Reklama

Zhoďte posledné 3 kilá: Pomôžu vám zemiaky a paradajky!

šalát

Zdroj: archív

Reklama

Kombinácia tejto super ,,zeleninky“ nielenže vynikajúco chutí, ale svojou rozmanitosťou vás nikdy nezačne nudiť.

Je to ideálna cesta za postavou vašich snov s veľkým benefitom neodškriepiteľného pôžitku. Zemiaky a paradajky sú z pestovateľskej stránky príbuzné. Obe totiž patria k rastlinám, ktoré pre svoj rast potrebujú chládok a tieň. Preto rastú najmä v nočných hodinách. Okrem toho prekypujú množstvom vitamínov A, C a B. Čo sa týka kalórií, paradajky na 100 g obsahujú iba 17 kcal (a tým sa zaraďujú medzi najmenej kalorickú zeleninu), zemiaky obsahujú na 100 g až 60 kcal. Teda dodávajú telu o niečo viac energie. No predovšetkým spoločne sú vďaka vitamínom, sacharidom a vysokohodnotným bielkovinám ideálne na chudnutie, pretože nás zasýtia na dlhší čas.

Zemiaky

Vďaka minerálnym látkam, ako je draslík, sú ideálne na dôkladné odvodňovanie. Draslík stimuluje v obličkách látkovú premenu a tým prečisťujú naše telo od škodlivých látok.

Paradajky

Sú bohaté na vitamín C, ktorý posilňuje imunitný systém a tým zároveň aktívne podporuje spaľovanie tukových vankúšikov. V neposlednom rade nesmieme zabudnúť ani na významný lykopén, najsilnejší prírodný antioxidant, ktorý chráni organizmus pred nádorovými ochoreniami, má priaznivý vplyv na srdce, krvný tlak a pokožku.

Recepty plné vitamínov

Na raňajky pripravte plátok celozrnného chleba natretý s 25 g čerstvého syra obložený plátkami paradajky alebo plátok celozrnnej bagety natretý s nízkotučným maslom, trochou horčice, obložený plátkom syra asi 15 g (typu gouda) k tomu jedno jablko. Môžete si dopriať aj 150 g nízkotučného tvarohu so 125 g čerstvého ovocia či kompótu.
Na večeru pripravte celozrnný sendvič s plátkom údeného lososa alebo rýchlu paradajkovú polievku s opečenou šunkou.

Chutné obedy

Pečené zemiaky s paradajkami na panvici
(350 kcal, bielkoviny 16 g, tuky 11 g, sacharidy 48 g)

Asi 300 g zemiakov uvarte v šupke, ošúpte a nakrájajte na kocky. Na panvici zohrejte 3 ČL olivového oleja, pridajte 1 očistený a na plátky pokrájaný pór. Osoľte a okoreňte. Asi 100 g koktejlových paradajok umyte, prekrojte na polovice a spolu s 1 malou na kocky pokrájanou červenou paprikou pridajte k póru a opečte. Nakoniec primiešajte 40 g rozdrobeného syra feta.

Zemiaková polievka s bylinkami
(350 kcal, bielkoviny 16 g, tuky 12 g, sacharidy 46 g)

1 cibuľu pokrájajte najemno, asi 1 ČL olivového oleja zohrejte v hrnci, pridajte cibuľu a krátko opečte. Pridajte asi 150 g ošúpaných na malé kocky nakrájaných zemiakov, 2 očistené na plátky nakrájané mrkvy a 1 ošúpa ný nadrobno nakrájaný kaleráb. Pečte ešte asi 5 minút. Zalejte 400 ml zeleninového vývaru a varte asi 15 minút. Nakoniec rozmixujte a ochuťte soľou, mletým čiernym korením a muškátovým orieškom. Potom dve paradajky ošúpte, najemno nakrájajte a spolu s 1 vetvičkou tymianu a rozmarínu krátko poduste na 1 ČL olivového oleja. Servírujte s polievkou.

Zapekané zemiaky s paradajkami
(350 kcal, bielkoviny 17 g, tuky 7 g, sacharidy 55 g)

Asi 300 g zemiakov uvarených v šupke ošúpte a nakrájajte na plátky, 200 g paradajok umyte a rovnako pokrájajte na plátky. Vložte do vymastenej zapekacej formy. Pokvapkajte 1 ČL olivového oleja, osoľte, okoreňte a obložte čerstvými lístkami bazalky. Do misky nastrúhajte asi 25 g parmezánu a zmiešajte s 1/2 ČL kôry z chemicky neošetreného citróna a 1 PL strúhanky. Zmes rovnomerne naneste na zemiaky a v rúre vyhriatej na 200 °C pečte asi 15 minút.

NAJ výhody diéty:

■ dodáva telu veľa životne dôležitých minerálnych látok, vitamínov a málo kalórií
■ varenie z čerstvej zeleniny z nášho regiónu je nielen chutné, bohaté na vitamíny, ale predovšetkým šetrí peniaze