Ako to funguje

Táto diéta vám urobí dobre. Na tanieri dostanete pestrú stravu, a to v naozaj bohatom množstve. Princíp je pritom úplne jednoduchý. Ako hlavné jedlo podávajte kopu zeleniny a k tomu ešte niečo bielkovinové ako mäso, ryby, vajcia, mliečne a sójové produkty alebo niečo sacharidové ako cestoviny, ryžu, zemiaky a müsli. Ovocné raňajky vás naštartujú a posilnia telo množstvom vitamínov. A už večer prvého dňa uvidíte plochejšie bruško a aj váha bude ukazovať o pol kilogramu menej. Podľa princípu delenej stravy sa môžete stravovať tak dlho, kým nezhodíte, koľko potrebujete. Pokojne tri dni aj tri mesiace. Vydržať vďaka fantastickým a rýchlym jedlám nie je žiadny problém. Dobrú chuť!

Ako na to?

Ráno vás čaká čerstvé alebo sušené ovocie, orechy a avokádo, pretože raňajky vás musia nabiť energiou a vitamínmi. K tomu si s pokojným svedomím môžete dopriať aj menšie množstvo celozrnných obilnín.
Na obed a večeru platí, že nikdy nekombinujte bielkoviny so sacharidmi. V praxi to znamená, že cestoviny si doprajete len s paradajkovou omáčkou bez mäsa a ku kuraciemu steaku si dáte veľký šalát namiesto zemiakovej kaše.

Prečo táto diéta

Zeleninové jedlá s niečím navyše hotové do 20 minút, jednoduchšie to už hádam ani nejde. A takmer žiadne obmedzenia, čo sa týka výberu potravín! Môžete si dopriať, čo vám chutí. A vďaka striedavému vypusteniu mäsa alebo prílohy zasa ušetríte množstvo kalórií, čo sa ihneď prejaví aj na vašej postave. Nebudete mať pocit prekyslenia, a to najmä vďaka vysokému podielu rastlinných potravín. Takto pripravené môže telo ľahko premieňať tuk zo zásob na energiu. To je presne ten dôvod, prečo sa počas delenej stravy cítite vitálnejšie ako pri iných diétach, kde často nastupuje únava, nervozita a zlá nálada.

Raz, dva, tri a môžeme jesť

Pôjde to ako po masle. Príprava jedla vám zaberie minimum času a pritom budete jesť chutne, výdatne a zdravo. A kilá sa budú roztápať jedna
radosť!

Raňajky

Vitamínová bomba

1 porcia

Rozmixujeme polovicu avokáda, 50 g kelu, 1 menší banán, 2 datle, 1 ČL mandľového masla a 200 ml vody na hladké pyré a nalejeme do misky. Ozdobíme 1 kivi, polovicou jablka a 1 PL ovocného müsli.
190 kcal, B: 7 g, T: 15 g, S: 61 g

Raňajky: Vitamínová bomba
Raňajky: Vitamínová bomba
Zdroj: shutterstock

Obed a večera

Paradajkový burger

1 porcia

Zmiešame 50 g vegetariánskeho mäsa so 100 ml vriacej vody. Rozpolíme dve veľké paradajky. V mise zmiešame 2 PL kukurice, 1 PL pomarančovej šťavy, soľ, mleté čierne korenie, štipku cukru a trocha limetovej šťavy. Paradajky vložíme do rúry a 5 minút grilujeme. Z vegetariánskej zmesi vyformujeme 2 fašírky a opečieme ich z oboch strán na 1 ČL oleja. Vložíme do paradajok, posypeme kukuricou a bazalkou a môžeme podávať.
350 kcal, B: 8 g, T: 10 g, S: 49 g

Paradajkový burger
Paradajkový burger
Zdroj: shutterstock

Kuracia bruschetta

1 porcia

Filetu z kuracích pŕs (asi 175 g) opekáme na 1 ČL oleja asi 10 minút. Osolíme, okoreníme. V miske vymiešame 125 g nízkotučného jogurtu, 1 ČL horčice, 1 PL miešaných byliniek a 1 PL citrónovej šťavy. Dochutíme soľou a korením. Nakrájame 1 paradajku na kocky, pridáme nasekanú šalotku a polovicu cesnakového strúčika. Dochutíme. Natrieme na mäso a podávame so šalátom, s jogurtovým dresingom a 1 PL balzamového octu.
340 kcal, B: 47 g, T: 9 g, S: 12 g

Kuracia bruschetta
Kuracia bruschetta
Zdroj: shutterstock

Rybacie ragú so špargľou

1 porcia

Očistíme 250 g zelenej špargle, drevnaté konce odrežeme. Spolu s 2 mrkvami a 1 jarnou cibuľkou nasekáme nadrobno. Očistíme polovicu papričky čili a nasekáme nadrobno. Nakrájame 200 g bieleho rybacieho mäsa na kocky a pokvapkáme 1 PL limetovej šťavy. Na 1 ČL oleja opečieme mrkvu a špargľu. Pridáme rybku, papričku čili, 1 ČL korenia karí, 100 ml zeleninového vývaru a spolu dusíme asi 5 minút. Osolíme.
320 kcal, B: 41 g, T: 9 g, S: 14 g

Rybacie ragú so špargľou
Rybacie ragú so špargľou
Zdroj: shutterstock

Cestovinový šalát s portulakou

1 porcia

Uvaríme špenátové tortellini (100 g) podľa návodu na obale. Ošúpeme 1 pomaranč a nakrájame dužinu na plátky. Zo zvyšku pomaranča vytlačíme šťavu a zmiešame s 1 PL octu, 1 PL olivového oleja, 1 ČL javorového sirupu, 1 ČL mandľového masla a 1 ČL pažítky. Osolíme a premiešame s cestovinami, 50 g portulaky, pomarančovými plátkami a 1 PL žeruchy.
480 kcal, B: 29 g, T: 14 g, S: 51 g

Cestovinový šalát s portulakou
Cestovinový šalát s portulakou
Zdroj: shutterstock