Zub a jeho zloženie
31. 10. 2009, 11:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 13:05)

Zdroj: Archív
Zub je tvrdá anatomická štruktúra, ktorá sa nachádza v ústnej dutine väčšiny stavovcov. Človeku sa v priebehu života vymenia 2 typy zubov.
V detstve vyrastajú mliečne zuby, ktoré neskôr vymenia trvalé.
Mliečne zuby
Dieťa má 20 mliečnych zubov. Je to 8 rezákov a 4 očné zuby, črenové zuby sa v mliečnom chrupe nenachádzajú, namiesto nich je 8 mliečnych stoličiek. Mliečne zuby sú v porovnaní so stálymi menšie, majú tenšie korene a svetlejšiu, modravú farbu. Prvé zuby sa začnú prerezávať medzi 5. a 8. mesiacom. Všetky mliečne zuby sú v ústach vo veku 2 a pol až 3 rokov.
Trvalé zuby
Dospelý človek má:
• 32 trvalých zubov
• 8 rezákov
• 4 očné zuby
• 8 črenových zubov
• 12 stoličiek
Trvalé zuby sa prerezávajú od 6. do 15. roku (druhé stoličky) a tretie stoličky do 21. roku.
Z čoho sa skladá zub:
- korunka časť zuba je viditeľná časť zuba
- koreň tvorí časť zuba, nachádza sa v ďasne
• sklovina tvorí povrch korunky, je to najtvrdšia hmota v ľudskom tele
• zubovina nachádza sa pod sklovinou, je o niečo mäkšia a tvorí väčšiu korunka časť zuba
• zubná dreň nachádza vo vnútri zuba
• krčok ide o citlivé miesto (stretáva sa tu korunka so zubným cementom)
• cievy nachádzajú sa v zubnej dreni
• zubný cement (koreň obalený zubným cementom) – nachádza sa na povrchu koreňa
• nerv nachádza sa v zubnej dreni
Funkciou zubov je:
• spracovanie potravy
• tvorba reči a zvukov
• formovanie tváre
Látky potrebné pre zdravé a pevné zuby:
Fluór – zvyšuje stabilitu kostí a chrupu, chráni pred zubným kazom. Vysoký obsah fluóru má pšeno. Môžete ho konzumovať ako prílohu k jedlám, ako nákyp či ako koláč. Bohaté na obsah fluóru sú tiež vlašské orechy.
Fosfor – je nevyhnutným prvkom pri ochrane proti zubnému kazu. Jeho nedostatok je jedným z hlavných spúšťacích faktorov tvorby zubného kazu. Hoci jeho zdrojom je množstvo potravín, nevhodná skladba stravy ho ničí. Vysoký obsah fosforu majú sójové bôby, pohánka, čierny čaj, vlašské orechy, sušené pivovarské kvasnice, tebi kvasnice, pšeničné klíčky, sardinky, tvaroh a jogurty.
Vápnik – je dôležitý pri prevencii proti všetkým problémom so zubami. Nájdete ho v maku, morských riasach, v sardinkách, sójovej múke, kapuste, špenáte, v žĺtku, vo fazuli, v mlieku, v tvrdých syroch, jogurtoch.
Viac zaujímavých článkov nájdete v prílohe Nový Čas Zdravie, každý piatok v denníku Nový Čas!