11 najúčinnejších zjemňovačov mäsa: Prekvapí vás, s čím všetkým môžete pripraviť chutnú pečienku
12. 4. 2015, 13:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 12:28)

Zdroj: anc
Marinovanie mäsa má okrem chuti ešte jeden veľmi logický dôvod. Mäso v marináde skrehne. Tu je 11 super tipov, ako dosiahnuť ten najjemnejší výsledok.
Soľ
Napriek mýtu, že dopredu osolené mäso má tendenciu počas tepelnej úpravy stvrdnúť, ju odporúčame. Nebojte sa napríklad steaky bohato osoliť. Soľ totiž vo väčšom množstve rozkladá proteíny a zlepšuje štruktúru mäsa. Surové mäso pritom nemožno presoliť, keďže si vezme iba toľko soli, koľko je treba.
Čaj
Obsahuje tanín, čo je prirodzený zjemňovač. Ako základ marinády preto postačí hrnček – dva čierneho čaju.
Víno, citrusová šťava, ocot
Nech to znie akokoľvek zle, tieto tekutiny sú v podstate viac či menej kyselinové roztoky, ktoré zjemňujú väzby medzi svalovými vláknami (a ešte aj dodávajú chuť). Z ovocných štiav najlepšie funguje citrónová, limetová alebo ananásová šťava. Z octov vyskúšajte vínny, balzamikový alebo aj obyčajný liehový. Z vín najlepšie funguje červené, pre vysoký obsah tanínu.
Omáčky s paradajkovým základom
Paradajky prirodzene obsahujú prírodné kyseliny, vďaka čomu ich nájdeme takmer vo všetkých omáčkach na barbecue. Postačí aj ten najobyčajnejší kečup.
Pivo
Tento nápoj vďaka obsahu chmeľu obsahuje alfa kyseliny a tanín. Čím je pivo horkejšie, tým viac týchto látok obsahuje, tým lepšie zjemní mäso a tým viac chuti mu vo výsledku dodá. Pred tepelnou úpravou je dobé mäso v pive marinovať aspoň hodinu.
Kolové nápoje
Aj do týchto nápojov sa pridáva kyselina (najmä citrónová). Okrem zjemnenia vlákien získa mäso príjemne sladkú karamelovú chuť. Mäso marinujeme minimálne 30 minút, no najviac 24 hodín.
Zázvor
Vysoký obsah proteolytických enzýmov v zázvore ho predurčuje na skvelého kandidáta na zjemňovanie mäsa. Tieto enzýmy totiž vynikajúco štiepia látky bielkovinového zloženia.
Káva
Správa sa rovnako ako čierny čaj. Uvarte šálku silnej kávy, nechajte ju úplne vychladnúť a mäso do nej naložte maximálne na 24 hodín. Pozor však na to, že káva výrazne ovplyvní výslednú chuť.
Cmar a jogurt
Aj tieto výrobky v sebe obsahujú prirodzené množstvo kyselín. Čo však zjemňuje mäso najviac, je vápnik, ktorý je spúšťačom enzýmov v mäse, ktoré rozkladajú proteíny.
Figy, ananás, kivi
Všetko toto ovocie v sebe má rastlinné enzýmy, ktoré zjemnia každé mäso. Používame buď ovocné pyré alebo plátky ovocia. Najlepšie funguje na malé kúsky mäsa.
Prášok do pečiva alebo sóda bikarbóna
Funguje podobne ako soľ. Mäso môžeme buď posypať priamo práškom a nechať odstáť niekoľko hodín v chladničke, alebo z prášku do pečiva a trochy vody pripravíme riedku pastu, ktorou mäso potrieme. Pred tepelnou úpravou odporúčame mäso dôkladne umyť.