Reklama

Vyskúšajte ajurvédsky detox na 14 dní: Získate viac energie a dokonca sa s vami stane aj TOTO!

14 dní pre lepší pocit a zdravšie telo

Zdroj: shutterstock

Reklama
Petra Mitringová

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

Rozmýšľate, ako naštartovať svoj organizmus do nového roka? Máme pre vás skvelý tip – skúste túto 14-dňovú očistu podľa ajurvédskych zásad. Získate viac energie, vaša pokožka bude žiarivejšia, zostria sa vaše zmysly aj intuícia.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Skutočná očista tela nestojí veľa. Denne stačí myslieť na 4 základné veci

    1. deň

    Raňajky: Varené hrušky s orechmi

    ● 4 stredne veľké hrušky ● 15 vlašských orechov ● 1/4 ČL pippali ● 4 PL kozieho syra

    Hrušky ošúpeme a celé ponoríme do hrnca s vodou (stačí, keď budú ponorené do štvrtiny). Pridáme podrvené korenie pippali. Povaríme 7 až 10 minút a servírujeme zaliate vodou, čo zostala v hrnci, posypané nasekanými vlašskými orechmi a kozím syrom.

    Obed: Karfiol so šošovicou beluga

    ● 1 väčší karfiol ● 200 g namočenej šošovice beluga ● soľ ● 4 bobkové listy● 1/3 ČL gréckeho sena ● štipka korenia hing● vetvička rozmarínu ● 4 až 5 PL olivového oleja ● 2 až 3 PL jablčného octu ● 240 g celozrnnej ryže basmati ● 1/3 ČL kurkumy● petržlenová vňať ● trocha papričky čili

    Karfiol rozobratý na ružičky uvaríme vo vode tak, aby bol al dente. Šošovicu beluga namočenú na noc scedíme a uvaríme domäkka vo vode so soľou, s bobkovým listom, so štipkou korenia hing, s gréckym senom a vetvičkou rozmarínu. Premiešame s karfiolom, pridáme zálievku z olivového oleja a octu. Posypeme nasekanou petržlenovou vňaťou. Podávame s ryžou, ktorú sme uvarili s kurkumou a trochou čili.

    Večera: Tekvica s fazuľkami a quinoou

    2 PL masla ghí ● 1 cibuľa ● 1 stredne veľká tekvica hokaido ● 200 g zelených fazuliek● 5 listov mangoldu ● 1/4 ČL mletého muškátového orieška ● 1/2 ČL sušenej šalvie ● 1/2 ČL tymianu ● 1/2 ČL semienok černušky ● soľ ● štipľavá paprika ● 240 g quinoy

    Na masle ghí osmažíme cibuľu a korenie. Pridáme hokaido nakrájané na kocky, mangold, fazuľku a všetko podusíme asi 10 minút. Podlejeme trochou vody a ešte podusíme domäkka. Posolíme podľa chuti a podávame s uvarenou quinoou.

    2. deň

    Raňajky: Kičadi s fazuľkou mungo

    Obed: Kičadi s fazuľkou mungo

    Večera: Kičadi s fazuľkou mungo

    ● 2 PL masla ghí ● 240 g fazuliek mungo● 240 g hnedej ryže basmati ● 4 ČL zmesi fenikla, rímskej rasce, koriandra v pomere 1 : 1 : 1 ● 2 cm strúhaného zázvoru● 1/4 ČL korenia hing ● soľ

    Ryžu aj fazuľky mungo namočíme deň vopred do vody. Scedíme a prepláchneme. V dostatočne veľkom hrnci osmažíme všetko korenie na ghí masle, aby sa rozvoňalo. Pridáme mungo a ryžu. Vlejeme trojnásobné množstvo vody, osolíme a na miernom plameni varíme domäkka. Nemie-šame. Varíme do kašovitej konzistencie, podľa potreby pridáme vodu.

    Zdroj: shutterstock

    Černuška môže pomôcť aj v prípade, že nezaberajú chemické lieky.

