Mandarínky
Sladké ovocie milujú naši drobci, ale aj my dospelí by sme mali po ňom siahať častejšie. Tento plod totiž obsahuje až 85 % vody, a teda aj veľmi málo kalórií – na 100 g len 50 kcal. Pri šúpaní mandarínky však neodstraňujte všetku bielu šupku a blanky, pretože práve tie obsahujú veľa vitamínu C a balastných látok. Vedeli ste aj to, že mandarínky patria k najsladším druhom ovocia? Na 100 g obsahujú až 25 g cukru!
Zdravý recept: Zelerový šalát
Ošúpeme 400 g zeleru a nakrájame ho na tenké hranolčeky. V hrnci privedieme do varu 250 ml vody, 4 PL octu a trochu soli, vsypeme zeler a necháme hodinu odstáť. Mandarínky ošúpeme a mesiačiky nakrájame na menšie kúsky. V miske zmiešame 3 PL majonézy, 3 PL citrónovej šťavy, štipku strúhaného zázvoru a trocha čierneho korenia. Scedený zeler zmiešame s mandarínkami a zalejeme majonézovou zálievkou.
Citróny
Toto ovocie sa v Číne pestovalo už pred tisíckami rokova o jeho rozšírenie do Európy sa postarali Arabi. Šťavnatá a nesmierne kyslá dužina obsahuje bohaté množstvo vitamínu C, ale aj vitamíny skupiny B, A a E, ako aj vápnik, horčík či železo. Citróny podporujú chuť do jedla a okrem podpory imunity dokážu pri chorobe znížiť horúčku. Priaznivý vplyv majú aj na takzvanú opicu po pretancovanej noci.
Zdravý recept: Raňajkové mafiny
Zmiešame 100 g špaldovej múky, 75 g mletých mandlí, 65 g kokosového cukru, 45 g müsli, 2 PL strúhanej citrónovej kôry, 1 PL maku a 1/2 ČL prášku do pečiva. V druhej mise vyšľaháme 3 vajcia, 100 ml javorového sirupu, 60 ml mlieka a 2 PL kokosového oleja. Obe zmesi zmiešame a cesto dáme do papierových košíčkov. Pečieme pri teplote 160 °C asi 25 minút.
Limety
Aromatickí príbuzní citrónov sa tešia z rovnako veľkej obľúbenosti. Ich šťava nie je až taká kyslá ako pri spomínaných citrónoch, ale zato je jemne horká a silne aromatická. Okrem toho obsahujú raz toľko šťavy ako citróny. Okrem vitamínu C sú bohaté na vitamíny skupiny B, ktoré pomáhajú pri strese, vitamín E, mnoho antioxidantov, ako aj betakarotén.
Zdravý recept: Limetový drink
Asi 2 limety umyjeme pod horúcou vodou, osušíme a nastrúhame trocha kôry. Zostatok prepolíme a vytlačíme šťavu. Tú dáme spolu s nastrúhanou kôrou, s dužinou z 1 manga, s 1 PL agávového sirupu, 250 ml cmaru a so 100 ml pomarančovej šťavy do mixéra a rozmixujeme.
Grep
Plody s bielou a ružovou dužinou sú známe svojou šťavnatosťou, ale aj horkou chuťou, ktorá nie každému vyhovuje. Mnohí si pomáhajú lyžičkou cukru, ale to by ste robiť nemali. Grepy obsahujú asi 2,9 mg fruktózy a 2,5 mg glukózy na 100 g ovocia. A to je dosť. Toto ovocie je však veľmi bohaté na vitamín C. V ružovej dužine nájdete aj látku lykopén, ktorú obsahujú najmä paradajky či melóny. Pôsobí silne antioxidačne, protirakovinovo a hlavne ako prevencia srdcovo-cievnych ochorení.
Zdravý recept: Osviežujúci nápoj
Pod horúcou vodou umyjeme 1 limetu. Nastrúhame trocha jej kôry a zvyšok spolu s 2 grepmi odšťavíme. Premiešame s 2 PL agávového sirupu a so 600 ml perlivej minerálky. Podávame ozdobené mätovými lístkami.
Pomaranče
Vedeli ste, že už dva pomaranče stačia na pokrytie dennej dávky vitamínu C dospelého človeka? A vieme, že práve počas zimy je tento vitamín nedostatkovým tovarom. Je nevyhnutný pre náš imunitný systém, pritom pozitívne vplýva aj na tvorbu kostí, tkanív, ale aj zubov. Okrem týchto benefitov má však priaznivý vplyv na našu náladu, a to predovšetkým vďaka éterickým olejom, ktoré pozdvihnú vášho ducha.
Zdravý recept: „Panák“ na imunitu
Odšťavíme 3 citróny a 5 pomarančov. Asi 100 g zázvoru ošúpeme a nasekáme nahrubo. Dáme spolu so šťavou, s 1/2 ČL kurkumy a 50 ml agávového sirupu do mixéra a rozmixujeme. Získame 10 malých „panákov“.