Reklama

Vyhýbate sa sušenému ovociu? CHYBA! Pozitívne pôsobí na naše zdravie: Najmä tento JEDEN je TOP!

Vyhýbate sa sušenému ovociu? CHYBA! Pozitívne pôsobí na naše zdravie: Najmä tento JEDEN je TOP!

Zdroj: shutterstock

Reklama
Soňa Andrisíková

Soňa Andrisíková

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

Vyhýbate sa ovociu, ktoré je sušené, pretože si myslíte, že už v ňom nie sú žiadne živiny?To je obrovský mýtus. Má mnoho pozitívnych vlastností pre ľudské zdravie. Ktoré to sú?

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    „Depka“ zo starnutia? Skoncujte s ňou: Vieme ako prijať pribúdajúce roky s otvorenou náručou!

    Jablká, slivky, marhule, banány… Výber zo sušeného ovocia je naozaj široký. „Sušené ovocie je zbavené vody, takže na sto gramov má väčší obsah všetkého, okrem vody. Ide o jednoduché cukry, vlákninu a ďalšie látky, ktoré prežijú metódu sušenia,“ vysvetľuje internistka Kateřina Cajthamlová. Zostávajú v ňom minerály ako draslík, horčík, fosfor, vápnik, ale i množstvo sekundárnych rastlinných látok. Vitamín C však prežíva v sušenom ovocí len vo veľmi obmedzenej miere.

    TOP proti zápche
    Máte problém so zápchou? Siahnite po sušených slivkách. Ich výhodou je, že na črevá pôsobia jemne, ale vedia vyriešiť ťažkosti s vyprázdňovaním. Pomôže aj malý trik, pred konzumáciou slivky namočte cez noc do misky s trochou vody. Na druhý deň ich zjedzte aj s vodou, ideál­ne ráno. Môžete ich rozmixovať alebo pripraviť ako pyré. Sušené slivky posilňujú črevnú sliznicu a podporujú množenie dobrých črevných baktérií. Vďaka tomu prispievajú k posilňovaniu imunitného systému. Dobrou voľbou sú aj sušené marhule. Počítajte s tým, že majú močopudný účinok. Potešia vás vitamínmi skupiny B, ale aj fosforom. Zaujímavá je však ďalšia hodnota. Sto gramov sušených marhúľ obsahuje päťkrát viac draslíka ako čerstvé ovocie.


    Pestrý obsah minerálov majú i sušené jablká. V chutných kolieskach sa nachádza horčík, vápnik, draslík a fosfor. Poobzerajte sa radšej po jablkách sušených aj so šupkou. Práve pod ňou sa nachádza množstvo živín. Sušeným ovocím si môžete dochutiť, napríklad aj raňajšiu kašu, smoothie alebo jogurt. Môže vám výborne poslúžiť aj ako desiata. Netreba to však preháňať. Nevýhodou sušeného ovocia je vysoký obsah cukru. „Pri jeho zobkaní ľahko presiahnete množstvo jednoduchých cukrov v diéte. Ak však idete lyžovať, bicyklovať alebo na turistiku, je sušené ovocie ľahšie ako čerstvé a zároveň je ideálnou alternatívou na energetické nakopnutie. Doma v ľahu pred televízorom ho radšej nezobkajte,“ upozorňuje Kateřina Cajthamlová. Ak si chcete jablká nasušiť doma, vyberajte si zrelé, ale pevné ovocie. Najlepšie bio, aby ste mali istotu, že šupka nie je postriekaná.

    Toto obsahujú:

    slivky – železo, draslík, vápnik, horčík

    hrozienka – draslík, fosfor, vápnik

    figy – vápnik, fosfor, železo

    banány – horčík, selén, fosfor, draslík

    jablká – horčík, vápnik, draslík, fosfor

    marhule – draslík,horčík, vápnik, železo, meď

    Sušené ovocie je zbavené vody, takže na sto gramov má, okrem vody, väčší obsah všetkého. Ide o jednoduché cukry, vlákninu a ďalšie látky, ktoré prežijú metódu sušenia.