    3. deň

    Raňajky: Miso polievka s bazalkou

    ● 3 PL ryžového misa ● 1 menšia mrkva● 1 menšia cuketa ● 1 PL vločiek z morských rias ● 1 cm zázvoru nastrúhaného najemno● 100 g pohánkových soba rezancov● 1,2 l vody ● 3 PL tofu ● čerstvá bazalka

    Rezance namočíme do studenej vody. Do hrnca dáme variť vodu a pridáme nastrúhaný zázvor. Keď začne vrieť, pridáme rezance a mrkvu a cuketu nakrájané na jemné plátky. Necháme variť asi 5 minút a pridáme miso pastu. Odstavíme z ohňa a pridáme nakrájané tofu, vločky a bazalku.

    Obed: Dusená kapusta s mrkvou a ryžou

    ● 1 veľká hlávka kapusty ● 3 väčšie mrkvy● 2 až 3 ČL korenia garam masala● 1 PL masla ghí ● 240 g ryže basmati● 1/2 ČL kurkumy ● 1 ČL mletého koriandra

    Na panvici ohrejeme maslo ghí, pridáme garam masalu a krátko nato aj kapustu a mrkvu nakrájané na jemné prúžky. Osolíme a restujeme za stáleho miešania na strednom ohni. Podľa potreby podlievame vodou a necháme pod pokrievkou variť, kým získame konzistenciu, ktorá nám vyhovuje. Podávame s ryžou, ktorú sme uvarili v dvojnásobnom množstve vody s kurkumou a koriandrom.

    Večera: Zeleninová polievka so slzovkou

    ● 2 menšie póry ● 4 stonky zeleru ● 1 väčšia mrkva ● 1 paštrnák ● 2 PL masla ghí● 1 ČL rasce ● 3 bobkové listy ● 1 ČL červenej papriky ● 1 stonka rozmarínu ● 1 PL jablčného octu ● 1 PL olivového oleja ● soľ ● čerstvá bazalka ● korenie pippali ● vopred namočená slzovka ● jačmeň

    V čistej vode domäkka uvaríme vopred namočenú slzovku, zvyšnú vodu zlejeme a použijeme do polievky. Všetku zeleninu nasekáme na malé kúsky, osolíme a asi 1 minútu restujeme na masle ghí za stáleho miešania spolu s korením. Pridáme scedenú vodu zo slzovky a dolejeme vodou do objemu 1,2 l. Varíme, kým nie je zelenina mäkká. Odstavíme, pridáme jablčný ocot, olivový olej, nasekané bylinky a pippali. Necháme pod pokrievkou odstáť asi 15 minút a pridáme uvarený jačmeň.

    4. deň

    Raňajky: Pšenová kaša s kardamómom a hrozienkami

    ● 240 g pšena ● 16 ks mandlí namočených na noc ● 2 hrste hrozienok ● 1 ČL maku● štipka soli ● 4 tobolky kardamómu● 1 väčšie jablko ● 1 PL masla ghí

    Pšeno prelejeme horúcou vodou, niekoľkokrát prepláchneme a dáme variť do dvojnásobného množstva vody so štipkou soli, s podrveným kardamómom a makom. Mandle olúpeme, nahrubo nasekáme a pridáme do kaše spolu s hrozienkami. Varíme na miernom ohni domäkka. Odstavíme z ohňa, pridáme jablko nastrúhané nahrubo a nakoniec vmiešame maslo ghí.

    Obed: Šalát z ryžových cestovín, adzuki a listov červenej repy

    ● listy zo 4 mladých cvikiel ● 240 g vopred namočených fazúľ adzuki ● 10 cm riasy kombu ● 1/2 ČL korenia hing ● 2 až 3 PL sezamového oleja ● 1 PL jačmenného misa● 2 PL citrónovej šťavy ● 2 cm zázvoru nastrúhaného najemno ● 1 ČL sezamu● 320 g ryžových cestovín

    Fazuľu adzuki dáme variť s riasou kombu a korením hing domäkka. Nahrubo nasekáme a blanšírujeme cviklové lístky. Ryžové rezance uvaríme podľa návodu na obale. Miso premiešame s citrónovou šťavou, so sezamovým olejom a šťavou vytlačenou zo zázvoru na dresing. Fazuľu scedíme a premiešame s cviklovými listmia ryžovými cestovinami. Prelejeme dresingoma posypeme sezamom.

