Zachránia nás antioxidanty pred rakovinou či starnutím? 3 častým MÝTOM veríte úplne zbytočne
2. 4. 2019, 8:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 11:28)

Zdroj: Shutterstock
S jarou prichádza aj snaha zdravšie sa stravovať a zvýšiť príjem antioxidantov po vyčerpávajúcej zime. Skutočne dokážu všeliečivé superlátky liečiť rakovinu, zastaviť starnutie a naštartovať našu imunitu?

Zdroj: archív A.D.

Zdroj: Shutterstock

Zdroj: Shutterstock
Galéria k článku
V tomto príbehu o zázračných antioxidantoch musí byť aj niekto, proti komu bojujú. Tými sú voľné radikály – ohavné jedy moderného života napádajúce naše bunky. Voľné radikály vpadnú do tela, keď ste vystavené radiácii, rôznym civilizačným toxínom a cigaretovému dymu. Spájajú sa s rakovinou, so stratou zraku, s pamäťovými problémami, chorobami srdca, mŕtvicou a množstvom iných chronických ochorení. A vtedy prichádzajú antioxidanty, ktoré voľné radikály neutralizujú a odstránia. Tieto ohromne prospešné živiny sa napríklad vo veľkom nachádzajú v červenom víne, čokoláde či čaji. Preto otvárame fľašu vína, jeme čokoládu a pijeme čaj? Asi ťažko. Kde je potom pravda?
Ako to vzniklo?
V 90. rokoch sa robili experimenty na zvieracích bunkách v laboratóriách, kde sa ukázalo, že potraviny bohaté na antioxidanty, ako sú zelenina, ovocie a iné, znižujú výskyt rakoviny a mnohých iných chorôb. Médiá sa toho chytili a z antioxidantov sa stali dokonalí prírodní bojovníci. Ale keď sa začal merať ich vplyv na výskyt rakoviny či iných chorôb v reálnom svete, výsledky boli veľmi chabé. Niektoré vedecké štúdie dokonca ukázali, že užívanie vo zvýšenom množstve môže uškodiť. Napríklad taký betakarotén, vitamín C a vitamín E vo veľkých dávkach mali dokonca zvýšenú mieru úmrtnosti alebo zvyšovali riziko rakoviny pľúc.
Zdroj: Shutterstock
S príchodom jarných dní nám bude odmenou nielen ľahší krok, ale aj prílev novej energie.
Zelenina a ovocie áno, ale všetko s mierou
Ak si zeleninu a ovocie dopriavate ku každému jedlu alebo aspoň k hlavnému jedlu, je to v poriadku. Ak vám mimoriadne chutí, doprajte si pokojne viac, veď zelenina sama o sebe obsahuje mnoho iných benefitov, nielen antioxidanty. Varujeme skôr pred veľkým množstvom umelých antioxidantov, v ktorom už zohráva veľkú rolu marketing, a tie nášmu telu vôbec nie sú prospešné. Dopovať sa umelými antioxidantmi, ako sme zistili, nemá zmysel. Je to nadpráca, ktorá nášmu telu viac škodí, ako pomáha.
Čo na to odborníčka?
Tak ako po zime zhadzujeme kabáty, tak je s príchodom teplejších dní vhodné odľahčiť aj stravu. Na jar sú v trende rôzne detoxy. Ja sama som zástancom detoxu a občas si ho doprajem, avšak podľa môjho názoru nie je potrebné, aby bol založený iba na pití vody či čerstvých štiav. Svojmu zdraviu najviac pomôžeme, ak zaradíme do jedálneho lístka hlavne zeleninu, predovšetkým čerstvú. Zelenina obsahuje okrem vitamínov a minerálov aj cennú vlákninu, ktorá je pre správne fungovanie nášho tráviaceho systému nevyhnutná. Navyše, základ našej imunity tvorí práve zdravá črevná mikroflóra. Zvýšenie vlákniny v strave je preto najlepším spôsobom, ako naštartovať tráviaci systém, ktorý potom dokáže efektívnejšie využiť živiny obsiahnuté v strave a zároveň z tela účinnejšie vylučovať odpadové látky. Vďaka tomu získame množstvo energie a hravo si poradíme aj s jarnou únavou, budeme silnejšie, zdravšie a zlepší sa stav nášho imunitného systému. Ak zeleninou nahradíme aj časť klasickej prílohy, tak sa môžeme tešiť na štíhlejšie krivky. S príchodom jarných dní nám bude odmenou nielen ľahší krok, ale aj prílev novej energie.
Viete,že...
... okolo 60 % ľudí trpiacich rakovinou užívalo počas liečby veľké množstvá antioxidačných výživových doplnkov bez vedomia lekára? Ukázal to veľký výskum v New Yorku. Ukazuje sa, že tieto látky majú presne opačný účinok, ako by sme čakali.
Zdroj: Shutterstock
Ovocie a zeleninu pred zmrazením umyte.
Mýtus č. 1:
Keď zločinci nie sú až takí zlí...
Pri stravovaní vstupuje do hry toľko mätúcich faktorov, že sa musíme vyhýbať záverom len na základe jednej živiny. Pretože nielen antioxidanty, ale aj voľné radikály hrajú dôležitú úlohu v našich regulačných systémoch. V súčasnosti sa napríklad všeobecne uznáva, že voľné radikály majú osobitú úlohu a sú veľmi dôležité pre naše telo. Sú totiž vedľajším produktom metabolického procesu nazývaného oxidácia. Ukázalo sa, že ich produkujú biele krvinky, keď útočia na baktérie. Imunitný systém využíva napríklad voľné radikály na zničenie baktérií, ktoré napádajú naše telo. Takže sú súčasťou obranyschopnosti organizmu a likvidovať ich by bolo kontraproduktívne.
Zdroj: Shutterstock
Odborníci odhalili, ktorá zelenina prispieva k nárastu hmotnosti.
Mýtus č. 2:
Antioxidanty nie sú skupinou látok
Dokázalo sa, že každá zo stoviek chemických látok, ktoré vykazujú antioxidačné vlastnosti, je iná a zaiste bude aj iným spôsobom vplývať na fungovanie tela. Akákoľvek molekula, ktorá chráni bunku pred oxidáciou, je vlastne antioxidant. Antioxidanty zahŕňajú známe živiny ako vitamíny, ale napríklad aj flavonoidy a polyfenoly. Niektoré antioxidanty sú vynikajúce na boj s prebytkom voľných radikálov, ale iné sú efektívne len v niektorých častiach bunky a iné pôsobia antioxidačne len za určitých podmienok. Je to príliš pestrá paleta, aby malo zmysel niečo uprednostňovať a niečo, naopak, potláčať.
Zdroj: Shutterstock
Opekaná zelenina
Mýtus č. 3:
Antioxidanty pomáhajú chudnúť
Väčšina verí, že zvýšený príjem antioxidantov pomocou výživových doplnkov spolu s cvičením pomáha rýchlemu zhadzovaniu kíl. Niekedy je všetko inak. Fyzická záťaž vedie k oxidácii a zvýšeniu voľných radikálov. Ale už sme si vysvetlili, že to nie je zlé, je to prirodzená reakcia organizmu. Ak si po tréningu dáme veľkú dávku antioxidantov, môžeme naopak narušiť prirodzenú reakciu tela na tréning. Vedci dokonca špekulujú, že oxidatívny stres, ktorý je vyvolaný zvýšenou fyzickou záťažou, podporuje chudnutie a citlivosť na inzulín a redukuje riziko cukrovky.
Zdroj: Shutterstock
Tieto potraviny môžete jesť kedykoľvek.