Zázračný dresing: Stačí pokrájať zeleninu, pridať tajnú zálievku a kilá pôjdu dolu jedna radosť
18. 9. 2020, 11:00 (aktualizované: 15. 7. 2024, 19:14)

Zdroj: shutterstock
Chrumkavá čerstvá zelenina priamo zo záhradky je ešte stále k dispozícii. Stačí ju pokrájať, pridať našu tajnú zálievku a vaše kilá pôjdu dolu jedna radosť.

Zdroj: shutterstock

Zdroj: shutterstock

Zdroj: shutterstock
Galéria k článku
Ľahké stravovanie
Počas horúcich dní, ktoré sa ešte neskončili, nemáte veľkú chuť do jedla. Vymeňte ťažké obedy za chrumkavé šaláty. Nielenže sú zdravé, ale vďaka nim sa budete cítiť ako pierko a stratíte aj prebytočné kilá. Ale pozor, chudnutie so šalátmi neznamená, že celé dni máte chrúmať len bezvýrazné zelené listy. Práve naopak! Naše recepty vás presvedčia, že aj šaláty môžu byť pestré, aromatické a chutné. Verte, že takéto chudnutie vás bude baviť.
Pozor na dresing!
Priveľa cukru, rôzne syntetické dochucovadlá alebo majonéza? Nesprávne prísady dokážu z ľahkého zeleninového šalátu spraviť kalorickú bombu. Vyskúšajte náš tajný recept. Je nabitý samými superpotravinami. Napríklad zázvor a citrónová šťava podporujú spaľovanie tukov, cesnak je zdravý a urýchľuje trávenie. Čerstvý rozmarín tlmí chuť do jedla a vďaka horkastým látkam podporuje trávenie. Repkový olej pomáha správne zužitkovať vitamíny rozpustné v tukoch a podporuje správne fungovanie látkovej premeny.
Zdroj: shutterstock
Zlepšite svoj šalát a schudnite
Ako na to?
Na raňajky si doprajte vyváženú a plnohodnotnú stravu, podľa možností bohatú na balastné látky a bez cukru. Na obed si pochutnajte na jednom z našich šalátov. Najedzte sa naozaj dosýta, podľa potreby si pokojne doprajte viac. Večer to môže byť opäť šalát, prípadne iné jedlo bohaté na bielkoviny, napríklad grilované kuracie prsia s dusenou zeleninou. Počas celého dňa pite dostatok vody. Už po prvých štyroch, piatich dňoch uvidíte výsledky.
Náš zázračný dresing
Očistite a nasekajte 1 cesnak a potom 3 vetvičky rozmarínu. Nastrúhajte asi 1 cm čerstvého zázvoru. Vytlačte šťavu z 1 citróna a pridajte s ostatnými surovinami do skleného pohára. Pridajte 5 PL repkového oleja a 1 až 2 PL vody. Dochuťte soľou a štipkou cukru. Uzavrite a poriadne premiešajte. Dajte do chladničky odstáť.
+ chrumkavá zelenina
Veľkou výhodou šalátových listov je, že vďaka svojmu objemu naplnia žalúdok, pritom obsahujú minimum kalórií, ale zato veľa výživných látok. Bod pre vás.
+ bielkoviny
Máte pocit, že keď si dáte šalát, rýchlo vyhladnete? Pravdepodobne v ňom chýbali bielkoviny. Kuracie mäso, steak, feta, tofu, strukoviny, tuniak, krevety či vajce vás spoľahlivo zasýtia.
Máme pre vás 7 zdravých a chutných receptov
S avokádom a kuracím mäsom
Nakrájame 125 g kuracích pŕs na rezance a premiešame s trochou cesnaku, horčice a medu. Pridáme 1 ČL oleja a trocha soli. Necháme marinovať. Očistíme 150 g čakanky, pridáme štvrť manga a pol avokáda a všetko premiešame s 2 PL nášho dresingu. Mäso opečieme na panvici a nasypeme na šalát.
380 kcal, S: 14 g, T: 21 g, B: 33 g
S krevetami a jahodami
Zdroj: shutterstock
S krevetami a jahodami
Uvaríme 50 g čiernej šošovice. Na 1 ČL oleja opečieme 125 g kreviet s polovicou nasekaného strúčika cesnaku. Dochutíme. Do misy pridáme 75 g jahôd, 100 g rímskeho šalátu, 50 g uhorky a 1 nasekanú jarnú cibuľku. Pridáme šošovicu aj krevety a premiešame s 2 PL zázračného dresingu.
375 g, S: 34 g, T: 13 g, B: 30 g
S paradajkami a mozzarellou
Zdroj: shutterstock
S paradajkami a mozzarellou
Rozpolíme 300 g farebných cherry paradajok. Na suchej panvici opečieme 1 PL píniových orieškov. V mise zmiešame hrsť rukoly a hrsť bazalky, pridáme paradajky a oriešky a zmiešame s 2 PL nášho dresingu. Pridáme natrhanú mozzarellu.
395 kcal, S: 16 g, T: 23 g, B: 31 g
S paprikou, fazuľkou a tuniakom
Na pare uvaríme 100 g zelenej fazuľky. Nadrobno nakrájame 2 paradajky, 1 žltú papriku, štvrť hlávky ľadového šalátu a 1 červenú cibuľu. Premiešame s 1 PL zázračného dresingu. Pridáme 150 g nadrobeného tuniaka z konzervy. Posypeme 1 ČL strúhaného parmezánu.
390 kcal, S: 22 g, T: 11 g, B: 44 g
S vajcom a grilovanou zeleninou
Zdroj: shutterstock
S vajcom a grilovanou zeleninou
Uvaríme 1 vajce. Nakrájame na plátky 1 červenú papriku, pol baklažánu a 6 šampiňónov. Na panvici rozhorúčime 1 ČL oleja, pridáme zeleninu a huby, dochutíme bylinkami a soľou. Vmiešame 50 g cherry paradajok. Do misy dáme hrsť šalátových listov, grilovanú zeleninu a nakrájané vajce. Posypeme 1 PL nadrobenej gorgonzoly a premiešame s 1 PL zázračného dresingu.
285 kcal, S: 11 g, T: 18 g, B: 13 g
S mrkvou a so steakom
Zdroj: shutterstock
S mrkvou a so steakom
Nakrájame štvrť hlávky ľadového šalátu, 2 jarné cibuľky, 1 paradajku, hrsť petržlenovej vňate a 2 mrkvy. Zmiešame spolu s 50 g sterilizovanej kukurice a 1 PL nášho dresingu. Ochutíme 100 g hovädzieho steaku a potrieme olivovým olejom. Opekáme na prudkom ohni 2 minúty z každej strany. Vypneme oheň a necháme odstáť. Potom nakrájame na rezance. Pridáme k šalátu.
360 kcal, S: 27 g, T: 14 g, B: 28 g
So špenátom a s cviklou
Nakrájame 250 g uvarenej cvikly na plátky. Opláchneme 50 g špenátových listov. Naukladáme na tanier so 125 g fety a pokvapkáme 1 PL nášho dresingu.
335 kcal, S: 18 g, T: 17 g, B: 26 g