale ani tam to nie je žiadna sláva. „Vo svojom okolí poznám dosť vitariánov, ale vo všeobecnosti sa dá povedať, že v strednej Európe zatiaľ živoríme na okraji spoločnosti. Iná situácia je na Západe, kde je to dnes najväčší hit v rámci všetkých alternatívnych štýlov, skrátka numero uno,“ hovorí niekoľkoročná vitariánka Tereza Havrlandová z Prahy. K terajšiemu spôsobu stravovania sa dostala náhodou. „Po dvadsiatke som pomaly, ale isto začínala pozorovať, že s mojím zdravím to ide dolu vodou – zhoršovala sa mi pleť, trávenie nefungovalo tak, ako by malo, kilogramy pribúdali a diéta ani cvičenie už nezaberali. Nevedela som, čo s tým. Keď som pred piatimi rokmi navštívila USA asestra mi tam podstrčila knihu Sunfood Diet o slnečnej, živej strave, zhltla som ju jedným dychom a bolo rozhodnuté. Jedálniček som zmenila prakticky cez noc.“
PÄTINA MÔŽE BYŤ
Kým tí najprísnejší vitariáni propagujú stopercentne raw menu, veľká časť prívržencov hlása, že na to, aby sa prejavili priaznivé účinky tohto spôsobu stravovania, stačí dodržiavať pomer 80 ku 20. Keď v povolenej pätine nebudú keksíky, zákusky, hranolčeky, hotdogy či iné spotvorené veci, ale krátko naparená zelenina, varené strukoviny, zemiaky či ryža, zdravému telu neublížia. „Pri jedle síce kalkulačku nepoužívam, ale stopercentná nie som ani ja. Výnimočne si doprajem nevitariánsku záležitosť v podobe tepelne upravenej zeleniny. Určite by som si však nedala nič zvieratkové ani obilné,“ zdôrazňuje Tereza. Jej celodenné menu býva veľmi jednoduché: na raňajky si vyberá kyslejšie druhy ovocia, napríklad citrusy či ananásy, a po zvyšok dňa „fičí“ už len na sladkom sezónnom ovocí. „V lete to bývajú predovšetkým melóny. Párkrát do týždňa si dám na večeru niečo zeleninové spolu so sušenými krekríkmi alebo plackami, ale inak zostávam celý deň pri ovocí. Odmeňovanie sa sladkosťami ani žiadnym iným jedlom nepraktizujem, robím si radosť zakaždým, keď si sadám k plnej mise zrelého, voňavého ovocia.“
ORIGINÁLNY LIFEFOOD
Presedlanie na živú stravu prinieslo Tereze nový život. Vitariánstvo jej vzalo chrípky, angíny, upchatý nos, vyrážky, alergiu na slnko, problémy s trávením, nechcené kilogramy a namiesto toho dostala žiariace zdravie, kopec energie, radosť a ľahkosť. Tvrdí, že v súčasnosti sa cíti lepšie než za celý predchádzajúci život. Strava je však podľa nej len jedným z kľúčových faktorov na zachovanie optimálneho zdravia. Dôležitý je aj pohyb, slnko, čerstvý vzduch, správne spracúvanie emócií a stresu. Druhým bonusom, ktorý prišiel Tereze vďaka vitariánstvu do cesty, je zaujímavé podnikanie. Objavila dieru na trhu so zdravou výživou a založila firmu Lifefood, ktorá ponúka iba živé potraviny. „Všetky produkty vyrábame v biokvalite a pri teplote do 42 °C, čiže sušienky, krekry a placky nie sú pečené, ale sušené. Receptúry mám z vlastnej hlavy, občas sa inšpirujem konvenčnými pochúťkami alebo za hranicami.“
SKOK DO VODY
Ak vás oslovilo vitariánstvo a chceli by ste vyskúšať jeho účinky na vlastnej koži, nemajte strach a pokojne skočte rovno do vody. Živá strava vám prospeje, najmä keď vás už roky prenasledujú rôzne zdravotné problémy. Nie je na škodu vylúčiť nevhodné potraviny z hodiny na hodinu. Pozitívny šok je podľa Terezy lepší než pomalá smrť. V prípade, že vám vyhovuje miernejšie tempo, nahrádzajte jednotlivé chody raw alternatívou postupne. Najjednoduchšie je začať s ovocnými raňajkami. Len čo si zvyknete na šťavnaté dopoludnie, namiesto klasického obeda si naservírujte veľký zeleninový šalát a ovocie. Večera môže zostať jediným tepelne upraveným pokrmom, ale pokojne môžete pokračovať ešte ďalej. „Odporúčam, aby ste si pred každým vareným jedlom dali čo najväčšie množstvo obľúbeného ovocia. Dodá vám energiu, vitamíny, vlákninu a dobre vás zasýti, takže nakoniec skonzumujete menej. Okrem toho by ste mali chrúmať veľa listovej zeleniny, ktorá je dôležitá nielen v období prechodu na nový jedálniček, ale aj neskôr, a to najmä kvôli obsahu minerálov a chlorofylu,“ radí skúsená vitariánka.
