Kupujete ovocie či zeleninu z dovozu? Keď zistíte, ako si ohrozujete zdravie, budete sa im oblúkom vyhýbať
17. 1. 2018, 10:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 11:41)

Zdroj: Shutterstock
Aj malé dieťa vie, že máme jesť veľa ovocia a zeleniny, najlepšie sezónne plody z našich regiónov. A čo ak dostaneme chuť na jahody v januári? Ak vám záleží na vašom zdraví, prečítajte si TOTO!
Banány z Kostariky, sladké zemiaky z USA, avokádo z Mexika a paradajky zo Španielska – ponuka vo väčšine obchodov je multikultúrna! Hoci každý z nás pozná odporúčanie konzumovať hlavne domáce ovocie a zeleninu, exotickým plodom v supermarketoch sa niekedy ťažko odoláva. Nasledujúcich osem dôvodov vám však uľahčí rozhodovanie – importované ovocie a zelenina sú nielenže menej zdravé, ale škodia aj životnému prostrediu!
1. Viac škodlivín a pesticídov
Ak sa vám v zime zažiada čerstvých jahôd, stačí zbehnúť do supermarketu. Ide však o plody dopestované v skleníku. Na prvý pohľad žiadny problém, veď skleníky sú všade naokolo - koniec koncov ide predsa o regionálnu a teda zdravú potravinu. Bohužiaľ tomu tak nie je. Mimosezónne pestovanie v skleníku, kde prevláda vlhká klíma, podporuje množenie húb a plesní. Z tohto dôvodu je dôležité nasadiť viac pesticídov ako v lete, kedy môžu jahody dozrievať na vzduchu. Ovocie a zelenina z dovozu má zase pred sebou dlhú cestu. Musí byť ošetrená pesticídmi, aby sa k spotrebiteľovi dostala čerstvá, šťavnatá a nepoškodená.
2. Menej živín a vitamínov
Okrem toho, že plody z dovozu alebo zo skleníka majú preukázateľne vyšší podiel škodlivín, majú aj nižší obsah vitamínov. Dôvody? Aby vydržali dlhý transport, zberajú sa nezrelé, a tak nemôžu dosiahnuť plnú výživnú hodnotu. Výskumy preukázali, že sterilizované plody v plechovke alebo hlboko zmrazené ovocie či zelenina obsahujú viac vitamínov ako čerstvé ovocie a zelenina z dovozu. Prečo? Ovocie na konzervovanie sa zbiera zrelé a následne sa spracúva.
3. Vyšší podiel nitrátov
Ak sa zelenina v zime pestuje v skleníku, potrebuje viac hnojív, čo vedie k zvýšenému podielu nitrátov. Pri zhoršených svetelných podmienkach ich rastliny neodbúrajú tak jednoducho ako v lete. Varením sa nitrát premieňa na látku, ktorá je zdraviu škodlivá. A teraz pozor – obzvlášť vysoký podiel nitrátov sa preukázal v červenej repe a špenáte.
4. Dlhý transport
Importované ovocie a zelenina strávia väčšinou dlhú dobu na cestách. Napríklad také kiwi z Nového Zélandu si pocestuje 5 týždňov, kým sa objaví vo vašom supermarkete. Preto sa plody zberajú nezrelé a obsahujú menej vitamínov. Mango transportované lietadlom ich bude mať samozrejme viac ako mango dovezené loďou, ale lietadlová preprava je veľmi zaťažujúca pre životné prostredie.
5. Vyššia spotreba energie pri pestovaní
Životné prostredie a klímu nezaťažujú len dlhé transporty, ale aj pestovanie v skleníkoch, ktoré je energeticky veľmi náročné. Napríklad také jahody potrebujú v skleníku letné teploty a zo spomínaných dôvodov aj viac pesticídov. Ich zvyšky pochopiteľne znečisťujú pôdu a vodu.
6. Pestovateľské podmienky
Spotrebiteľ väčšinou nemá ani tušenia, za akých podmienok prebieha pestovanie poľnohospodárskych plodín v rôznych kútoch zemegule. Napadlo vás, koľko zarába plantážový robotník na Kostarike? Aký je jeho pracovný čas? Podporuje krajina malých farmárov alebo profitujú hlavne veľké koncerny? Ako sa odzrkadľuje pestovanie monokultúr na životnom prostredí a jeho biodiverzite? Na konci tohto reťazca je lákavo šťavnatý ananás v supermarkete, ale málokto tuší, čo je na jeho začiatku.
7. Vyššia cena
Kto si chce v zime zamaškrtiť na malinách, väčšinou zaplatí vyššiu sumu ako v lete. Samozrejme, okrem zvýšených nárokov na dopestovanie a dovoz ide aj o tučný biznis!
8. Nevýrazná chuť
Mrazivý január a v nákupnom košíku jahody ako vymaľované. Nečudo, že sa vám zbiehali slinky a teraz to veľké sklamanie, keď ste sa zahryzli do krásneho plodu a chuť žiadna! Je to tým, že nedozreté ovocie ešte nestihlo rozvinúť svoju intenzívnu chuť a arómu. Sezónne ovocie sa naopak zbiera v pravý čas a na druhý deň už leží v regáloch.