Výživové doplnky môžu pomôcť aj uškodiť
25. 10. 2009, 9:00

Zdroj: Shutterstock
Pre organizmus je prijímanie vitamínov najvhodnejšie v prirodzenej strave. Konzumácia syntetických výživových doplnkov stúpa počas zimného obdobia.
Strava, aj keď môže byť pestrá, pokryje optimálnu dennú potrebu vitamínov len vtedy, ak je vyvážená. A to je pri dnešnom životnom štýle skoro nemožné. Nesprávne zloženie jedál, nepravidelná strava spôsobujú, že sa do organizmu nedostane potrebné množstvo vyživných látok. K stratám vitamínov dochádza hlavne pri tepelnom spracovaní (pasterizácia, sterilizácia, ale aj pri obyčajnom varení) a dlhodobým skladovaním. Preto konzumujte prevažne čerstvé ovocie a zeleninu, ktorú nevystavujete dlhému skladovaniu v chladničke ani vysokým teplotám pri varení.
Výživové doplnky áno, ale s mierou
Doplnky stravy môžu pomôcť doplniť stratené vitamíny. Nezabúdajte, že v žiadnom prípade nejde o lieky, ktoré by vám mali uľaviť od bolesti alebo zlepšiť zdravotný stav. Navyše nadmerným užívaním vitamínov môžete organizmu aj uškodiť. Niektoré druhy vitamínov môžu byť vo veľkých množstvách toxické. Klasickým prípadom je vitamín A alebo vitamín D. Vo vyšších dávkach môžu byť škodlivé tým, že sa zhromažďujú v orgánoch, ako je napríklad pečeň a potom v organizme pôsobia toxicky. Pri vitamínoch v syntetickej forme dodržiavajte odporúčané dávkovanie uvedené na príbalovom letáku.
Vhodné sú antioxidanty a pohyb
Na posilnenie imunity v týchto jesenných mesiacoch odporúčajú odborníci predovšetkým antioxidanty – vitamín C a vitamín E, ale okrem nich a správnej stravy, bohatej na ovocie a zeleninu, je rovnako dôležitý pohyb, ktorým si organizmus otužujeme.
Niekoľko príkladov strát vitamínov v potravinách:
• skladovaním špenátu v chladničke sa stráca až 33 % vitamínu C,
• varením brokolice strácame až 60 % vitamínu C a až 50 % kyseliny listovej,
• obsah betakaroténu v zelenine klesá v závislosti od teploty počas skladovania od 1 do 24 %,
• obsah vitamínu C klesá v zemiakoch pri rôznych spôsoboch úpravy.
Slovo odborníka
MUDr. Katarína Kromerová, poverená vedením Odboru hygieny výživy, bezpečnosti potravín a kozmetických výrobkov, ÚVZ SR
Výživové doplnky majú byť len doplnením stravy
Odporúča sa vždy uprednostniť prirodzené zdroje vitamínov, najmä ovocie, zeleninu (čerstvú, respektíve šetrným spôsobom pripravenú), ktoré súčasne obsahujú mnohé látky posilňujúce účinok vitamínov.
Výživové doplnky s obsahom vitamínov majú byť len doplnením pestrej a vyváženej stravy v obdobiach, keď organizmus potrebuje prísun väčšieho množstva vitamínov (napr. stres, rekonvalescencia, zimné obdobie). V prípade ich užívania sa treba riadiť pokynmi na etikete, najmä pokiaľ ide o dávkovanie, pretože v prípade predávkovania sa môžu prejaviť nežiaduce účinky, ktoré sú rozličné vzhľadom na rôznu úlohu jednotlivých vitamínov.
K predávkovaniu môže dôjsť ľahšie v prípade tzv. vitamínov rozpustných v tukoch – vitamíny A, D, E a K. Preto je veľmi dôležité čítať etikety, najmä dávkovanie. Takisto treba vziať do úvahy, že v prípade pararelného užívania viacerých výživových doplnkov s obsahom rovnakých vitamínov sa ich príjem do organizmu zvyšuje a podľa toho prispôsobiť (znížiť) ich dávkovanie.
Účinky liekov a doplnkov stravy sa môžu vzájomne ovplyvňovať. V prípade potreby neužívajte výživové doplnky počas užívania liekov.
Viac zaujímavých článkov nájdete v prílohe Nový Čas Zdravie, každý piatok v denníku Nový Čas!