ČOKOLÁDOVÉ POTEŠENIE
Vďaka firme Lifefood, ktorá nemá v kontinentálnej Európe konkurenciu, už nie sú vitariáni odkázaní len na ovocné a zeleninové šalátiky. Absolútnym potešením pre jazyk a dušu je ručne vyrábaná živá čokoláda. Základom receptúry je kakaové maslo, ktoré sa výborne topí aj pri nízkych teplotách, a nepražené kakao. Na prisladenie slúži tepelne neupravený sirup z agávy. Hoci v Anglicku existuje pár výrobcov raw čokolády, živé sušienky, krekry, placky či tyčinky z rôznych druhov semien, orechov a sušeného ovocia bez pridania tuku, múky, mlieka, sóje a rafi novaného cukru tam zatiaľ nikto neprodukuje, podobné fi rmy by ste našli iba v Amerike. Maškrty Lifefood sú známe nielen v Čechách a na Slovensku, ale bijú sa o nich už aj Nemci, Holanďania a Dáni.
PLUSY VITARIÁNSTVA
● Aby ste si pripravili lákavé vitariánske pochúťky, stačí vám kvalitný mixér.
● Nemusíte stráviť polovicu života obiehaním hrncov a sporáka, pretože vykúzlenie chutného obeda zvyčajne zaberie len pár minút.
● Pocit sýtosti dosiahnete aj bez „zhltnutia“ veľkého množstva energie, takže štíhla línia príde sama a bez problémov si ju udržíte, až kým vás nevyprevadia z tohto sveta.
● Varené „dobroty“ sa cez naše útroby predierajú celú večnosť, nezriedka kvasia, hnijú a vyvolávajú dopravnú zápchu. Surovú stravu dokážu tráviace orgány spracovať rýchlosťou blesku a zanecháva po sebe menej nečistôt.
● Črevo sa dokonale a pravidelne vyprázdňuje, takže odpadové látky nemajú možnosť otravovať organizmus.
● Ani po tom najvýdatnejšom menu vás neskolí únava: platí zásada, že čím menej energie premrhá telo na trávenie, tým viac sily ostane majiteľovi na iné aktivity.
● Každého raw gurmána po čase opustí neodolateľná túžba po sladkostiach, „slanostiach“, káve, alkohole a iných nezdravých „drogách“.
● Viac informácií o živej strave, zaujímavé recepty, tipy na dobré knihy a zoznam obchodov nájdete na stránkach www.vitarian.cz, www.lifefood.cz, www.g8.sk.
INÝ UHOL POHĽADU
Večeru s najznámejšou a najkrajšou vitariánkou Shaniou Twain by si odborník na výživu MUDr. Igor Bukovský s pôžitkom vychutnal, ale raňajky by si už chystal sám...
Konzumácia stopercentne živej stravy má totiž podľa neho i niekoľko zádrhov. „Súhlasím s tvrdením, že surová rastlinná potrava v podobe ovocia, zeleniny, orechov, olejnatých semien a obilných klíčkov obsahuje veľa prirodzených látok podporujúcich naše zdravie. Aj preto sa už dvadsať rokov usilujem, aby ľudia pochopili, že musia jesť oveľa viac ovocia a zeleniny. V nasledujúcich bodoch som však zhrnul niekoľko dôležitých upozornení.“
1. Vitariánstvo sa nezaobíde bez domáceho klíčenia obilnín a semien, čo môže byť náročné nielen na čas a organizáciu, ale aj na hygienu, pretože klíčky ľahko plesnivejú.
2. Keďže tento model stravovania výrazne obmedzuje výber surovín, je nevyhnutné dôkladne poznať zloženie jednotlivých potravín. V opačnom prípade sa môže v tele objaviť defi cit niektorých dôležitých látok.
3. Prívržencom surovej stravy chýba často vitamín B12, neraz aj vápnik a vitamín D. Odporúčam siahnuť po vhodných doplnkoch výživy.
4. Všetky tvory konzumujú potravu bez tepelnej úpravy, a preto nie je podľa vitariánov dôvod, aby to človek robil inak. Ja som presvedčený, že aj varenie je prospešné. Vstrebávanie niektorých dôležitých látok z ovocia a zeleniny, napríklad karotenoidov, vápnika a železa sa tepelnou úpravou zvyšuje o 200 až 500 percent! Navyše, bez varenia nemôže človek konzumovať mnohé dôležité potraviny, napríklad väčšinu strukovín.
5. Vyvážené a zodpovedné vitariánstvo je finančne nesmierne náročné.