Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Zoštíhľujúca polievková diéta: Aj sa najete, aj schudnete!

S polievkovou diétou nebudete hladovať.

Zdroj: shutterstock

Reklama

Dajte si plný tanier polievky, ktorá nielen prečistí váš organizmus, ale v týchto sychravých jesenných dňoch príjemne zahreje na tele i na duši!

Hnevajú vás prebytočné kilá? Tak už určite nebudú, pretože práve pre vás sme pripravili túto polievkovú diétu, s ktorou sa ich poľahky zbavíte! Ak rady jete, našu novú diétu si určite zamilujete. Základ našej diéty je, že môžete jesť kedykoľvek a v akomkoľvek množstve. Je plná chutných prísad a môžete ju kombinovať s duseným mäsom, dokonca so syrom alebo s celozrnným sendvičom. Všetky tieto prísady dodajú nášmu telu potrebné sacharidy, bielkoviny či zdravé tuky.

Nezabúdajte na raňajky, desiatu, olovrant a doplňte ich čerstvým ovocím, ovsenými vločkami s odtučneným mliekom, celozrnným pečivom alebo čerstvou zeleninou. Pri diéte je vždy veľmi dôležité používať zdravé potraviny, preto ani pri tejto nezabúdajte na kvalitný rastlinný tuk, nízkotučné jogurty a tvaroh.

Najväčšie plusy

✘ jednoduchosť a variabilnosť
✘ polievky sú výdatné a chutné
✘ varíte iba raz a jete 3x
✘ príprava trvá iba 20 minút
✘ nemusíte variť dve samostatné jedlá, pretože polievka je vhodná aj pre deti
✘ dobre uskladnenú polievku môžete konzumovať viac dní po sebe

Nezabúdajte na to, že aj v tomto chladnom počasí je veľmi dôležitý pitný režim a pravidelný pohyb!

Rybacia s fliačkami

Pre 4 osoby potrebujeme 200 g ryby (pangasius), 2 mrkvy pokrájané na kolieska, asi 50 g pokrájaného zeleru a rovnaké množstvo kalerábu. Postupne všetko opečieme na 3 ČL rastlinného oleja, pridáme 1 najemno nasekanú cibuľku, 1 ČL mletej červenej papriky, 2 kocky rybacieho bujónu, soľ, mleté čierne korenie a zalejeme vodou.
Varíme asi 10 minút a na záver pridáme 3 PL cestovinových fliačkov a ešte povaríme asi 5 minút. Polievku posypeme nasekanou petržlenovou vňaťou a podávame.

Paradajková s mäsovými guľkami

Na 1 PL olivového oleja podusíme 1 malú nakrájanú cibuľu, pridáme 1 ČL mletej červenej papriky, 100 g ošúpaných a nakrájaných paradajok. Pridáme 3 malé červené na kocky nakrájané papriky. Zalejeme 1/4 l zeleninového vývaru, prikryjeme a varíme. Uvarenú zmes zmixujeme a dochutíme soľou a mletým čiernym korením. Pomleté bravčové mäso zmiešame s 1 PL oleja, soľou, mletým čiernym korením, 1 strúčikom prelisovaného cesnaku a vytvarujeme menšie guľky. Chvíľu povaríme v polievke. Servírujeme s nasekanou petržlenovou vňaťou.

Čínska s morčacím mäsom

Potrebujeme asi 200 g morčacieho stehna, 100 g hlivy ustricovej, 400 g čínskej kapusty, 200 g predvarenej brokolice, 100 g póru, hydinový bujón, 1 ČL čili omáčky, 1 ČL svetlej sójovej omáčky, soľ a mleté čierne korenie. Morčacie mäso pokrájame na veľmi tenké rezančeky, ktoré dáme variť na 10 minút do vody so sójovou omáčkou. Osolíme a okoreníme. Pridáme pokrájanú kapustu, pór, hlivu ustricovú a spolu s hydinovým bujónom povaríme asi 10 minút. Predvarenú brokolicu ochladíme v studenej vode a na záver pridáme do polievky. Dochutíme čili omáčkou a servírujeme.

Krémová mrkvová

Pripravíme 500 g mrkvy, 50 g cibule, očistíme a nakrájame na kocky. Potom spolu s najemno nasekaným strúčikom cesnaku opečieme na 2 PL olivového oleja. Dochutíme 1 ČL mletej červenej papriky, zalejeme 3/4 l zeleninového vývaru a varíme asi 12 – 15 minút. Uvarenú zmes rozmixujeme a pridáme nízkotučný jogurt, povaríme ešte 2 minúty, dochutíme korením, soľou a podávame posypané petržlenovou vňaťou.

Syrová s cesnakom

Na kolieska nakrájanú cibuľu opečieme na 1 ČL rastlinného oleja. Pridáme 150 g ošúpaných zemiakov, nakrájaných na väčšie kocky a na plátky nakrájaných 5 strúčikov cesnaku (podľa chuti). Zalejeme 1/4 l zeleninového vývaru. Nasekáme 1/4 papričky čily, opečieme a dochutíme. Polievku servírujeme horúcu s 25 g nastrúhaného ementálu a posypeme nasekanou petržlenovou vňaťou.

Karfiolová s krutónmi

Asi 150 g ošúpaných, na kocky nakrájaných zemiakov uvaríme spolu s 250 g karfiolu v 1/4 litra zeleninového vývaru, povaríme a dobre premiešame. Dochutíme 1 prelisovaným strúčikom cesnaku a posypeme nasekanou petržlenovou vňaťou. Podávame s krutónikmi (nadrobno nakrájaný chlieb opečený na oleji).

Vyberáme pre vás niečo PLUS