Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Zemiakový elixír nielen pre diabetikov: Zdravé topinambury

Z varených hľúz môžete pripraviť chutné jedlá.

Zdroj: NČPŽ

Reklama

Pre diabetikov znamenajú nenahraditeľnú potravinu. Ale odporúčajú sa i ľuďom s nadmernou hmotnosťou, ktorým nie sú ľahostajné kila navyše.

Topinambur (Helianthus tuberosus) pôvodne pochádza z Mexika. Ako latinský názov napovedá, je to rastlina blízka slnečnici. V Európe sa topinambury začali pestovať v 17. storočí a k nám sa dostali cez Taliansko, kde ich poznajú ako „girasole“. Odtiaľ pochádza ich názov „jeruzalemské artičoky“, alebo u nás bežnejšie „židovské zemiaky“. Ich úžitkovou časťou sú podzemné hľuzy podlhovastého tvaru, podobné zemiakom. Surové majú krehkú dužinu a chuť ako artičoky s prímesou lieskového orieška.

Účinky na organizmus

Hlavný význam pestovania topinamburov však spočíva v tom, že hľuzy obsahujú až 16 % inulínu – cukru vhodného pre diabetikov, preto znižuje hladinu cukru v krvi. Viaceré ďalšie liečivé účinky, ako napríklad znižovanie hladiny cholesterolu v krvi, regulácia krvného tlaku, zlepšovanie činnosti tráviacej sústavy, ochrana pečene a obličiek, ale aj detoxikačné účinky, boli v poslednom čase dokázané aj vedecky. Okrem toho sú bohatým zdrojom vlákniny, z minerálnych látok obsahujú predovšetkým draslík, fosfor, vápnik, horčík a železo, z mikroelementov kremík a zinok. Možno o nich povedať, že sú veľmi výživné a zdravé a zaslúžili by si u nás väčšiu pozornosť. Sú obľúbené hlavne v arabskej kuchyni, v južnom Francúzsku, Spojených štátoch amerických, ale hlavne tam, kde sa horšie darí zemiakom.

Využitie v kuchyni

Skutočnosť, že sa topinambury radia skôr medzi dietetické potraviny, ešte neznamená, že sa z ich hľúz nedajú pripraviť veľmi chutné jedlá. Môžeme ich pridávať do akéhokoľvek zeleninového aj ovocného šalátu. Topinambur sa môže používať očistený alebo so šupkou. Ak sa používa so šupkou, postrúhaná masa bude mať sivastý vzhľad, preto ju treba namočiť do vody okyslenej citrónom. Po očistení od šupky budú mať hľuzy svetlý vzhľad, ale strácajú železo a kremík, ktoré sa nachádzajú v šupke a pod ňou. Zo surových topinamburov je výborný šalát s jablkami, hruškami, vlašskými orechmi, hrozienkami, medom a jogurtom. Ako korenie je vhodný strúhaný muškátový oriešok. Z varených hľúz sa pripravuje podobný šalát ako zemiakový.

Vyberáme pre vás niečo PLUS