Zdravie: Olúpať, či zjesť aj s kožou?
28. 12. 2009, 11:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 12:55)

Zdroj: Shutterstock
Aj vy občas máte dilemu: ošúpať, či neošúpať? Kedy je šupka zdravá a kedy nám môže uškodiť?
Povrchová vrstva ovocia, zeleniny a iných potravín je často nielen chutná, ale väčšinou aj bohatá na zdravé látky.
Nechať „obal“ na pôvodnom mieste nám preto nielen ušetrí čas, ale zároveň dodáme telu aj vitamíny, minerály a sekundárne rastlinné látky. Pripravili sme pre vás stručný manuál, kedy si šupku nevšímať a kedy ju radšej odstrániť.
Jablká
Výskumy jednoznačne dokázali, že obsah vitamínov, najmä vitamínu C, ako aj minerálnych látok je v šupke jabĺk a hrušiek oveľa vyšší ako v dužine. Ošúpané jablko obsahuje až o 40 percent antioxidantov menej ako neošúpané.
Preto je jednoznačné, že pred nádorovými a srdcovo-cievnymi chorobami najúčinnejšie chránia jablká s „kožou“.
Naša rada
Jablká dôkladne umývajte a jedzte aj so šupkou. Pri voskovaných jabĺčkach je vhodné okrem umytia ešte šupu vydrhnúť papierom.
Zemiaky
Tie môžete pokojne „vyzliecť“. Nové štúdie ukázali, že zemiakové šupky obsahujú menej vitamínu C a bielkovín ako dužina, zato pod šupou sa skrýva najviac dusičnanov. Škrabanie preto v prípade zemiakov neznamená podstatné zníženie obsahu živín a vitamínov.
Naša rada
Jesť zemiaky so šupkou sa odporúča iba lenivým a všetkým ostatným, ktorí to považujú za pochúťku. Gurmáni radi vychutnávajú kompletné, najmä skoré zemiaky.
Mrkva
Sekundárne rastlinné látky sa nachádzajú najmä v šupke. Mrkva obsahuje až 80 percent užitočných látok v tenkej vonkajšej vrstve.
Naša rada:
Obstarajte si tvrdú kefku, ktorou vydrhnete mrkvu pod tečúcou vodou. Pri nákupe nevyberajte najväčšie exempláre s drevenou dužinou.
Uhorky
Vitamíny a minerály sa nachádzajú tesne pod šupkou. Šalátové uhorky tvorí až z 97 percent voda, okrem toho obsahujú draslík, vitamíny skupiny B a iné cenné látky, ktoré čistia moč, regulujú hladinu cukru v krvi a zbavujú organizmus nadbytočného množstva vody.
Naša rada
Pozor, uhorky sa výdatne postrekujú proti plesni. Uhorky zo skleníkov je vhodné čo najjemnejšie ošúpať. Plody z vlastnej záhrady a poľa môžeme po umytí pokojne zjesť aj so šupkou.
Paradajky
Paradajky sa najlepšie cítia vo vlastnej koži. Najviac sekundárnych rastlinných látok sa nachádza práve vo vonkajšej vrstve. Kilogram paradajkovej šupky obsahuje 40 až 50 mg flavonoidov, zatiaľ čo v dužine sa jeho hodnota pohybuje pod 0,1 mg/kg.
Naša rada
Paradajky konzumujte zásadne so šupkou, dokonca aj na pizzi.
Pomaranče a citróny
Nezobliekajte ich celkom. Šupky tohto južného ovocia sú nasýtené éterickými olejmi a poslúžia najmä ako korenie alebo prísada do pečenia. Mali by ste si však byť istí, že ide o chemicky neošetrené exempláre, v opačnom prípade ich pre istotu ošúpte. Chemicky neošetrená kôra v celkom malých množstvách neuškodí.
Naša rada
Ak ovocie šúpete, určite ho nezbavujte bielej vrstvy, ktorá je tesne pod šupkou. Práve tu sa nachádza najväčší podiel cenných flavonoidov, ktoré brzdia procesy starnutia a znižujú riziko vzniku nádorových chorôb.