Zlepšite si trávenie a schudnite!
5. 12. 2006, 1:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 13:16)

Zdroj: Archív
Snažíte sa jesť málo a aj napriek tomu neviete schudnúť? V tom prípade potrebujete biolátky, ktoré rozprúdia spaľovanie tukov v organizme.
Bielkoviny proti apetítu
Cítite sa často malátna a bez energie? To môže signalizovať nedostatok bielkovín, pretože ak chýbajú aminokyseliny v tele, metabolizmus poriadne nefunguje. Neprodukujú sa nové bunky, enzýmy a hormóny, čo má za následok blokáciu odbúravania tukov v organizme. Významnou aminokyselinou je fenylalanín, ktorú si ľudské telo nedokáže vyprodukovať samo, ale musí ho prijímať zo stravy. S pomocou fenylalanínu sa v mozgu produkuje hormón, ktorý telu vysiela signály typu – chýbam! Aj glycín je taktiež dôležitý pre ľudské telo – napomáha v prenose metabolických produktov a aktivuje uvoľnenie rastového hormónu.
Riešenie: Do svojho jedálneho lístka zahrňte potraviny bohaté na bielkoviny ako napr. jogurty, vajcia, morčacie prsia, syry a mäso.
Chróm pomáha inzulínu
Ak konzumujete veľa sladkostí, vaše telo potrebuje chróm. Dôvodom je stúpajúca hladina cukru v krvi, ktorá podnecuje pankreas k tvorbe inzulínu. Spoločne s chrómom sa inzulínu darí rýchlo dopraviť cukor z krvi do buniek. Ak trpíte nedostatkom chrómu, cukor, ako aj inzulín zostávajú v krvi dlhšie.
Riešenie: Chróm je obsiahnutý v orieškoch, pivných kvasniciach, zemiakoch a pšeničných klíčkoch, preto sa ich snažte konzumovať vo väčšom množstve.
Vitamín B1 a horčík = kombinovaná sila proti tuku
Bez enzýmov by metabolizmus vôbec nefungoval. Molekuly bielkovín urýchľujú chemické reakcie a fungujú ako katalyzátory, napr. pri získavaní energie. Na optimálne fungovanie potrebujú enzýmy podporné látky, ktoré ich zaktivizujú. Dve takéto veľmi podstatné látky podporujúce energetickú látkovú premenu sú vitamín B1 a horčík. Len s ich pomocou je telo schopné spracovať svoje tuky a premeniť ich na energiu. Keďže sa vitamín B1 pomerne rýchlo vyplavuje z tela, je nutné, aby bol jeho prísun pravidelný.
Riešenie: Medzi potraviny bohaté na vitamín B1 patria celozrnné produkty, strukoviny a bravčové mäso. Horčík nájdete v banánoch, tekvici a v zelenej zelenine ako napr. brokolica.
Kyslík a železo znižujú tuk
V mitochondriách, v tzv. elektrárňach našich buniek, prebieha spaľovanie tukov. Na túto činnosť je potrebný kyslík, ktorý do tela získavame pľúcami. Pomocou železa sa z pľúc transportuje ďalej do buniek. Aby tento kyslíkový proces prebiehal naozaj optimálne, je nato potrebných 10 až 15 mg železa denne. Problém je, že čím menej kyslíka dopravíme do buniek, tým dlhšie prebieha spaľovanie tukov.
Riešenie: Za hlavný zdroj železa obsiahnutého v potravinách sa považuje červené mäso. Len pre zaujímavosť – 100 g hovädzieho mäsa dodá telu 2,2 mg železa, obsahujú ho aj strukoviny (napr. šošovica, fazuľa a hrach).
Zaktivujte si štítnu žľazu
Ak máte spomalený metabolizmus, príčinou môže byť nedostatok hormónu tyroxínu v štítnej žľaze. Tento hormón zvyšuje premenu energetických látok, čím sa zároveň zvyšuje aj bazálny metabolizmus. Jednoducho povedané – čím viac tyroxínu sa vyprodukuje, tým vyššia bude aj energia bazálneho metabolizmu, čo v praxi znamená, že telo spáli omnoho viac kilojoulov bez vynaloženého pohybu. Na povzbudenie štítnej žľazy sú dôležité bielkoviny (najmä aminokyseliny) a jód.
Riešenie: Mäso, ryby alebo hydina dodávajú potrebné aminokyseliny, ale pokrytie nedostatku jódu je už ťažšie. Neobjavuje sa takmer vôbec v bežných potravinách, a tak sa odporúča doplnková jódová výživa alebo solenie špeciálnou jodidovanou soľou. Tá však celkom nepokryje nedostatok jódu v tele, preto konzumujte morské ryby a živočíchy aspoň dvakrát týždenne. Ak je prísun jódu do organizmu dostatočný, zoptimalizuje sa aj celkový metabolizmus.
Správne jedenie v biorytme
Ste zamestnaná a máte toľko práce, že obyčajne zjete obed až večer? Hrozí vám veľké riziko, že sa tukové zásoby uskladnia vo vašom organizme. Dôvodom je to, že telo sa navečer upokojuje, trávenie je nastavené na úsporný režim a hlavnou úlohou našich buniek je ich regenerácia. Kritické je, ak večer konzumujete jedlá bohaté na sacharidy – napr. bagetu, zemiaky alebo ryžu. Miesto toho si spravte sladké raňajky (napr. chlieb s maslom a medom), ale večer jedzte už len ľahké jedlá, ktoré nezvyšujú hladinu cukru – ideálna je teplá polievka alebo dusená zelenina.
Zrieknite sa kávy a sladkého
Jednou z hlavných príčin nadváhy je prekyslenie. Vďaka zlým stravovacím návykom (nadmerná konzumácia cukrov) a nedostatočnému pohybu sa zbierajú kyseliny v bunkových tkanivách. Následky sa ukazujú v podobe pálenia záhy, nervozity a ovisnutej pokožky. Stráňte sa preto pitia kávy, čierneho čaju, konzumácie sladkostí, lekváru, konzervovaného ovocia, konzervovanej zeleniny a rýchleho občerstvenia.