„Čistí“ cievy

V ajurvédskej medicíne sa zázvor používa už tisícročia aj pri problémoch s vysokým krvným tlakom. Verí sa totiž, že riedi krv a rozširuje cievy.

Ajurvédsky nápoj: Do hrnca nalejeme 500 ml vody, pridáme 2 plátky zázvoru a privedieme do varu. Stiahneme z ohňa a necháme lúhovať asi 5 minút. Pridáme 2 zarovnané lyžičky zeleného čaju a necháme 2 minúty odstáť. Precedíme a nalejeme do pohára. Pridáme 1 plátok čerstvého zázvoru a dosladíme agátovým medom.

Nielen na morskú chorobu

Éterické oleje obsiahnuté v zázvore pomáhajú pri nevoľnosti. Ak vás trápi žalúdok alebo nebodaj vracanie, je dobré siahnuť po tomto aromatickom koreni. Lekári zázvor odporúčajú aj pri nevoľnosti z cestovania alebo po operácii. Uvoľňujúci účinok sa preukázal aj pri menštruačných bolestiach.

Upokojujúci čaj: Kúsok zázvoru (5 cm) ošúpeme a nakrájame na čo najmenšie kúsky. V hrnci privedieme do varu 1 l vody a nalejeme na zázvor. Necháme odležať 15 až 20 minút. Môžeme pridať aj trocha fenikla alebo kamiliek. Ak chceme, môžeme prisladiť medom alebo hnedým trstinovým cukrom a ešte horúci pomaly popíjame.

Podporuje trávenie

Oleje obsiahnuté v tomto koreni urýchľujú trávenie. Ako? Zvyšujú tvorbu slín a tráviacich štiav. Okrem toho pikantné látky v zázvore spôsobujú zvýšenie teploty tela, takže to musí vynaložiť viac energie, a teda spotrebovať viac kalórií. Hovorí sa, že kto chce schudnúť, mal by veľa piť, keďže telo potrebuje na dobré trávenie veľa vody. Vďaka tomu dokážu obličky vylúčiť viac škodlivých a jedovatých látok z tela. Zázvor navyše vyvoláva pocit zasýtenia, preto ak túžite po štíhlejšom tele, nie je šálka zázvorového čaju alebo limonády nikdy na škodu.

Zoštíhľujúci „panák“: Vytlačíme šťavu z 1 a pol citróna. Ošúpeme 50 g zázvoru a nakrájame ho na malé kocky. Dáme spolu s citrónovou šťavou a 50 ml javorového sirupu do mixéra a rozmixujeme. Každé ráno si doprajeme 40 ml tohto zázraku, dolejeme 50 až100 ml pomarančovej šťavy a zamiešame trocha kurkumy. Z tohto množstva nám vyjde asi 5 dávok.

 Chráni pred infekciou

Vďaka svojmu antioxidačnému účinku zázvorpodporuje imunitný systém, vďaka čomu sa stávame odolnejšími proti ochoreniam, ako je chrípkači prechladnutie. Ak už choroba prepukla, je dokázaný priaznivý účinok aj pri kašli a bolestiach hrdla.

Čaj na prechladnutie: Asi 5 cm kúsok zázvoruošúpeme a nakrájame na tenké plátky. Privediemedo varu 1 l vody, pridáme zázvor a 1/2 ČL kardamómua necháme 8 až 10 minút variť. Stiahneme z ohňa, necháme trocha vychladnúť a zamiešame šťavu z 1 citróna a 1 PL medu. Hotovo.

Zdravá bomba pre naše telo
Zdroj: shutterstock

 Zdravá bomba pre naše telo

Zázvor dodáva nášmu telu množstvo vitamínov a minerálnych látok. Spomenieme aspoň vitamín C, horčík, železo, vápnik, draslík, sodík a fosfor. Z tohto dôvodu sa ho snažte začleňovať do svojho jedálnička podľa možností čo najviac. Stačí kúsok a vaše jedlo v okamihu získa exotický nádych.

Zázvorová kaša: Na panvici rozohrejeme 1 PL medu a trocha oleja. Pridáme 20 g ovsených vločiek a štipku škorice, zľahka opražíme. Necháme vychladnúť. Pomaranč umyjeme pod horúcou vodou a nastrúhame 1/2 ČL kôry. Ošúpeme 10 g zázvoru a nastrúhame najemno. Zmiešame s pomarančovou kôrou, so štipkou čierneho korenia, s 1 PL vody a 1/2 ČL kurkumy. V hrnci privedieme do varu 500 ml mlieka so štipkou soli. Zamiešame 60 g ovsených vločiek a varíme asi 10 minút. Vmiešame zázvorovú zmes aj 1 PL medu. Z pomaranča vyrežeme filety a spolu so zachytenou šťavou zamiešame do kaše. Podávame posypané opraženými vločkami.