Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Vyhýbate sa slnečnicovému oleju, lebo je NEZDRAVÝ? Nahraďte ho TÝMITO zdravými alternatívami!

TOP 6 olejov do zdravej kuchyne

Zdroj: shutterstock

Reklama

Máme ich v komore, a pritom ani len netušíme, aký poklad doma ukrývame. Väčšinou používame oleje len v kuchyni pri varení, čo tak zveriť im do rúk aj naše zdravie?

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Babské recepty na koronu podľa lekára: Pomôžu éterické oleje, ale aj sušené bylinky
    Zdroj: mh

    Oleje používame každý deň. Berieme ich ako nevyhnutnosť pri vyprážaní, pečení, grilovaní či ako dochucovadlo rôznych šalátov. Poznáte však zdravotné benefity obľúbených ingrediencií?

    Olivový olej

    Olivový olej, teda ten extra panenský, obsahuje takmer 40 anti­oxidačných chemikálií. Práve najznámejší olej pomáha znižovať oxidačné účinky zlého cholesterolu a chráni aj pred rôznymi ochoreniami srdca. Dokáže tiež ochrániť pred vznikom rakoviny, a to najmä čriev, konečníka aj prsníka. Ak chcete udržať svoj mozog v dobrej kondícii, doprajte si olivový olej, ktorý zlepšuje sústredenie a pamäť. Je známe, že má antibakteriálne účinky a podporuje trávenie. Tekutý vylisovaný extrakt z olív však viete využiť nielen zvnútra, ale aj zvonka, keďže je prospešný pre zdravie pokožky. Môžete ho použiť ako nelepivý hydratačný krém, ktorý je vhodný na všetky typy pleti.

    Zdroj: shutterstock

    Olivový olej

    Slnečnicový olej

    Ďalším olejom, ktorý má väčšina z nás vo svojej špajze, je slnečnicový, ktorý udržuje naše srdce zdravé. Je v ňom totiž vitamín E, ktorý pôsobí v tele ako antioxidant. No treba dávať pozor, pretože v slnečnicovom oleji je množstvo omega-6 mastných kyselín. Ich nadmerná konzumácia podporuje zápal a stiahnutie ciev. Tento olej však bráni vzniku rakoviny a je protizápalový. Môžete po ňom siahnuť aj vtedy, keď chcete podporiť svoju imunitu – mastné kyseliny totiž posilňujú membránové bariéry a tým sťažujú baktériám a vírusom vstúpiť do nášho tela. Olej z kvetu slnka môžete použiť aj pri boji s ekzémom, a to vnútorne aj zvonka. Nemusíte mať obavy, je ľahko stráviteľný a podporuje trávenie. Keďže má mierne laxatívne vlastnosti, na zápchu po jedle môžete zabudnúť.

    Zdroj: shutterstock

    Slnečnicový olej

    Repkový olej

    Možno sa vám to na prvý pohľad nezdá, ale aj obyčajný repkový olej je svojím spôsobom liek. Fytosteroly, ktoré sa nachádzajú v tomto oleji, znižujú tvorbu a absorbovanie cholesterolu, ktorý prijímame konzumáciou ďalších potravín. Repkový olej výborne podporuje imunitu a tak ako olivový olej udržuje náš mozog zdravý. A rovnako aj srdce. Zlatá tekutina bráni vzniku cukrovky, keďže mononenasýtené tuky, obsiahnuté v oleji, pomáhajú udržiavať stabilnú hladinu glukózy v krvi. Aj repkový olej viete využiť pre zdravie pokožky, keďže je bohatý na vitamín E. Okrem toho, že ju udržuje hladkú a pružnú, zlepšuje hojenie rán. Vlasy udržuje zdravé, dodáva im lesk, podporuje ich rast a pomáha predchádzať lupinám. Ak vás trápia zápaly, spôsobené respiračnými alebo tráviacimi poruchami, siahnite po ňom. Má totiž protizápalové účinky.