    Večera: Zemiakové placky s mrkvou a so zelerovým šalátom

    ● 4 zemiaky ● 2 veľké mrkvy ● 2 cibule● 1 PL slnečnicového oleja ● 1 ČL čiernych horčičných semienok ● 1/2 ČL gréckeho sena ● 1/2 ČL rímskej rasce ● 1/2 ČL kurkumy● 1/2 ČL fenikla ● štipka soli ● čerstvý koriander ● 1 zeler ● hrsť vlašských orechov ● 1 jablko

    NA DRESING: olivový olej a jablčný ocot v pomere 3 : 1 ● 1/2 ČL dijonskej horčice

    V osolenej vode domäkka uvaríme ošúpané a na­krájané zemiaky. Medzitým nastrúhame mrkvu a nasekáme cibuľu. Na panvici rozohrejeme slnečnicový olej, pridáme horčičné semienka, a keď začnú pukať, pridáme mrkvu a 3 minúty restujeme. Pridáme ostatné korenie, osolíme a premiešame. Uvarené zemiaky scedíme, necháme trocha vychladnúť a vidličkou postláčame. Pridáme mrkvu, cibuľu a nasekaný koriander. Tvarujeme malé placky, ktoré na rozohriatej panvici nasucho opečieme z oboch strán. Zeler a jablko nastrúhame najemno, pridáme nasekané vlašské orechy a zmiešame so šalátovým dresingom. Podávame s plackami.

    Zdroj: shutterstock

    Červená repa pôsobí proti rakovine, znižuje krvný tlak a zlepšuje funkcie mozgu.

    5. deň

    Raňajky: Kičadi s fazuľkami adzuki

    Podľa receptu na kičadi, len namiesto mungo po­užijeme fazuľu adzuki.

    Obed: Kičadi s fazuľkami adzuki

    Večera: Kičadi s fazuľkami adzuki

    6. deň

    Raňajky: Lievance s vareným ovocím

    ● 250 ml vlažnej vody ● 2 PL jogurtu alebo kefíru ● 1 vajce ● 130 g jačmennej alebo amarantovej múky v pomere 1 : 4 ● 1/2 balíčka prášku do pečiva ● 2 PL mletého maku● 1 PL chia semienok ● 5 toboliek kardamómu ● 1/2 PL mletej škorice ● 2 PL masla ghí● soľ ● 4 jablká ● 4 PL javorového sirupu

    V mise vyšľaháme vodu, prášok do pečiva, vajce a jogurt alebo kefír. Pridáme mletý mak, chia semienka, podrvený kardamóm, štipku soli a škoricu. V malých dávkach vmiešame múku, aby vzniklo redšie cesto. Necháme odstáť aspoň 15 minút. Na panvici rozohrejeme pár kvapiek masla ghí a opečieme na ňom lievance z oboch strán. Podávame s uvarenými jablkami a preliate javorovým sirupom.

    Obed: Šalát z cvikly a paštrnáka s ryžou

    ● 4 väčšie cvikly ● 2 paštrnáky ● 6 strúčikov cesnaku ● 1/2 PL majoránu ● 2 PL octu● 3 PL olivového oleja ● mleté čierne korenie ● 240 g celozrnnej ryže basmati ● soľ ● 1 veľký hlávkový šalát

    Rúru predhrejeme na 250 °C. V mise zmiešame očistené cvikly a paštrnáky nakrájané na kocky spolu s cesnakom v šupke, majoránom, so soľou, s olivovým olejom, octom a mletým čiernym korením. Pečieme pri teplote 220 °C asi 30 minút. Po upečení vmiešame do pokrájaného šalátu. Podávame s ryžou.

    Večera: Tagliatelle s feniklom a jarnou cibuľkou

    ● 250 g kukuričných cestovín tagliatelle ● soľ ● 2 PL masla ghí ● 4 hlavičky fenikla● 20 jarných cibuliek ● 1/2 ČL čerstvých papričiek čili ● 1 PL olivového oleja ● 1/2 ČL muškátového orieška ● 2 ČL čierneho sezamu ● 2 PL citrónovej šťavy

    Jarnú cibuľku nakrájame pozdĺžne na dlhé plátky, osolíme a osmažíme na masle ghí. Pridáme nastrúhaný muškátový oriešok a čili. Vmiešame fenikel nakrájaný na mesiačiky a na miernom ohni pomaly dusíme domäkka. Podľa potreby podlejeme trochou vody. Uvaríme tagliatelle, scedímea zmiešame s feniklovou zmesou. Pridáme citrónovú šťavu, olivový olej a sezam. Premiešame.

