Reklama

Zabudnite na 4 základné chute: Jazyk ich pozná až sedem!

Preferovanie potravín a obľubu rovnakých jedál

Zdroj: Shutterstock

Reklama

Biológia nás dosiaľ učila, že ľudský jazyk rozlišuje štyri základné chute. Po sladkej, kyslej, slanej a horkej majú naše chuťové bunky v repertoári ďalšie tri.

Už od základnej školy vieme, že náš mlsný jazyk rozlišuje štyri základné chute. Špička jazyka miluje sladkú chuť, hneď za ňou sú receptory rozoznávajúce slanú, chuťové bunky za nimi sa špecializujú na kyslosť a poháriky pri koreni jazyka rozlišujú horkú chuť jedla. Vedci však prišli na to, že vývinom potravín sa vyvinuli aj nové receptory.

Piatou z chutí, na ktorú reagujú chuťové bunky, je chuť umami, čo je vlastne chuť glutamanu sodného. Šiesta novo objavená chuť neprekvapuje, je to chuť ostrá alebo ak chcete pálivá. Na jazyku sa však nachádzajú aj špeciálne zmyslové bunky CD36, ktoré reagujú len na molekuly tuku, ktorým sú podráždené a tieto vzruchy potom prenášajú ako informácie do mozgu. Siedmou chuťou je teda chuť tuku alebo tučná. Ľudia so zvýšenou vnímavosťou týchto receptorov prijímajú menej tuku. „Osoby, ktoré majú v jazyku viac receptorov CD36, dokážu lepšie odhaliť tuk v jedle. Avšak sú ľudia, ktorí majú len polovicu týchto receptorov, tie sú až osemkrát menej citlivé voči tuku a tak títo ľudia konzumujú oveľa viac tučných jedál, čo potom vedie k obezite,“ tvrdia vedci z Washington University v St. Louis