Vyskúšajte TIP krásnej Lucie Hlaváčkovej na zlepšenie trávenia: Ráno PIJE túto ŠŤAVU!
8. 5. 2025, 7:00

Robievate si nejaké obľúbené zdravé pochúťky, ktoré potešia mozog aj chuťové poháriky?
Zaujímavé je pre mňa pozorovanie, že ak dodáte telu to, čo potrebuje, už nemáte nutkanie maškrtiť a niečo pomedzi riadnu stravu vyjedať. To, čo potrebujete, zahŕňa, samozrejme, aj sladké, takže rozumná zdravá strava nie je utrpenie, ako si to stále ešte mnohí myslia. Aktuálne nie som veľmi aktívna v kuchyni, keďže stravu mám zabezpečenú cez Zuzku Líškovú. Zdravších a chutných alternatív je dnes mnoho, ale nebojte sa, aj ja si dám klasický koláč či čokoládu.
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Moderátorka Lucia Hlaváčková s kamarátkou Mariyou navarila tekvicové špagety a polievku Minestrone. recept: SPAGETTI ZUCCA (TEKVICOVÉ ŠPAGETY) 2 PORCIE, PRÍPRAVA 10 MINÚT, VARENIE 20 MINÚT • 220 g špagiet • 1 strúčik cesnaku • 1 vetvička rozmarínu • 3 až 4 lístky šalvie • 300 g oranžovej tekvice • 80 g specku (tenké plátky sušenej, jemne údenej talianskej šunky) • soľ, mleté čierne korenie 1. V mierne osolenej vode uvarte špagety na zhryz podľa návodu na obale. 2. Medzitým opečte v hlbšej panvici na oleji strúčik cesnaku a bylinky. Pridajte nadrobno nakrájanú tekvicu a opekajte do mäkka asi 10 minút. Vyberte cesnak a bylinky a tekvicu popučte varechou alebo vidličkou na hrubo. 3. Prilejte trocha vývaru z uvarených cesto- vín, aby bola zmes krémovejšia. Primiešajte špagety a podávajte posypané do chrumka- va opečeným speckom. Buono Appetito! MINESTRONE DI VERDURE (ZIMNÁ ZELENINOVÁ POLIEVKA) 4 PORCIE, PRÍPRAVA 15 MINÚT, VARENIE 30 MINÚT • pol cibule • olivový olej • 2 mrkvy • 1 cuketa • 2 zemiaky • 2 paradajky • 1 stonka zeleru • 200 g bielej fazule (najlepšie mrazenej) • 200 g mrazeného hrášku • 2 litre vody • 1 lyžička sódy bikarbóny • 1 lyžica paradajkového pretlaku • kúsok kôry z parmezánu • parmezán podľa chuti • čerstvá petržlenová vňať • soľ, čierne mleté korenie Na krutóny: • 1 starší rožok • olivový olej • 1 väčší strúčik cesnaku • 2 lístky šalvie a 1 vetvička rozmarínu 1. V hrnci na oleji krátko opečte nadrobno nakrájanú cibuľu. 2. Pridajte na drobné kocky na- krájanú mrkvu, cuketu, zemiaky, paradajky, zeler a fazuľu s hráškom. Pár minút opekajte a prilejte horúcu vodu. Pridajte sódu bikarbónu, kto- rá polievku zjemní a zachová sviežu farbu zeleniny. 3. Pripravte krutóny: Rožok nakrá- jajte na kocky. V panvici na oleji krátko osmažte rozpučený strúčik cesnaku, lístky šalvie a prípadne rozmarín. Pridajte rožok a opečte do zlatista. 4. Keď polievka zovrie, pridajte pa- radajkový pretlak a ak máte, vložte kôru z parmezánu, ktorá v pravom talianskom recepte nesmie chýbať. Osoľte a okoreňte. 5. Polievku odstavte, keď je zelenina mäkká. Na tanieroch do nej pridaj- te nastrúhaný parmezán, olivový olej a krutóny. Môžete posypať petržlenovou vňaťou.
Čo vy a relax? Ako, kde a s kým dokážete najlepšie „vypnúť“?
So svojím mužom. Od toho, že sme spolu doma, rozprávame sa alebo niečo pozeráme, cez to, že ideme na masáž, na prechádzku do lesa, na obed, večeru alebo na výlet či dovolenku. A vypnem rada aj tak, že som sama so sebou. Idem na kozmetiku, zacvičím si, počúvam podcast, hudbu, čítam si alebo len tak som a nerobím nič.
Už ste počuli náš podcast?
Veľa ľudí – tridsiatnikov, štyridsiatnikov, sa sťažuje na problémy so spánkom. Ako ste na tom vy?
Som skôr nočná sova ako ranné vtáča, no zatiaľ to našťastie zvládam. Všímam si, že veľa ľudí si meria kvalitu spánku, analyzuje ho a vyhodnocuje. Predpokladám, že je dobre poznať sa aj v tomto smere, no zatiaľ som sa tam nedostala a pre moje fungovanie by sa aj pravidelný spánkový režim nastavoval ťažko. Takže tomu nechávam zatiaľ prirodzený priebeh s tým, že si niekedy ponadávam, že som nevyspatá, a vždy keď mám možnosť, doprajem si spánok bez budíka.
Stres môže negatívne ovplyvniť naše zdravie. Aj do vás sa niekedy „zahryzol“ tak, že ste si museli vziať neplánované voľno?
Súhlasím a „zahryzol sa“ tak, že som si vypočula diagnózu chronický zápal hrubého čreva. Je to náročná a poučná životná kapitola. Musela som sa v tom čase popri štúdiu rozlúčiť s prácou v rádiu a dať sa dokopy.
Zdroj: Lukáš Kimlička
Lucia Hlaváčková je poriadne príťažlivá žena.
Ak sa cítite pod tlakom, čo vám pomáha udržať si pozitívne myslenie a nevzdať sa?
Závisí od situácie a rozpoloženia, no veľmi mi pomáha nazerať na veci racionálne z rôznych uhlov pohľadu a veta: Je to tak, ako to je, a bude to tak, ako to bude.
Pozitívne nastavenie a nevzdať sa potrebuje človek aj vtedy, keď drží diéty. Ktoré ste držali vy a s akým výsledkom?
Každý človek, aj ja, si potrebuje podľa mňa najmä doplniť vedomosti z oblasti výživy a stravovania. Držať nezmyselné diéty je točenie v začarovanom kruhu. V puberte sme skúšali rôzne postupy, napríklad jesť len raňajky a obed. Výsledok bol úbytok hmotnosti a potom jojo efekt. Ešte ako-tak prijateľná mi pripadala na naštartovanie týždenná diéta s tukožrútskou polievkou. Verím však, že si dnes už väčšina ľudí uvedomuje, že strava má byť pestrá, vyvážená, chutná a celoživotne udržateľná. Plus keď pridáme pohyb, nemôžeme chybovať.
Zdroj: tv markíza
Lucia Hlaváčková sa o svoje telo stará, pretože vie, že mu treba pomôcť...
Ste momentálne spokojná so svojou postavou? Prezradíte, koľko meriate a vážite?
Nie som spokojná. Mojím cieľom je spevniť telo. Hlavne zadok, brucho a ruky. Meriam 173 centimetrov a nejaké drobné a vážim 60 kilogramov.