    Zdroj: shutterstock

    Ružičkový kel obsahuje kyselinu listovú, ktorá pozitívne vplýva na našu náladu.

    7. deň

    Raňajky: Miso polievka s adzuki● 3 PL jačmenného misa ● 1 väčšia mrkva● 1 PL vločiek z morských rias ● 11 cm zázvoru nastrúhaného najemno ● 4 PL varených fazuliek adzuki ● 1,2 l vody ● čerstvá bazalka ● 1 PL umeoctu

    Do hrnca dáme variť vodu, pridáme nastrúhaný zázvor. Keď začne vrieť, pridáme fazuľky, mrkvu nakrájanú na tenké plátky a necháme 5 minút variť. Vmiešame miso pastu, morské riasy, nasekanú bazalku a umeocot.

    Obed: Bulgur zapečený s vajcom a karfiolom

    ● 1 veľký karfiol ● 1 ČL kôpru ● 1/2 ČL mletej rímskej rasce ● 1/4 ČL muškátového orieška● 1/2 ČL kurkumy ● štipka soli ● 4 vajcia● 200 g špaldového bulguru ● maslo ghí● korenie pippali ● hlávkový šalát

    V dvojnásobnom množstve mierne osolenej vody uvaríme bulgur domäkka. Necháme dôjsť pod pokrievkou, aby vpil vodu a vychladol. Na pare uvaríme ružičky karfiolu domäkka. Potom zmiešame s nasekaným kôprom a bulgurom. V druhej mise vymiešame vajcia s korením a so soľou. Obe zmesi dobre premiešame. Rozohriatu panvicu potrieme maslom ghí a vlejeme na ňu pripravenú zmes a pod pokrievkou necháme stuhnúť. Odstavíme a posypeme korením pippali. Podávame s hlávkovým šalátom preliatym šalátovým dresingom.

    Večera: Zeleninový mix s červenou ryžou a quinoou

    ● 3 cukety ● 3 mrkvy ● 1 hlavička fenikla ● 1 cibuľa ● 1 ČL semienok fenikla ● 1 ČL rímskej rasce ● 1/2 ČL gréckeho sena ● štipka soli ● 2 PL masla ghí ● 150 g červenej ryže ● 150 g bielej quinoy ● 1/2 ČL estragónu ● olivový olej

    Ryžu s quinoou prepláchneme a dáme variť do dvojnásobného množstva osolenej vody s estragónom. Na masle ghí zľahka opečieme pomleté korenie. Keď začne voňať, vsypeme všetku zeleninu nakrájanú na menšie kúsky, osolíme a restujeme za stáleho miešania asi 7 minút. Podľa potreby podlievame trochou vody. Na záver podlejeme 1/3 hrnčeka vody a pod pokrievkou necháme dôjsť. Servírujeme pokvapkané olivovým olejom a s ryžou a quinoou.

    8. deň

    Raňajky: Ovsená kaša s jablkami

    ● 200 g ovsených vločiek ● štipka soli ● 2 PL slnečnicových semienok ● 4 tobolky kardamómu ● 2 jablká ● 1 PL masla ghí ● 2 ks korenia pippali

    Ovsené vločky spolu so semienkami namočíme na noc do vody. Ráno ich v tej istej vode uvaríme so štipkou soli a s podrveným kardamómom na redšiu kašu. Podľa potreby dolejeme vodu. Odstavíme a do teplej kaše vmiešame maslo ghí, nastrúhané jablko a rozdrvené korenie pippali.

