Trápi vás zápach z úst? Zabudnite na ústnu vodu či žuvačky, stačí zjesť niektorú z týchto 9 potravín
30. 6. 2016, 18:30 (aktualizované: 11. 7. 2024, 11:55)

Zdroj: Dušan Křístek, Shutterstock
Máte problémy s nepríjemným zápachom z úst a neviete si rady, pretože chrup máte v poriadku?
Skúste namiesto žuvačiek, cukríkov alebo ústnych sprejov prírodnejšie spôsoby. Napríklad viac piť alebo jesť niektoré potraviny, ktoré takzvanú halitózu výrazne obmedzujú.
Mäta a kloktanie
Patrí medzi osvedčených bojovníkov proti nepríjemným zápachom všeobecne. Omnoho lepšie a zdravšie je na miesto žuvačiek s mätovou príchuťou požuť niekoľkokrát denne čerstvé mätové lístky. Výhodou mäty je aj to, že okrem príjemnej arómy dezinfikuje ústnu dutinu a tiež upravuje tráviace ťažkosti, takže obmedzuje aj ďalší možný dôvod halitózy. Vhodný je aj silnejší mätový výluh, ktorý si pripravíme z čerstvých listov už ráno a ktorý v priebehu dňa môžeme kedykoľvek kloktať.
Zdroj: Shutterstock
mäta prieporná
Všestranné jablko
Jablko je ovocie, ktoré si poradí snáď so všetkým. V ústnej dutine pomáha likvidovať baktérie, ktoré sa rozkladajú a sú príčinou zápachu. Najmä tvrdšie odrody s tuhšou dužinou zároveň čistia chrup, zbavujú ho povlaku, a zároveň tak obmedzujú možný dôvod nepríjemného zápachu. Dobré je dávať si z neho kúsok po každom jedle.
Zdroj: Shutterstock
Jablká
Fenikel nielen pre deti
Hoci sa feniklové semienka používajú predovšetkým na varenie čaju pre malé deti, ktoré trpia zažívacími problémami, sú výborné v boji proti zlému dychu. Pomáhajú totiž zvyšovať tvorbu slín, ktoré odplavujú baktérie, pôvodcov zápachu. Zároveň podporujú trávenie, a zabraňujú tak aj vnútorným dôvodom zápachu.
Zdroj: Shutterstock
Semená feniklu obyčajného sú plné liečivých éterických olejov.
Voňavá škorica
Škorica pomáha pri halitóze nielen kvôli svojej príjemnej a obľúbenej vôni, ale aj kvôli tomu, že má dezinfekčný účinok, zlepšuje trávenie, podporuje tvorbu slín, a nepríjemné zápachy tak aktívne obmedzuje. Používa sa jednoducho tak, že škoricový prášok rozmiešame v pohári teplej vody. Tú môžeme popíjať alebo ju použiť niekoľkokrát za deň ako kloktadlo. V ústach zanecháva veľmi príjemný, svieži pocit a vôňu.
Výrazný klinček
Podobné účinky má aj klinček, ktorý má navyše tú výhodu, že má praktickejšie použitie. Jednoducho si dajte kúsok do úst a žujte ho namiesto cukríkov. Dobré je nosiť ho so sebou v malej krabičke a v priebehu dňa ho niekoľkokrát použiť. Kto uvíta mäkšiu verziu klinčeka, môže ho nechať cez noc lúhovať vo vode.
Zdroj: Shutterstock
Ošetrujte bolesť zubov klinčekmi.
Zelené, ako dezinfekcia
Ide o zelené ovocie a zeleninu. Tieto potraviny obsahujú veľa chlorofylu, ktorý pomáha ústa dezinfikovať, a obmedzovať tak tvorbu zubného povlaku a kyselín dráždiacich žalúdok. Zelené ovocie a zelenina zároveň dokážu pach neutralizovať. Patria sem napríklad limetky, egreše, avokádo, hrušky, kivi, šalát, olivy, mangold, špargľa, kapusta, cuketa, šalátové uhorky a podobne.
Voda proti baktériám
Zlý dych často spôsobuje nedostatočná vlhkosť v ústach, pretože potom sa omnoho ľahšie množia baktérie, ktoré zápach spôsobujú. Preto je potrebné dodržiavať pitný režim a popíjať nesladenú vodu. Keby sme volili sladké nápoje, len tým situáciu zhoršíme, pretože cukor tvorbu baktérií naopak podporuje.
Zdroj: Shutterstock
Dodržiavajte pitný režim.
Čistiaci jogurt
Dobrým pomocníkom proti nepríjemnému zápachu z úst je aj biely nesladený jogurt. V prvom rade pomáha zlepšiť trávenie, ktoré je príčinou zápachu dosť často. Zároveň ničí baktérie v ústach, pôsobí aj ako malá dezinfekcia.
Zdroj: Shutterstock
Ilustračná fotografia
Citrusy nesklamú
Citrusy sú užitočné pri halitóze napríklad z toho dôvodu, že vitamín C pôsobí antibakteriálne v ústach. Dokážu tiež neutralizovať zápach spôsobený aromatickými potravinami - vrátane cesnaku a cibule, syrov a podobne. Keď niečo také zjeme, mali by sme si dať kúsok pomaranča alebo citrónovú šťavu s kúskami dužiny. Zápach spoľahlivo zlikvidujeme.
Zdroj: Shutterstock
Sila cesnaku