Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Zemiaková diéta vymaže jedno kilo za druhým: Nemusíte hladovať, stačí dodržať jediné pravidlo!

Zemiaky

Zdroj: Shutterstock

Reklama

Zemiaková diéta je nielen chutná, ale aj účinná. Zvládnete ju bez hladovania, čo je ďalšie veľké plus. Aké je jej tajomstvo?

Poznáte už glykemický index (index zasýtenosti)? Prideľuje sa potravinám podľa toho, na aký čas nás zasýtia. A zemiaky nás 3-krát lepšie zasýtia ako biely chlieb. To znamená, že stačí na jedálny lístok zaradiť túto našu obľúbenú plodinu a nemusíte hladovať a predsa budete chudnúť. Základné pravidlo zemiakovej diéty je veľmi jednoduché. Ak sa budete stravovať rozumne, s ohľadom na kalórie, a nebudete hladovať, dostaví sa požadovaný efekt.

So zemiakovou diétou sa kilá rýchlo stratia.

Zdroj: Shutterstock

So zemiakovou diétou sa kilá rýchlo stratia.

Vyskúšajte diétny plán, počas ktorého môžete denne skonzumovať 500 až 600 g zemiakov a k tomu si dopriať zeleninu, ryžu, hydinu, nízkotučné mäso, 1 až 2 porcie ovocia, najlepšie ako dezert.

Raňajkujte plnohodnotne, najlepšie müsli, celozrnné chleby alebo praženicu so šunkou. Na obed a večeru si doprajte jednu dobrotu pripravenú podľa našich receptov. Snack na desiatu a olovrant je zakázaný.

Zdroj: Shutterstock

Pečené zemiaky so slaninou

Čo by ste mali vedieť o zemiakoch

Zasýtia nás: Vláknina a rezistentný škrob nás poriadne a nadlho zasýtia.

Pomôžu telu: Draslík, vitamín B a C pomáhajú chrániť telo a zároveň nás zoštíhľujú.

Nízkotučné: Zemiaky neobsahujú skoro žiadne tuky a len 70 kalórií na 100 g.

Brokolicový šalát s vajcom (425 kcal, 15 g tuku)

Zdroj: Shutterstock

Brokolicový šalát s vajcom

Na 1 porciu:

1 vajce uvaríme natvrdo. 250 g zemiakov olúpeme, nakrájame na plátky a 8 minút povaríme v 125 ml vývaru. Pridáme 150 g brokolicových ružičiek a 1 PL červenej šošovice a varíme ešte 8 minút. Vyberieme a premiešame s 2 na plátky nakrájanými reďkovkami, 1 ČL vývaru, 1 až 2 ČL octu, 1 PL oleja, so soľou, s korením a cukrom.

Zubáč s pyré (390 kcal, 5 g tuku)

Zdroj: Shutterstock

Zubáč s pyré

Na 1 porciu:

300 g zemiakov olúpeme a uvaríme domäkka. Zlejeme a spolu s 50 ml horúceho mlieka pretlačíme na pyré. Ochutíme soľou, muškátovým orieškom a 1 až 2 ČL sekanej bazalky. 1 filetu zo zubáča alebo z lososa s kožou pokvapkáme citrónovou šťavou, osolíme, okoreníme a opečieme kožou smerom dole na 1 ČL oleja. Po 3 minútach otočíme a dopečieme.

Rýchly šalát (400 kcal, 18 g tuku)

Na 1 porciu:

250 g zemiakov nakrájame na mesiačiky a premiešame s rascou, mletou paprikou, korením čili, rozmarínom, oreganom, so soľou a s 1 PL oleja. Preložíme na plech a pečieme asi 40 minút pri teplote 200 °C. Hrsť listového šalátu premiešame s 1 na kocky nakrájanou paprikou, 30 g syra feta light a 1 ČL mandlí. Ešte raz ochutíme a podávame.

Zemiakovo-zeleninová polievka (410 kcal, 15 g tuku)

Zdroj: Shutterstock

Zemiakovo-zeleninová polievka

Na 1 porciu:

200 g zemiakov, 1/2 mrkvy, 1/2 póru očistíme a nakrájame na kocky. 75 g hovädzieho mletého mäsa opečieme na 1 ČL oleja. Pridáme zeleninu a 200 ml vývaru a 20 minút varíme. Zapracujeme 2 až 3 PL mlieka. Ochutíme soľou, mletým čiernym korením a muškátovým orieškom.

Zapekaný zemiak (310 kcal, 3 g tuku)

Zdroj: Shutterstock

Zapekaný zemiak

Na 1 porciu:

1 veľký (môže byť predvarený) zemiak zabalíme do alobalu a 45 minút pečieme pri 200 °C. 100 g nízkotučného tvarohu ochutíme soľou, korením čili a 1 PL horčice. Vymiešame dohladka. 50 g dusenej šunky a 1 cibuľu nasekáme na kocky a opečieme. Zemiak pozdĺžne prekrojíme, trochu vydlabeme a naplníme tvarohom, šunkou a sekanou petržlenovou vňaťou.

Vyberáme pre vás niečo PLUS