    Obed: Zapečený ružičkový kel s marinádou

    ● 1/2 ČL cukru ● 1/2 ČL škorice ● 5 ks badiánu ● 1 ČL mletého fenikla ● 1 grep ● 700 g ružičkového kelu ● 1 veľká červená cibuľa ● soľ ● 1 PL masla ghí ● 2 až 3 ks korenia pippali ● 3 PL citrónovej šťavy ● 2 PL olivového oleja ● 3 hrste koriandrových listov ● 240 g celozrnnej ryže basmati ● 1/2 ČL kurkumy ● 1 cm strúhaného zázvoru

    Škoricu, cukor, badián a fenikel dáme variť do hrnca so 100 ml vody asi na 10 minút. Grep ošúpeme vrátane všetkých bielych častí a blaniek a dužinu nakrájame na menšie kúsky. Pridáme do vychladnutej okorenenej vody, vyberieme korenie a necháme odstáť. Vo väčšom hrnci krátko blanšírujeme ružičkový kel a ošúpanú cibuľu. Scedíme a ružičky prekrojíme na polovice. Cibuľu rozoberieme na vrstvy a zmiešame s maslom ghí, so soľou a s podrveným korením pippali. Nasypeme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme asi 20 minút. Potom vyberieme a premiešame s grepovou marinádou. Pridáme citrónovú šťavu, koriander a olivový olej. Podávame s ryžou, ktorú sme uvarili s kurkumou a so zázvorom.

    Večera: Polenta s hríbmi a čerstvým syrom

    ● 2 šálky instantnej polenty ● 1/2 ČL oregana ● 1 ČL sušených šalviových listov ● čerstvé hríby ● 2 PL masla ghí ● 1 väčšia cibuľa ● 3 strúčiky cesnaku ● 2 ČL čerstvého estragónu ● 1 PL citrónovej šťavy ● nastrúhaná citrónová kôra ● soľ ● korenie pippali ● 200 g čerstvého ovčieho alebo kozieho syra

    V hrnci privedieme do varu 6 šálok osolenej vody, pridáme oregano a šalviu. Len čo začne vrieť, vmiešame polentu a varíme 2 minúty. Vylejeme na plech a necháme stuhnúť. Na masle ghí osmažíme cibuľu nakrájanú na plátky, osolíme a pridáme nakrájané huby. Dusíme s estragónom a pretlačeným cesnakom. Na záver pridáme citrónovú šťavu, kôru aj pippali. Polentu nakrájame na kúsky a servírujeme s hríbmi a čerstvým syrom.

    9. deň

    Raňajky: Kičadi s fazuľkou mungo

    Obed: Kičadi s fazuľkou mungo

    Večera: Kičadi s fazuľkou mungo

    Zdroj: shutterstock

    Polenta je prirodzene bez lepku, preto je vhodná aj pre celiatikov.

    10. deň

    Raňajky: Parené hrušky s jogurtom, posypané orechmi

    ● 4 hrušky ● 16 ks vlašských orechov● 3 tobolky kardamómu ● 100 g kozieho jogurtu ● 1 korenie pippali

    Ošúpané hrušky dáme do hrnca, podlejeme polovicou hrnčeka vody, pridáme podrvený kardamóma dusíme pod pokrievkou asi 10 minút. Hrušky vyberieme, posypeme nasekanými orechmi, polejeme jogurtom a posypeme pippali.

    Obed: Quinoová kaša s cviklou a fetou

    ● 320 g červenej alebo čiernej quinoy ● 1 väčší paštrnák ● 1,2 l zeleninového vývaru ● 2 PL masla ghí ● zväzok petržlenovej vňate ● 100 g syra feta ● 1 väčší strúčik cesnaku ● 1 ČL rasce ● soľ ● 3 bobkové listy● 4 malé cvikly ● štipka podrvenéhoklinčeka

    Na masle ghí osmažíme paštrnák nastrúhaný najemno a cviklu nakrájanú na malé kocky. Pridáme cesnak nasekaný najemno, drvenú rascu a necháme rozvoňať. Po niekoľkých sekundáchpridáme aj scedenú a odkvapkanú quinou, ktorú sme si namočili na noc. Zamiešame, vlejeme vývar, osolíme, pridáme bobkový lista za občasného miešania varíme na kašu. Potom do nej zľahka zamiešame nadrobenú fetua posypeme petržlenovou vňaťou.

