Reklama

Život bez mäsa? Pozor, hrozí vám nadváha a strata krásy!

Ilustračná fotografia

Zdroj: Shutterstock

Reklama

Slávka v duchu vytiahla bielu vreckovku a zamávala na rozlúčku. Posledné zbohom mäsu sa jej nedávalo ľahko.

Slávkino rozhodnutie, že chce vyzerať mlado, sviežo a štíhlo, bolo silnejšie ako túžba po mäse.

Nožíky, čo sa začali otvárať vo vreckách, nechajte pokojne tak. Lebo toto nie je priestor na vykopanie vojnovej sekery, nech sa hlava-nehlava sekajú všežravci na jednej a vegetariáni s rôznymi odnožami na druhej strane. Sklamaný bude aj ten, kto očakáva konečné zásadné rozhodnutie, či je zdravšia možnosť „á“ alebo možnosť „bé“. Uznávame jediné – výsadné vlastnícke právo na svoju telesnú schránku. Nech si s ňou každá nakladá, ako najlepšie vie. No a sme tam, pri „najlepšie“ a „vie“.

Lebo Slávka si myslela, že keď na oltár mladosti a krásy obetuje kuracie krídlo, kus stehna z kravy a na nespočetné množstvo častí rozporciovanú a potom znova „vyrobenú“ sviňu, urobí to najlepšie, čo vie – i nastane zázrak. Omladne, bude sa cítiť sviežo a fit. Nestihlo sa ani zmeniť ročné obdobie a musela si kúpiť niekoľko väčších podprseniek a nohavíc. Kým to prvé by aj potešilo, druhé prekážalo a šokovalo.

„Som vari v prechode? Alebo chorá? Preboha, čo sa to so mnou deje?!“ vyľakaná lamentovala najskôr u svojej gynekologičky, potom u kozmetičky (problém: pleť popolavo zelená) a aj u kaderníčky (problém: vlasy bez života opúšťali hlavu v nezvyčajne početných skupinkách). Ako je možné, že žije bez mäsa, ergo zdravšie, a pritom vyzerá horšie?!

Mylný dojem

„Ľudia si väčšinou myslia, že vegetariánstvo automaticky znamená zdravé stravovanie, štíhlosť, žiadne zdravotné problémy a dostatok energie. Ale je to veľký omyl, aj my máme klientov vegetariánov s nadváhou,“ hovorí PhDr. Katarína Skybová z Inštitútu kompliment (www.kompliment.sk).

V domnienke, že čokoľvek, čo nešlo okolo mäsa, je dovolené, začnú „vegetariáni“ typu Slávka jesť do sýtosti zemiakov, ryže, pohánky, vločiek, cestovín... Kdesi sa dočítali, že kto žije bez mäsa, ten nesmie zabúdať na strukoviny, a tak si ich za týždeň dajú aj kilo. V reštaurácii si v párny deň objednávajú dusenú zeleninu a v nepárny pre zmenu sladké jedlo.

Samozrejme, nesmie chýbať syr, lebo veď bielkoviny sú dôležité, a keď nie sú z mäsa, treba ich doplniť z mliečnych výrobkov! „Čo je síce pravda, len sa nesmie zabúdať, že syry majú často oveľa vyššiu energetickú hodnotu než mäso,“ upozorňuje K. Skybová, autorka knižného bestselleru o zdravom chudnutí Redučná diéta.

Len rátajte a čudujte sa: kým 100 g kuracích pŕs má 370 kJ, rovnaké množstvo mozzarelly až 1 176 kJ, zo 100 g pstruha využijeme 430 kJ, z oštiepka však až 1 535, a to sme ešte nespomenuli chutný rokfort, ktorý má o 55 kJ viac. V tomto svetle aj bravčové stehno so 710 kJ vyznieva ako diéta...

Bez práce nie je vegetarián

Nalejme si čistého vína, život bez mäsa ešte neznamená zdravý životný štýl. Okrem toho, že treba vedieť ovládnuť chuť na dobrý steak, na chrumkavé kuracieho stehno, husaciu paštétu či podľa vegetariánskeho smeru aj na grilovanú rybu, život bez mäsa si navyše žiada veľa študovania, vzdelávania sa a rátania. Odmenou je naozaj menšie riziko chorôb a menej tuku nalepeného tam, kde sa nám to najmenej páči. Ale nie je to zadarmo. Ako napokon žiadna diéta.

„Ak ide o rozumné vegetariánstvo, teda podložené informáciami o fyziológii výživy, človek z toho určite profituje. Nielen preto, že neje mäso, ale preto, že celý jeho životný štýl je zdravší a viac pod kontrolou. Plánuje si jedálniček, kontroluje množstvo jedla, používa šetrnejšiu úpravu stravy, prijíma menej soli, nenasýtených mastných kyselín... A mohla by som vo vymenúvaní pokračovať ešte dlho,“ hovorí odborníčka na výživu a chudnutie.

„Ale pri nerešpektovaní zásad rozumnej vegetariánskej stravy môže dôjsť k deficitu záchranných a ochranných živín, väčší podiel sacharidov môže byť príčinou priberania, a nie vytúženého schudnutia, vylúčené nie sú ani srdcovocievne ochorenia, úbytok svalovej hmoty, odvápňovanie kostí a ďalšie zdravotné komplikácie. Samozrejme, prejaví sa to aj na vzhľade, pleť nežiari, ale je popolavá a zdobia ju vyrážky, vlasy vypadávajú, nechty sa lámu...“ A mrzutosť je na svete.

Kameň úrazu

V okolí poznáme niekoľko „vegetariánok“, ktoré nielenže nejedia zdravo, podobne ako Slávka, ale navyše majú ústa plné rečí o tom, aký barbarský je zvyšok sveta, keď zabíja, aby jedol. S dovolením, tieto prekáračky elegantne prehliadneme a zameriame sa na skutočný kameň úrazu: nutričné hodnoty a bielkoviny.

Ľudský organizmus proteíny (bielkoviny) nutne potrebuje, bez nich by nefungovala imunita, látky v tele by sa nemohli premiestňovať a ukladať, kde treba (hoci aj kde netreba), enzýmy a hormóny by nemalo čo regulovať, možný by nebol pohyb, a pozor, dámy, bez bielkovín zabudnite na také úžasné stavebné „materiály“, ako sú kolagén, elastín či keratín.

Proteíny sú, samozrejme, aj v rastlinách, len ich je niekoľkonásobne menej ako v mäse a potravinách živočíšneho pôvodu. „Živočíšne bielkoviny majú vyššiu biologickú hodnotu, na rozdiel od rastlinných obsahujú všetky esenciálne aminokyseliny a ich využiteľnosť v organizme je tiež vyššia. Tu jednoducho ťahá zelenina a ovocie za kratší koniec,“ upozorňuje Katarína Skybová.

„Ak chce byť žena zdravá vegetariánka, nezáleží na veku, v ktorom s tým začne. Dôležité je, aby vedela správne skombinovať potraviny tak, aby zvýšila biologickú hodnotu bielkovín. A aby nezabúdala na to, že potrebnú dennú dávku proteínov nezabezpečí bez toho, aby nezjedla viac potravy. To však môže znamenať aj vyšší príjem energie!“

Výber pre vás