Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Zrazte zákerný cholesterol raz a NAVŽDY: 3 triky zvládne každý a za ich účinnosť ručí LEKÁR!

Zabudnite na vyprážané a jedlá z rýchleho občerstvenia.

Zdroj: Shutterstock

Reklama

Ak sa zaujímate o zdravší životný štýl a spôsoby, ako si udržať v kondícii srdce, cievy i cholesterol, určite vás neprekvapí, že prvá podmienka je správna strava. Doktor Majerčák v nej odporúča urobiť pár zmien, ktoré nemusia byť vôbec bolestivé, no sú priam dramaticky účinné na zníženie hladiny cholesterolu.

 

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    7 vecí zvýši cholesterol, aj keď jete zdravo. Robíte ich denne!

    1. Tuky si viac vyberajte 

    Ak ste skôr "mäsoví" ako "zeleninoví", mali by ste veľmi starostlivo vyberať, aké mäso bude vo vašom jedálničku prevažovať. Najväčšiu radosť má LDL cholesterol z vyprážaných a mastnejších jedál, naopak zraziť ho dokážu zdravé tuky v rybách a morských plodoch. Kardiológ Majerčák odporúča aspoň 2-krát týždenne zjesť porciu tuniaka, lososa, makrely či inej ryby. 

    Zdroj: Shutterstock

    Ilustračné foto

    2. Menej cholesterolu aj kíl vďaka vláknine

    Na zníženie hladiny LDL cholesterolu potrebujete stravu bohatú na vlákninu. Dobrým pravidlom na získanie jej dostatočného množstva je pri každom jedle naplniť polovicu taniera neškrobovou zeleninou a na druhej polovici ponechať vaše zvyčajné jedlo. Takto sa hodnota cholesterolu vo vašom tele výrazne upraví. Navyše, vláknina je veľmi sýta, no nepridáva telu kalórie, vďaka čomu by vám mala čoskoro klesnúť váha.

    Rozpustná vláknina, ktorá sa nachádza v potravinách ako fazuľa, jablká či ovsené vločky pomáha znižovať hladinu "zlého" LDL cholesterolu a udržiava stabilnú hladinu glukózy v krvi. Kardiológ a obezitológ MUDr. Ivan Majerčák ďalej odporúča konzumáciu strukovinových jedál aspoň raz týždenne. Z ich bohatej ponuky by vám odporučil konzumovať najmä červenú šošovicu, cícer, bôb alebo fazuľu. Z orechov je najzdravšia voľba náš slovenský vlašský orech.

    Zdroj: Shutterstock

    Ilustračné foto

     

    3. Nemusíte behať ani do fitka, stačí chodiť

    Podľa doktora Majerčáka sa treba poprechádzať, najlepšie každý deň. "Výhodou už 30-minútovej prechádzky je, že spálite minimálne rovnaké množstvo kalórií ako vo fitku. Navyše, pri nižšej srdcovej frekvencii spaľujete nadbytočné zásoby tuku, hlavne rizikového vnútrobrušného."

    Ak nemáte denne polhodinu na chôdzu, dajte šancu akejkoľvek fyzickej aktivite - schody a nie výťah, vystúpte o zástavku skôr z električky, či autobusu, prípadne si skúste rozdeliť pohyb na kratšie cvičenia po 10 alebo 15 minút počas dňa.

    Zdroj: Shutterstock

    Ilustračné foto

    Vyberáme pre vás niečo PLUS