Kváskovanie zažíva renesanciu. Kto prekoná začiatky, kým sa s kváskom zžije, čaká ho odmena. Pečenie chleba z kvásku je ako rozbaľovanie Kinder vajíčka – tešíte sa, čo si zase rozbalíte. Naše šikovné čitateľky prezradili aj benefity kvásku.

Kváskový chlieb prispieva aj k prevencii zubného kazu

Andrea Gáži (44), zubná lekárka, výživová terapeutka, zakladateľka Školy dlhovekosti, Dubnica nad Váhom

„Zdravotné problémy i dlhoročná nadváha zmizli a ako bonus som schudla 40 kg! Tam sa začala moja cesta za krajším životným príbehom. A pridala sa celá rodina. Zmenili sme stravovanie, už štvrtý rok máme na tanieri takmer 80 % živej stravy (raw strava). Výsledky sú viac než zrejmé. Aj to ma motivovalo pred dvomi rokmi otvoriť prvý raw shop na Slovensku.

Približne v tom čase sme doma nejedli chlieb ani pečivo. To trvalo asi tri roky, hoci som už vtedy vedela o kváskovom chlebe a jeho benefitoch. No bola som presvedčená, že je s tým toľko práce, že ho radšej nebudem jesť vôbec.“ Názor zmenila na Akadémii liečivej výživy v Prahe, kde si doplnila vedomosti v ďalších stravovacích smeroch. Nadobudnuté vedomosti, ako jednoducho strava lieči, posúva teraz ďalej vo vlastnej Zelené slnko - Škole dlhovekosti.

Odvtedy okrem živej stravy pečie aj kváskový chlieb, pečivo, pizzu i koláčiky. „Vypracovala som si systém, ktorý super funguje a je naozaj jednoduchý. Netreba sa toho báť. Okrem toho, ak je obilie správne upravené a prekvasené, takýto kváskový chlieb prispieva aj k prevencii zubného kazu. Na rozdiel od bežného chleba. Som vďačná, že môžem pomáhať ľuďom hneď na troch frontoch: v mojej zubnej ambulancii, prostredníctvom zdravého sortimentu v mojom bio obchode a aj vedomosťami v našej Škole dlhovekosti. Odkedy tam ukazujem aj to, aké jednoduché je si kváskový chlebík upiecť, začalo ho robiť doma množstvo žien,“ tvrdí vášnivá kuchárka, ktorá už v 7. rokoch upiekla svoju prvú tortu. Hoci má doma množstvo kuchárskych kníh, nikdy podľa nich nevarila. Baví ju recepty vymýšľať, najmä na raw dezerty. 

Kvások a tradičné pečenie chleba zažíva svoj comeback.
Kvások a tradičné pečenie chleba zažíva svoj comeback.
Zdroj: archív N. Ž. Š.

Čo chýba vášmu kvásku? 

Zdravý materský kvások – vonia nádherne kyslo a má bublinky.

Acetónový zápach kvásku – kvások je hladný, treba ho nakŕmiť múkou a vodou.

Hrudkovitý – zlé rozmiešanie múky počas prikrmovania.

Sivý – použitie príliš teplej vody.

Skôrnatený – kvások sme počas kvasenia neprikryli.

Biely povlak na povrchu kvásku – chyba múky, premnožené kvasinky, začínajúca pleseň. V tomto prípade pár dní nepečieme. Povlak treba nahrubo odstrániť, skúsiť zmeniť múku alebo premiestniť do iného pohára. V prípade, že kvások sledujeme 1-2 dni a povlak začína byť chlpatý, mení farbu alebo sa objavujú čierne bodky, je to pleseň. Vtedy treba kvások vyhodiť.