    Najzdravšie je čerstvé
    Každý druh ovocia má svoje silné stránky, nedá sa vyzdvihnúť len jeden. Určite siahnite po lokálnom ovocí, je ho tu k dispozícii viac než dosť. „Patrí sem najmä lesné ovocie, maliny, ostružiny a čučoriedky, nie však kanadské. Ich výhodou je vysoký obsah fialových farbív – antokyánov. Zo záhrady sú výborné ríbezle alebo egreše, tie však musíte zamraziť alebo zavariť,“ hovorí o možnostiach odborníčka. Určite ani v zimných mesiacoch nenahraďte čerstvé ovocie len sušeným. „V dnešnej dobe globalizácie to nie je ani nutné. V minulosti sa ovocie na zimu bežne skladovalo v komore. Dnes si počas celého roku môžete zohnať aj ovocie mrazené, ktoré sa tomu čerstvému prakticky vyrovná,“ pridáva tip odborníčka.

    Usušte si ho doma
    Ovocie sa suší hneď niekoľkými spôsobmi. Väčšinou sa využíva ošetrenie teplom. Výrobcovia môžu zvoliť nielen špeciálne sušičky, ale i slnečné lúče. Na konci procesu zostane v ovocí približne desať až tridsať percent vody. Ak je výsledok mäkší, po sušení sa ešte ošetruje parou. Nájsť môžete aj takzvané lyofilizované ovocie. V tomto prípade sa využíva mráz, jeho výhodou je, že plody si zachovajú farbu. Zostatok vody sa pohybuje okolo piatich percent. Často sa diskutuje aj o používaní siričitanov. Podľa nemeckých odborníkov ich rozložia tráviace endogénne enzýmy. Ak ich máte menej, môžete na siričitany reagovať citlivo. V niektorých prípadoch sa ako reakcia objavujú bolesti hlavy, hnačka alebo nevoľnosť. „Určite je vhodné lyofilizované ovocie, pri ktorom sa zachová trochu viac vitamínu C, ako keď sa suší teplom. Malo by byť nesírenéa nedosladené,“ hovorí odborníčka o tom, čo si všímať na etikete.

    S mierou
    Ovocie môžete sušiť aj doma. Okrem špe­ciálnych pomocníkov na sušenie, tak môžete urobiť jednoducho v rúre. Vo väčšine prípadov sa týmto spôsobom ovocie suší približne pri päťdesiatich stupňoch Celzia. Keďže ho zbavíte vody, má ešte jednu výhodu, riziko vzniku plesní v sušenom ovocí je takmer nulové. Váhate nad sušeným ovocím pre obsah cukru? Sladká chuť sušeného ovocia má i pozitíva. Určite je zdravšou alternatívou ako zákusky, keksíky či bonbóny. „Sušené ovocie je vhodnejšie najmä preto, lebo ide o netučnú dobrotu s vlákninou a vitamínmi, to je veľká výhoda. Ako som však už povedala, všetkého veľa škodí. Maximum je dať si za hrsť sušeného ovocia za deň,“ radí internistka. Cez sviatky možno dve...

    Vyberáme pre vás niečo PLUS

    Autor článku

    Soňa Andrisíková

    redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy
    Ako študentka som sa vždy tešila na nové vydanie Nového Času pre ženy a jeho pestrý obsah. Dnes mám to šťastie, že ho spolu s mojimi kolegyňami tvorím pre vás aj ja a veľmi ma to baví. Rada prinášam v jednotlivých rubrikách nové informácie, zaujímavé postrehy, i moje vlastné myšlienky. Okrem domácnosti, vzťahov, zdravia, ezoteriky či hlavnej témy, píšem aj skutočné príbehy, ktoré sa stali mojou srdcovkou. Keď som začala spracovávať príbehy, ktoré vytvoril sám život, prišla tá najväčšia radosť z práce v časopise. Rada dostávam do povedomia osudy žien, ktoré nemajú v živote na ružiach ustlané a napriek tomu sa nevzdali. Rovnako obľubujem také, v ktorých sa ženy inšpirujú navzájom. Vďaka nim i ja sama napredujem.