    Večera: Pohánkové palacinky plnené zeleninou

    NA CESTO: 750 ml vlažnej vody ● štipka soli ● 330 g pohánkovej múky ● 1/2 ČL drvenej rímskej rasce ● 2 vajcia ● 1/3 ČL gréckeho sena v prášku ● 1/2 hrnčeka piva

    NA PLNKU: 2 PL masla ghí ● 2 až 3 menšie jarné cibuľky ● 1 väčšia brokolica ● 2 väčšie cvikly ● 1/2 hlávky zeleru ● soľ● 1 ČL majoránky ● 1/2 ČL mletého nového korenia ● 1 malé korenie pippali ● 2 PL oleja z vlašských orechov

    Z prísad na cesto vymiešame hladké cesto ako na palacinky a necháme 10 minút odstáť. Brokolicu rozoberieme na ružičky a uvaríme na pare do polomäkka. Na panvici rozohrejeme maslo ghí, pridáme jarné cibuľky, zeler a cviklu nakrájanú na menšie kúsky, osolíme a pridáme všetko korenie. Za stáleho miešania dusíme na miernom ohni 10 až 12 minút domäkka. Podľa potreby podlievame trochou vody. Zamiešame brokolicu, odstavíme z ohňa a pridáme olej z vlašských orechov a pippali. Necháme pod pokrievkou ešte 10 minút odstáť. Medzitým z cesta na troche masla ghí opražíme palacinky. Ešte teplé ich plníme zeleninovou zmesou.

    Zdroj: shutterstock

    Adzuki je nutričná bomba bohatá na bielkovinu a vlákninu.

    11. deň

    Raňajky: Miso polievka

    ● 3 PL sójového misa ● 100 g soba cestovín ● 1 väčšia mrkva ● 1 PL vločiek z morských rias ● 1,5 cm zázvoru nastrúhaného najemno ● 1,2 l vody ● čerstvá bazalka● 1 PL umeoctu

    Cestoviny namočíme do studenej vody. Do hrnca dáme variť vodu a nastrúhaný zázvor. Keď začne vrieť, pridáme mrkvu nastrúhanú na jemné prúžky a soba cestoviny. Varíme asi 5 minút. Odstavíme z ohňa a vmiešame miso pastu. Pridáme morské riasy, nasekanú bazalku a umeocot.

    Obed: Maslová tekvica s mangoldom a čiernou ryžou

    ● 2 menšie maslové tekvice ● 1 zväzok mangoldu ● 2 PL masla ghí ● soľ ● 1 cibuľa ● 4 ČL korenia karí ● 100 ml kokosového mlieka ● 1 hrsť strúhaného kokosu ● 240 g čiernej ryže ● 4 tobolky kardamómu

    Na masle ghí osmažíme nasekanú cibuľu s korením karí. Tekvicu ošúpeme a nakrájame na kocky. Pridáme nakrájaný mangold, osolíme, miešame na strednom ohni asi 5 minút. Zalejeme kokosovým mliekom a dusíme domäkka. Podľa potreby podlievame vodou. Čiernu ryžu varíme v dvojnásobnom množstve vody spolu s kardamómom. Strúhaný kokos opražíme na suchej panvici, aby sa pekne rozvoňal. Karí podávame spolu s ryžou a posypané kokosom.

    Večera: Parená zelenina s dresingom a so zemiakmi

    ● 4 stredne veľké zemiaky ● 1 ČL drvenej rasce ● 3 bobkové listy ● 4 menšie mrkvy● 8 šalotiek ● 2 cukety ● 1 PL ryžového misa ● 3 PL jablčného octu ● 1 ČL čierneho horčičného semienka ● 6 PL olivového oleja ● soľ

    Ošúpané zemiaky varíme vo vode s rascou a bobkovými listmi domäkka. Ostatnú zeleninu očistíme a v celku uvaríme na pare domäkka. Na panvici na troche oleja opražíme horčičné semienka, a keď začnú pukať, odstavíme. Zmiešame s olivovým olejom, ryžovým misom, octom a so soľou na dresing. Naparenú zeleninu pokvapkáme pripraveným dresingom a podávame so zemiakmi.

    Zdroj: shutterstock

    Na svoje si prídu aj milovníci sladkých chutí.

    12. deň

    Raňajky: Parené jablká s gaštanovým pyré

    4 väčšie jablká ● 4 tobolky kardamómu● 4 PL gaštanového pyré ● 4 PL javorového sirupu ● pippali ● 16 ks namočených mandlí

    Jablká ošúpeme a vyrežeme jadrovník. Vložíme ich v celku do hrnca a podlejeme 4 lyžicami vody. Pridáme kardamóm a varíme pod pokrievkou asi 7 minút, kým jablká nezmäknú. Gaštanové pyré rozmixujeme s vodou na redšiu kašu. Servírujeme tak, že jablká naplníme gaštanovým pyré, polejeme javorovým sirupom a posypeme nasekanými ošúpanými mandľami. Posypeme pippali.

