Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Vypľúvate jadierka z melóna? Chyba! Ani ste netušili, aká bomba pre zdravie sa v nich ukrýva

Až 10 miliónov kg melónov sa predá ročne v jednom maloobchodnom reťazci.

Zdroj: Shutterstock

Reklama

Už pred 4000 rokmi starí Egypťania vedeli, že počas horúcich dní najlepšie osvieži šťavnatý melón. Táto zelenina zostáva aj dnes počas leta tým najobľúbenejším. Čo v sebe skrýva?

Vďaka 95 % obsahu vody a ovocnej chuti patrí červený melón medzi jednotku spomedzi zeleniny. A to všetko skoro bez kalórií. 100 g melóna má okolo 24 kcal. Okrem toho za zmienku stojí obsah vitamínu C a A. Ako aj značný obsah železa a nízky obsah sodíka.

Jedzte aj jadierka

Väčšina z nás nepríjemné tvrdé jadierka pri jedení vypľúva a veru nerobí najlepšie. Aj jadierka totiž obsahujú cenné výživné látky. Sú to vitamín A, C a B, horčík, vápnik, železo a nenasýtené mastné kyseliny, ale sú aj zdrojom vlákniny. Čaj z jadierok je detoxikačný.

Ako si vybrať správne

Vybrať si správny melón nie je také jednoduché, hlavne pokiaľ kupujete celý plod. Na čo si dávať pozor, nám prezradila Katarína Fašiangová zo Slovenskej aliancie moderného obchodu:

➊ Sú povolené rôzne tvary a veľkosti dyne, jediným pravidlom je, že plod musí mať viac ako 1 kg. Netýka sa to, samozrejme, odrody označovanej ako mini dyňa.

➋ Dyne nesmú byť prasknuté a nesmie z nich vytekať šťava.

➌ Pri výbere sledujte kvalitu stopky. Ak je stopka vlhká a vidíte na nej akýkoľvek náznak plesne alebo hniloby, je možné, že bude zasiahnutý aj samotný plod.

➍ Keďže dyne majú naozaj hrubú šupku, ani mierne poškodenie od škodcov na povrchu, samozrejme, ak je suché a zacelené, neznižuje kvalitu dužiny dyne.

➎ Predávané plody musia byť čisté, bez chorôb a bez nadmernej povrchovej vlhkosti.

➏ Žlté plochy na spodnej časti dyne nie sú chyba, vznikajú na mieste dotyku plodu s pôdou. Kvalita plodov tým nie je ovplyvnená.

➐ Aj keď niektorí tvrdia, že vedia určiť kvalitu dyne napríklad poklopkaním na povrch plodu, nie je to pravda. Sladkosť a zrelosť dyne spotrebiteľ, obchodník aj pestovateľ dokážu určiť až pri jeho rozrezaní a ochutnaní.

Zdroj: Shutterstock‎

Ilustračné foto

Anketa: Jete melóny s jadierkami alebo bez?

Juraj (65)

– S jadierkami. Nikdy som sa nimi veľmi nezaoberal a vypľúvať alebo vyberať sa mi ich nechcelo. Práve naopak, mám rád, keď mi chrumkajú pod zubami. I keď s vekom si už musím dávať väčší pozor. Protéza. (smiech)

Martina (25)

– Bez. Už ako malej mi v melónoch jadierka prekážali a rodičia mi ich museli vyberať. A zostalo mi to dodnes, preto to nie je moja top zelenina. Aj svojej malej dcérke ich vyberám.

Žaneta (51)

– Melóny máme v záhrade už desaťročia, a tak odjakživa patria do nášho jedálneho lístka. Jadierka jeme spolu s dužinou, sú predsa plné vitamínov a dobré na trávenie.

Vyberáme pre vás niečo PLUS