Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Zeleninová polievka: Podporí látkovú premenu a zlikviduje tuk

Chutí, zahreje, podporí látkovú premenu

Zdroj: Shutterstock

Reklama

Ak denne zaradíte do svojho jedálneho lístka polievku - Zhodíte zopár kilogramov a získate dôležitú zásobáreň vitamínov a výborný zdroj minerálov.

Samozrejme, treba na to aj zopár ďalších obmedzení, dodržiavanie základných zásad zdravej životosprávy a pohyb.

Ako funguje

Naša polievka je chudobná na obsah tuku a obohatená o potraviny, ktoré sú rozdelené do skupín podľa zásad delenej stravy. Buď pridáte do „neutrálnej“ polievky prísady bohaté na sacharidy ako šošovicu, zemiaky či ryžu, alebo prísady bohaté na bielkoviny, ako jemné kuracie filety, korenistú šunku či čerstvú rybu. Takto bude polievka pestrejšia a bohatšia na chute. Náš obedný zoznam odporúča prísady zo sacharidov, pretože rýchlejšie dodávajú energiu, ktorú cez deň potrebujeme pre naše telo a ducha. Celkom iné je to pri bielkovinách. Proteíny podporujú spaľovanie tukov a optimálny chudnúci efekt sa dostaví vtedy, keď jedlo s bielkovinami budete jesť večer. Za 5 dní s touto polievkovou diétou môžete zhodiť 3 kilá!

Dôležité

Nezabúdajte na pitný režim. Myslite na nevyhnutných 2,5 litra tekutín denne, najlepšie v podobe nesýtenej minerálky alebo nesladeného bylinkového či ovocného čaju.

Ako vyzerá diétny deň

1 Na raňajky si vyberte napríklad omeletu, chlieb s medom alebo knäckebrot.

2 Rozdeľte si polievku na dve rovnako veľké porcie – na obed a večeru.

3 Z nášho zoznamu si vyberte vždy jednu prísadu do polievky. Na obed zo zoznamu sacharidov a na večeru zo zoznamu bielkovín.

4 Zohrejte polievku spolu s vybratou prísadou v jednom hrnci. V prípade potreby ju môžete ešte doplniť 1/4 l instantného zeleninového vývaru.

5 Môžete sa naozaj dosýta najesť. Ak by ste však svoju porciu nezvládli, zvyšok si odložte a zohrejte najbližšie, keď budete mať hlad. Ale po 15.30 h nejedzte už žiadne jedlá zo sacharidov.

Základný recept

Prísady (na 1 porciu/5 dní): 2 cibule, 2 póry, 6 mrkiev, 1 viazanička stonkového zeleru, 2 žlté a červené papriky, 500 g brokolice, 2 bobkové listy, 5 guľôčok nového korenia, 3 až 4 stonky tymianu (alebo 1 ČL sušeného)

Postup: Zeleninu umyjeme, očistíme a nakrájame na rovnako veľké kusy. Zahrejeme 2,5 l zeleninového vývaru, vložíme cibuľu, mrkvu, zeler a varíme 5 minút. Ochutíme bobkovými listami, guľôčkami nového korenia a tymianom. Pridáme pór, papriku, brokolicu a varíme ďalších 5 minút. Ochutíme mletým čiernym korením a soľou. Varíme, pokiaľ zelenina nezmäkne.
Energetická hodnota: 840 kJ

Prílohy – na obed (sacharidy)

  • 1 porcia (300 g) zemiakov
  • 75 g uvarenej ryže
  • 75 g uvarenej červenej šošovice
  • 75 g uvareného bulguru
  • 2 až 3 plátky ražného chleba (150 g)
  • Energetická hodnota: 1 050 kJ

Prílohy – na večeru (bielkoviny)

  • 200 g kuracích pŕs alebo morčacích rezňov nakrájaných na kocky a uvarených v polievke
  • 80 g parmskej šunky nakrájanej nadrobno a opečenej na suchej panvici
  • 250 g ľubovoľnej bielej morskej ryby nakrájanej na kocky a uvarenej v polievke
  • Energetická hodnota: 840 kJ

Nápady na raňajky

Bylinková omeleta
V miske vymiešame 2 malé vajcia s 2 PL minerálnej vody, ochutíme soľou, korením a 1 PL nasekaných čerstvých byliniek. Vylejeme na olejom vytretú panvicu a opečieme z oboch strán. Upečenú omeletu podávame s 2 nakrájanými malými paradajkami.

Obložený knäckebrot
Na 1 plátok knäckebrotu položíme plátok tvrdého syra (typu ementál) a obložíme 6 reďkovkami nakrájanými na plátky.

Celozrnný chlieb s medom
Na 1 celozrnný krajec chleba rozotrieme 1 PL syra cottage vymiešaného s 2 ČL tekutého medu.
Energetická hodnota: asi 630 kJ

Vyberáme pre vás niečo PLUS