    Zdroj: shutterstock

    Repkový olej

    Kokosový olej

    Určite si ešte spomínate, aký bol pred pár rokmi ošiaľ okolo kokosového oleja a odrazu ho chcel skúsiť každý. V mnohých domácnostiach si našiel svoje čestné miesto pre svoju chuť i antibakteriálne účinky (najmä v ústnej dutine). Vďaka tomuto bielemu zázraku si môžete urýchliť aj hojenie rán. Redukuje totiž zápalové markery a zvyšuje produkciu kolagénu. Rovnako ako predchádzajúce zlaté moky, aj tento udržuje zdravý mozog a srdce a bráni vzniku rakoviny. Ak sa chcete chrániť pred infekciou močových ciest a obličiek, určite po ňom siahnite. Zaradiť kokosový olej do jedálneho lístka môžete aj vtedy, keď potrebujete zlepšiť trávenie. Pomáha dokonca predchádzať žalúdočným vredom. Samozrejme, nezabúdajme na pozitívne účinky zo skrášľovacej sekcie. Možno ho využiť ako hydratačný krém alebo pleťový čistič a pomôže aj vlasom – vyživuje suché vlasy, zhustí ich a pomôže vám zbaviť sa lupín.

    Zdroj: shutterstock

    Kokosový olej

    Tekvicový olej

    Možno o niečo menej známy, no v kuchyni čoraz obľúbenejší je tekvicový olej, ktorý má jednu z najvyšších koncentrácií polynenasýtených tukov. Tento olej pomáha znížiť krvný tlak a vyrovnať hladinu cholesterolu. Tak ako jeho predchodcovia, aj on bráni vzniku rakoviny, najmä prostaty, ale kľúčovú rolu zohráva aj pri prevencii a liečbe rakoviny prsníka. Taktiež znižuje bolesť pri artritíde a znižuje zápal. Vie vám pomôcť aj pri upokojení nervového systému. Ak ho budete konzumovať pravidelne, zníži sa hladina stresového hormónu v tele a zmierni sa depresia. V prípade, že ho nechcete konzumovať priamo, pomôže aj potretie spánkov, hrudníka či krku. Ženám, ktoré trápia menštruačné kŕče či návaly horúčavy, pomôže príznaky menopauzy či menštruácie zmierniť.

    Zdroj: shutterstock

    Tekvicový olej

    Sezamový olej

    Ďalším olejovým skvostom, ktorý však nie je až taký rozšírený, no získava čoraz väčšiu popularitu, je sezamový olej. Ten môžete využiť na podporu rastu kostí – v prípade, že trpíte osteoporózou, môže zmierniť jej účinky. Pomôže tiež hojiť poškodené kosti. Má schopnosť znížiť hladinu zlého cholesterolu. Jeho konzumáciou môžete predchádzať srdcovému infarktu, cievnej mozgovej príhode, ateroskleróze. V prípade, že mávate úzkosti či vás trápi chronický stres, siahnite po ňom. Rovnako ako predchádzajúce oleje, aj sezamový má protirakovinové účinky. V prípade, že chcete dopriať to najlepšie svojmu chrupu, siahnite po sezamovom oleji – jeho premieľanie v ústnej dutine zníži výskyt zubného povlaku, dožičí vám belšie zuby aj ochranu pred niektorými streptokokmi spôsobujúcimi chorobu.

    Zdroj: shutterstock

    Sezamový olej

    Viete, že...

    … rastlinné oleje sa podľa spôsobu výroby delia na rafinované oleje a oleje lisované za studena (v prípade olivových sa označujú ako panenské)? Prevažná väčšina olejov je rafinovaná, hoci toto slovo na obale nemajú. Rafinované oleje sa lisujú pri vysokých teplotách a tlaku. Rafináciou sa stráca výživová hodnota, časť vitamínov, ale aj chuť, farba a vôňa. Zato rafinované oleje odolávajú vyšším teplotám, takže sú vhodnejšie na smaženie. Ďalej sú trvanlivejšie a lacnejšie pre vyšší výnos oleja zo semien rastlín.

     Aj toto by ste mali vedieť...

    Slnečnicový olej nie je vhodný na prípravu majonézy, pretože zle homogenizuje pri nižších teplotách. Rovnako ani na smaženie, restovanie a fritovanie pre nízku tepelnú odolnosť a oxidačnú stabilitu. Na smaženie a restovanie je lepší repkový olej, pretože má dobrú oxidačnú stabilitu.

    Vyberáme pre vás niečo PLUS