Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

ZÁZVOR je zdravá bomba pre telo: Zatočí s nevoľnosťou, kilami, prechladnutím a ešte aj... Fíha!

Liečivý zázvor

Zdroj: shutterstock

Reklama
Petra Mitringová

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

O sile tohto zázračného koreňa ste už iste počuli. Nielenže dobre pôsobí pri prechladnutí, ale pomôže aj pri nevoľnosti či chudnutí. Ak ste ho ešte nezaradili do svojho jedálneho lístka, je najvyšší čas napraviť to.

Zdieľať

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    ZÁZVOR je zdravá bomba pre telo: Zatočí s nevoľnosťou, kilami, prechladnutím a ešte aj...

    „Čistí“ cievy

    V ajurvédskej medicíne sa zázvor používa už tisícročia aj pri problémoch s vysokým krvným tlakom. Verí sa totiž, že riedi krv a rozširuje cievy.

    Ajurvédsky nápoj: Do hrnca nalejeme 500 ml vody, pridáme 2 plátky zázvoru a privedieme do varu. Stiahneme z ohňa a necháme lúhovať asi 5 minút. Pridáme 2 zarovnané lyžičky zeleného čaju a necháme 2 minúty odstáť. Precedíme a nalejeme do pohára. Pridáme 1 plátok čerstvého zázvoru a dosladíme agátovým medom.

    Nielen na morskú chorobu

    Éterické oleje obsiahnuté v zázvore pomáhajú pri nevoľnosti. Ak vás trápi žalúdok alebo nebodaj vracanie, je dobré siahnuť po tomto aromatickom koreni. Lekári zázvor odporúčajú aj pri nevoľnosti z cestovania alebo po operácii. Uvoľňujúci účinok sa preukázal aj pri menštruačných bolestiach.

    Upokojujúci čaj: Kúsok zázvoru (5 cm) ošúpeme a nakrájame na čo najmenšie kúsky. V hrnci privedieme do varu 1 l vody a nalejeme na zázvor. Necháme odležať 15 až 20 minút. Môžeme pridať aj trocha fenikla alebo kamiliek. Ak chceme, môžeme prisladiť medom alebo hnedým trstinovým cukrom a ešte horúci pomaly popíjame.

    Zdieľať

    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Domáci sirup proti kašľu: Dá STOP vírusom a príjemne zahreje

      Podporuje trávenie

      Oleje obsiahnuté v tomto koreni urýchľujú trávenie. Ako? Zvyšujú tvorbu slín a tráviacich štiav. Okrem toho pikantné látky v zázvore spôsobujú zvýšenie teploty tela, takže to musí vynaložiť viac energie, a teda spotrebovať viac kalórií. Hovorí sa, že kto chce schudnúť, mal by veľa piť, keďže telo potrebuje na dobré trávenie veľa vody. Vďaka tomu dokážu obličky vylúčiť viac škodlivých a jedovatých látok z tela. Zázvor navyše vyvoláva pocit zasýtenia, preto ak túžite po štíhlejšom tele, nie je šálka zázvorového čaju alebo limonády nikdy na škodu.

      Zoštíhľujúci „panák“: Vytlačíme šťavu z 1 a pol citróna. Ošúpeme 50 g zázvoru a nakrájame ho na malé kocky. Dáme spolu s citrónovou šťavou a 50 ml javorového sirupu do mixéra a rozmixujeme. Každé ráno si doprajeme 40 ml tohto zázraku, dolejeme 50 až100 ml pomarančovej šťavy a zamiešame trocha kurkumy. Z tohto množstva nám vyjde asi 5 dávok.

       Chráni pred infekciou

      Vďaka svojmu antioxidačnému účinku zázvorpodporuje imunitný systém, vďaka čomu sa stávame odolnejšími proti ochoreniam, ako je chrípkači prechladnutie. Ak už choroba prepukla, je dokázaný priaznivý účinok aj pri kašli a bolestiach hrdla.

      Čaj na prechladnutie: Asi 5 cm kúsok zázvoruošúpeme a nakrájame na tenké plátky. Privediemedo varu 1 l vody, pridáme zázvor a 1/2 ČL kardamómua necháme 8 až 10 minút variť. Stiahneme z ohňa, necháme trocha vychladnúť a zamiešame šťavu z 1 citróna a 1 PL medu. Hotovo.

      Zdroj: shutterstock

      Zdravá bomba pre naše telo

       Zdravá bomba pre naše telo

      Zázvor dodáva nášmu telu množstvo vitamínov a minerálnych látok. Spomenieme aspoň vitamín C, horčík, železo, vápnik, draslík, sodík a fosfor. Z tohto dôvodu sa ho snažte začleňovať do svojho jedálnička podľa možností čo najviac. Stačí kúsok a vaše jedlo v okamihu získa exotický nádych.

      Zázvorová kaša: Na panvici rozohrejeme 1 PL medu a trocha oleja. Pridáme 20 g ovsených vločiek a štipku škorice, zľahka opražíme. Necháme vychladnúť. Pomaranč umyjeme pod horúcou vodou a nastrúhame 1/2 ČL kôry. Ošúpeme 10 g zázvoru a nastrúhame najemno. Zmiešame s pomarančovou kôrou, so štipkou čierneho korenia, s 1 PL vody a 1/2 ČL kurkumy. V hrnci privedieme do varu 500 ml mlieka so štipkou soli. Zamiešame 60 g ovsených vločiek a varíme asi 10 minút. Vmiešame zázvorovú zmes aj 1 PL medu. Z pomaranča vyrežeme filety a spolu so zachytenou šťavou zamiešame do kaše. Podávame posypané opraženými vločkami.

       
       
       

       

      Vyberáme pre vás niečo PLUS

      Autor článku

      Petra Mitringová

      redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

      Nový Čas pre ženy má sprevádza skoro celý dospelý život. Ako mnoho z vás aj ja som s ním vyrástla. Začínala som tu ako mladé dievča hneď po vysokej škole a som tu dodnes. Za ten čas som sa niekoľkokrát zamilovala, vydala a stala sa dvojnásobnou mamou. A ako som rástla, menili sa aj moje záujmy. Dnes pre vás vyberám tie najchutnejšie dobroty na stranách o varení, poradím ako schudnúť a prezradím nejakú tú pikošku o svetových celebritách. Písať pre vás a možno vám tak spríjemniť deň ma totiž veľmi baví.