    Obed: Varený fenikel s ryžou

    ● 4 hlavičky fenikla ● 2 PL masla ghí ● 1 ošúpaná paradajka ● 1/3 ČL kurkumy● olivový olej ● 8 strúčikov cesnaku● 1/2 ČL mletých koriandrových semienok● 1 ČL tymianu ● šťava z 2 citrónov ● 250 ml zeleninového vývaru ● 2 PL vínneho octu● 2 PL kapár ● 30 g čiernych olív bez kôstky ● 100 g čerstvého kozieho syra ● soľ ● 1/2 ČL čerstvo mletého pippali ● 240 g ryže

    Fenikle prekrojíme na polovice a 6 až 7 minút smažíme na masle ghí s trochou soli a pippali. Vyberieme z panvice a udržujeme v teple. Do tej istej panvice pridáme cesnak v šupke, ktorý sme roztlačili plochou stranou noža alebo dlaňou a za stáleho miešania opekáme 3 až 4 minúty. Pridáme ostatné korenie, citrónovú šťavu a vínny ocot, premiešame. Pridáme paradajku nakrájanú na kocky, kapary, olivy a 1 minútu miešame. Prilejeme vývar a vložíme späť fenikel. Dusíme pod pokrievkou 12 až 15 minút. Podávame s varenou ryžou.

    Večera: Šošovicová polievka s kokosovým mliekom

    ● 1 cibuľa ● 4 cvikly ● 150 g šošovice beluga ● 3 bobkové listy ● 1/2 ČL gréckeho sena● 2 PL masla ghí ● 2 ČL korenia karí ● 1 l vody ● 120 ml kokosového mlieka ● šťava z 1/2 limety ● sezam

    Šošovicu namočenú na noc prepláchneme a dáme variť do čistej vody s bobkovým listom a gréckym senom. Scedíme. Na masle ghí osmažíme nakrájanú cviklu, cibuľu a korenie karí. Pridáme vodu, kokosové mlieko a privedieme do varu. Nakoniec pridáme šťavu z limety a uvarenú šošovicu.

    Zdroj: shutterstock

    14 dní pre lepší pocit a zdravšie telo

    13. deň

    Raňajky: Kičadi s fazuľkami adzuki

    Obed: Kičadi s fazuľkami adzuki

    Večera: Kičadi s fazuľkami adzuki

    14. deň

    Raňajky: Vločková kaša s jablkom a kardamómom

    ● 80 g pohánkových vločiek ● 80 g ovsených vločiek ● štipka soli● 80 g amarantových vločiek ● 1 jablko● 1 PL tekvicových semiačok ● 4 mandle namočené na noc● 1 PL slnečnicových semiačok ● 1/2 ČL škorice ● 3 tobolky kardamómu ● 500 ml ryžového mlieka ● 1 PL masla ghí ● makový olej

    Všetky prísady okrem jablka povaríme v ryžovom mlieku na redšiu kašu. Ku koncu varenia zamiešame jablko nastrúhané nahrubo, maslo ghí a makový olej.

    Obed: Cestoviny s cuketou a feniklom

    ● 400 g špaldových cestovín ● 2 PL masla ghí ● 1 cuketa ● 2 hlavičky fenikla ● 20 olív ● 4 ČL kapár ● soľ ● 1 ČL rasce ● 1 ČL šalvie ● 1 vetvička rozmarínu ● korenie pippali ● olivový olej

    Cestoviny uvaríme vo veľkom množstve vody, aby boli al dente. Na panvici rozpálime maslo ghí a pridáme všetko korenie okrem pippali. Necháme prevoňať a po minúte pridáme cuketu a fenikel nakrájaný na menšie kúsky. Na miernom ohni dusíme bez pokrievky domäkka. Ku koncu pridáme olivy, kapary a dobre premiešame. Zmes zmiešame so scedenými cestovinami. Dochutíme pippali.

