Reklama

Získajte zo zeleniny a ovocia čo NAJVIAC! S našimi radami vám už žiadne vitamíny neujdú!

Zelenina a ovocie

Zdroj: shutterstock

Reklama

Obdobie, keď si môžeme vypestovať na záhrade či balkóne ovocie a zeleninu, je tu. Odborníci radia zjesť denne päť porcií. Otázkou je, v akom stave?

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Pestujte MIKROZELENINU! Poriadna nálož vitamínov z parapetu

    Kedysi dávno naši predkovia dokázali zeleninu a ovocie dopestovať sami. Dnes to máme jednoduchšie. Stačí vbehnúť do obchodu a zásobiť sa vitamínmi. Lepší variant je vložiť svoju dôveru do rúk trhovníkov, ktorí predávajú plody dopestované vo svojom sade. Úplne najlepšie riešenie je zasadiť si „vitamíny“ doma, no uznávame, že nie každý má na to vhodné podmienky.

    Zdroj: shutterstock

    Zelenina a ovocie

    Päť porcií denne

    Odborníci odporúčajú zjesť denne až päť porcií, pričom tri by mali byť zeleninové a dve ovocné. To znamená, že by sme ich mali konzumovať počas raňajok, desiatej, obeda, olovrantu aj večere. Dôležité je uvedomiť si, že každá sme iná a nie každej môže toľko porcií vyhovovať. Niekomu môže z toľkého množstva odrazu prísť zle. Ak ste doposiaľ denne zjedli približne jedno jablko, vaše telo určite zareaguje, keď mu zrazu naordinujete ďalšie štyri dávky. Preto to robte postupne. A zamerajte sa najmä na kvalitu. Darmo budete telo dopovať zeleninou, ktorá varením stráca živiny. No sú aj také druhy, ktorým práve tepelná úprava pomáha. Po akej úprave teda siahnuť, aby malo telo bohatý, pestrý a výživný prísun rastlinnej stravy?

    Surové chrumkanie

    Mnohé druhy zeleniny a ovocia sú pre náš organizmus najprospešnejšie v surovom stave. Ani to však netreba preháňať. Ak na to vaše telo nie je zvyknuté a zo dňa na deň ho vystavíte konzumácii len surových plodov, bude reagovať a nemusí to byť vždy príjemné. A to aj preto, že niektoré raw jedlá sú ťažšie stráviteľné a ak máte tráviace problémy, môžete pociťovať ťažkosti. Pozitívnou stránkou je, že surové ovocie a zelenina obsahujú pre telo potrebnú vodu a enzýmy, niektoré aj vitamín C a B, ktoré sa varením ničia. Okrem toho ovocie a zelenina sú zdrojmi vlákniny. Pred konzumáciou je dôležité poriadne ich očistiť od prachu, piesku či hliny, odstrániť koreň a umyť pod studenou tečúcou vodou. A jedna rada nad zlato – ideálne je očistiť ovocie či zeleninu až tesne pred spracovaním či jedením.

    Zdroj: shutterstock

    Surové chrumkanie

    Bod varu

    Niektorí ľudia varenie bojkotujú, lebo zabíja vitamíny. No nie je to celkom pravda. Niektoré druhy sú pre nás prospešnejšie v uvarenom stave. Aj tu však treba dodržať určité zásady, aby to tak skutočne bolo. Hlavná výhoda uvarenej zeleniny a ovocia je, že sú pre nás lepšie stráviteľné. Pri varení dochádza k zničeniu niektorých vitamínov a enzýmov, no na druhej strane sa môžu uvoľniť živiny vo väčšom množstve, ktoré telo dokáže lepšie využiť. Ako ich správne variť? Krátko, aby si zachovali chrumkavosť a tým aj viac vitamínov, minerálnych látok, peknú farbu i tvar. To, čo chceme tepelne upraviť, dávame až do vriacej vody, ak je nutné osolenie, urobíme tak až ku koncu varenia.

    Grilovacia sezóna za rohom

    Teplých dní je čoraz viac a my pomaly vyťahujeme grily na terasu, aby sme si užili slniečko a vychutnali jedlo ako praví gurmáni. A teraz nehovoríme len o mäse. Grilovať totiž môžete pokojne aj zeleninu a ovocie. Opäť ide o tepelnú úpravu, no čo sa týka dĺžky prípravy, stačí naozaj málo. Okrem toho, takto pripravené plody prírody sú veľmi ľahké, a teda nezaťažia žalúdok. Ale pozor, nie všetko je vhodné na gril. Ak už ste sa rozhodli rozšíriť svoje chuťové obzory, siahnite po tvrdšom type zeleniny, napríklad po zemiakoch, batatoch, zeleri, cesnaku, cibuli, cukete, baklažáne, mrkve, špargli, patizóne, kukurici, paradajkách či paprike. Z ovocia vyskúšajte ananás, broskyňu, marhuľu, jablko, hrušku a zaujímavým osviežením môže byť aj banán. Grilujte približne 5 až 8 minút. Takto sa zelenina aj ovocie správne prehrejú, nedôjde k úplnej strate živín a vitamínov a najmä budú skvele chutiť. Odporúčame grilovať na tácke alebo alobale, pretože plody nesmú prísť do priameho kontaktu s ohňom.

    Zdroj: shutterstock

    Grilovacia sezóna za rohom

    Mixuj, mixuj

    S príchodom jari a leta budeme čoraz častejšie siahať po smoothie nápojoch. K teplým dňom už akosi patria. Mnohí nedajú dopustiť, ako im prospievajú, cítia sa vďaka nim dobre a doplnia im vitamíny, iní by ich najradšej upálili na hranici, pretože podľa nich obsahujú zničené živiny a vlákninu. A tu práve treba rozlišovať medzi šťavou a smoothie. Je medzi nimi totiž obrovský rozdiel. Pri smoothie totiž nevzniká žiaden odpad (ak nerátame ošúpanie ovocia či zeleniny). Jednoducho nakrájané kúsky hodíte do mixéra, zapnete a o pár sekúnd konzumujete. Sú husté, pretože reálne obsahujú dané ovocie či zeleninu, kým šťavu získame vytlačením napríklad jablka a mrkvy a ich telá bez duše vyhodíme. Niekto tvrdí, že pri mixovaní sa zničí vláknina, a tak ovocie radšej chrumká. Nemajte strach, nezničí. Dochádza len k jej narušeniu, a teda sa stáva stráviteľnejšou. Veľkou výhodou je, že do smoothie si viete pridať aj mlieko a doplniť tak bielkoviny, čo sa pri šťave nedá. Veď uznajte, zmiešať jablkový džús s mliekom neznie práve vábne.

    Takto si pripravíte výživné a prospešné smoothie 

    Zdroj: shutterstock

    Jana Rybárová

    Jana Rybárová, výživová poradkyňa Nediétuj

    - Ak si smoothie chcete pripraviť na raňajky, pridajte nejakú bielkovinu v podobe jogurtu, tvarohu, mlieka, proteínu.
    - Nekombinujte len rôzne druhy ovocia, ale robte si skôr zeleninovo-ovocné smoothie, v ktorom bude prevládať zelenina.
    - Nekombinujte prehnane veľké množstvo ovocia a zeleniny, ako sa vraví, v jednoduchosti je krása.
    - Do smoothie nepridávajte zbytočne sladidlo (med, sirup, cukor…).
    - Pridajte do smoothie nejaký zdroj tukov v podobe olejov, orechov či semienok.

    Zdroj: shutterstock

    Zdravé smoothie