Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Zázračné účinky zásaditých potravín: Hrozia vám zdravotné problémy? Otestujte sa!

Ilustračné foto

Zdroj: Shutterstock

Reklama

Zorientovať sa v tom, ktoré potraviny sú zásadité a ktoré kyslé, nie je až také zložité, ako sa na prvý pohľad zdá.

Aké je vaše pH? Urobte si test

Ak neviete, ako na tom ste s kyslosťou vášho organizmu, kúpte si v lekárni lakmusové papieriky na meranie pH moču alebo slín. V teste sa odzrkadlí, čo ste v poslednom čase jedli a či ste dostatočne pili. Stredný prúd moču zachyťte do skleného pohára a na tri sekundy doň ponorte lakmusový papierik. Zdravý moč má pH od 6,5 do 7,25 a to isté číslo platí aj pre pH slín. Odmeriate ho tak, že si lakmusový papierik priložíte na jazyk (predtým dvakrát prehltnite sliny, aby sa ústa vyčistili).

Tajomstvo naozaj zdravej stravy

Môžete jesť v podstate všetko, ale musíte to vždy skombinovať tak, aby ste sa neprekyslili. Vďaka tomu si môžete dožičiť aj rôzne maškrty, ktoré však vyrovnáte niečím alkalizujúcim. Vždy sa snažte kupovať čerstvé domáce výrobky a vyhýbať sa polotovarom.

Stupnica, ktorá vám pomôže

Zásadité sú tie potraviny, ktoré sú zásadité samy osebe a tiež tie, ktoré sa stanú zásaditými, keď prídu do styku s tráviacimi enzýmami. Takže to môžu byť aj na prvý pohľad kyslé dobroty, napríklad citróny alebo limetky.

Neutrálnych potravín je najviac. Všeobecne sa dá povedať, že sú bohaté na minerálne látky (draslík, horčík, vápnik, sodík, zinok, železo a meď) a zanechávajú v tele neutrálnu stopu.

Kyslé potraviny tvoria bežnú súčasť jedálneho lístka, sú to napríklad tuky a oleje, produkty z kravského mlieka, alkohol, cukor, čaj, káva, kolové nápoje, ale aj mäso, vajcia a ryby.

Top 50 najzásaditejších potravín

Artičoky, avokádo, brokolica, citrón, fenikel, grapefruit, hroznové víno, špargľa, kajenské korenie, kapusta, morské riasy, kivi, karfiol, limetka, melón, pór, potočnica (žerucha), surové rajčiny, hrozienka, špenát, zeleninové šťavy, bambusové výhonky, banány, zemiaky, broskyne, cvikla, datle, žltý melón, tekvica, zelená fazuľka, figy, čerstvý hrášok, hrušky, jablkový ocot, kaleráb, kukurica, mango, marhule, mrkva, nektárinky, paštrnák, zeler, reďkovka, šalát, kel, amarant, ananás, bobuľové ovocie, cibuľa, huby.

Vyberáme pre vás niečo PLUS