    Večera: Pečená tekvica s pohánkou

    ● 240 g pohánkových krúp ● 1 tekvica hokaido (400 g) ● 2 veľké červené cibule ● 1 vetvička rozmarínu ● 3 PL masla ghí ● soľ ● pippali

    Pohánkové krúpy varíme 5 minút v dvojnásobnom množstve vody a necháme dôjsť pod pokrievkou. Tekvicu nakrájame na kocky, cibuľu na mesiačiky a zmiešame v zapekacej mise s rozmarínom, s maslom ghí a so soľou. Pečieme asi 45 minút pri teplote 180 °C. Zmiešame s pohánkou a pridáme podrvené pippali.

    Zdroj: shutterstock

    Mangold je vynikajúcou alternatívou špenátu.

    Slzovka – perličkový jačmeň, Jóbove slzy

    Je jednou z najdlhšie pestovaných obilnín na svete. Semená divokej trávy, podobné jačmeňu, majú silné čistiace účinky, podporujú tráviace funkcie a používajú sa na detoxikáciu organizmu. Celostná medicína považuje slzovku za potravinu, ktorá dokáže zmäkčovať a zvláčňovať. Vďaka tomu pomáha uvoľňovať živočíšne tuky a stuhnuté ložiská škodlivín z organizmu, znižuje „zlý“ cholesterol a predovšetkým ženy ocenia jej priaznivý vplyv na pokožku, ktorú udržuje hebkú a vláčnu. Dokonca pôsobí v boji proti akné a chráni pokožku pred inými hnisavými zápalmi. Pomáha tiež pri opuchoch a bolestiach svalov a kĺbov. Rovnako dokáže podporiť liečbu pri zápaloch močového mechúra, zápale priedušiek aj pľúc. Je bezlepková, a teda vhodná aj pre celiatikov.

    Zdroj: shutterstock

    Slzovka – perličkový jačmeň, Jóbove slzy

    Čo je kičadi?

    Tradičné indické ľahko stráviteľné jedlo, ktoré je vhodné v období detoxu. Zmes korenia v tomto recepte je vyvážená na jemnú očistu organizmu. Jedlo súčasne dodá potrebné množstvo energie na denné fungovanie i pri náročnejšej fyzickej práci. Je mierne diuretické, teda odvodňuje. Podstatné je, aby boli mungo a ryža 24 hodín vopred namočené a dobre uvarené, čím sa uľahčí práca tráviacemu systému.

    Zdroj: shutterstock

    Čo je kičadi?

    Zázračné indické korenie posilní účinky detoxu

    1. Korenie pippali – nazývané aj dlhé korenie, silne posilňuje tráviaci oheň „agní“ a dýchaciu sústavu. Môžete ho nahradiť čiernym korením, ktoré však nemá takú silu.

    Zdroj: shutterstock

    Korenie pippali

     

  • Grécke seno – známe aj ako senovka grécka alebo pískavica, celkovo posilňuje a podporuje regeneráciu organizmu, znižuje hladinu cukru a cholesterolu v krvi, zmierňuje nafukovanie a hnačky.
  •  

  • Rímska rasca – pôsobí proti nafukovaniu a plynatosti, zlepšuje trávenie.
  • Zdroj: shutterstock

    Rímska rasca

     

  • Korenie hing (asafoetida alebo čertovo lajno) – výrazne stimuluje „agní“ a chuť do jedla, podporuje detoxikáciu tela, zlepšuje funkciu lymfatického systému a pôsobí protizápalovo.
  •  

  • Černuška (čierna rasca) – má antibakteriálne účinky, uľahčuje trávenie  a znižuje hladinu cukru v krvi.
  • Autor článku

    Petra Mitringová

    redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy
    Nový Čas pre ženy má sprevádza skoro celý dospelý život. Ako mnoho z vás aj ja som s ním vyrástla. Začínala som tu ako mladé dievča hneď po vysokej škole a som tu dodnes. Za ten čas som sa niekoľkokrát zamilovala, vydala a stala sa dvojnásobnou mamou. A ako som rástla, menili sa aj moje záujmy. Dnes pre vás vyberám tie najchutnejšie dobroty na stranách o varení, poradím ako schudnúť a prezradím nejakú tú pikošku o svetových celebritách. Písať pre vás a možno vám tak spríjemniť deň ma totiž veľmi baví.