3 šaláty s mäsom, ktoré zahrejú: Takto ste zeleninu možno ešte nejedli, ochutnajte a uvidíte!
18. 10. 2022, 11:00 (aktualizované: 31. 5. 2024, 7:10)

Zdroj: DUŠAN KŘÍSTEK
Počas chladných mesiacov nemávame veľkú chuť na chrumkavú zeleninu. Ak ju však skombinujeme s tepelne upravenými prílohami, budeme sa zalizovať!

Brokolicový so slaninkou
4 porcie
230 g prerastenej slaninky ● 115 g šalotky ● 60 ml jablčného octu ● 2 brokolice ● 70 g vlašských orechov ● soľ ● mleté čierne korenie ● 2 PL olivového oleja
Slaninku nakrájame na tenké kúsky, ktoré opečieme nachrumkavo na suchej panvici. Brokolicu opláchneme a natrháme na menšie ružičky. Varíme nad parou asi 10 minút. V mise zmiešame nakrájanú šalotku, ocot, soľ a čierne korenie a necháme 10 minút odležať. Pridáme brokolicu a slaninku a nakoniec aj olivový olej. Orechy nasekáme nahrubo a krátko opečieme na suchej panvici. Nasypeme na šalát.
Čas prípravy: 15 minút
Čas varenia: 15 minút
Zdroj: Shutterstock
Brokolicový so slaninkou
Cestovinový s kuracím mäsom
4 porcie
200 g menších cestovín ● 1 PL olivového oleja ● 250 g kuracieho mäsa ● 150 g šalátovej uhorky ● 150 g farebných paprík ● 200 g cherry paradajok ● 80 g orieškov kešu ● 2 PL sójovej omáčky ● 20 g píniových orieškov ● 1 PL olivového oleja
Dresing: 150 g bieleho jogurtu ● 1 PL nasekaných byliniek (bazalka, petržlenová vňať, koriander) ● šťava z 1 citróna ● tabasco ● worcesterská omáčka ● soľ ● mleté čierne korenie
Cestoviny uvaríme podľa návodu na obale vo vriacej osolenej vode. Scedíme, zmiešame s olejom a necháme vychladnúť. Kuracie mäso nakrájame na plátky. Uhorku ošúpeme a nakrájame na menšie kúsky. Papriky umyjeme, zbavíme jadierok a nakrájame. Paradajky umyjeme a podľa veľkosti nakrájame na polovice. V miske dôkladne zmiešame jogurt s nasekanými bylinkami. Dochutíme citrónovou šťavou, tabascom, worcesterskou omáčkou, soľou a korením. Mäso nakrájame na menšie kúsky, zľahka osolíme a pokvapkáme sójovou omáčkou. Na panvici rozohrejeme olej a mäso na ňom rýchlo opečieme a odstavíme. Na suchej panvici opečieme oriešky kešu a píniové oriešky. Na taniere rozdelíme zeleninu, na ňu poukladáme mäso. Zalejeme dresingom a nakoniec posypeme opečenými orieškami.
Čas prípravy: 15 minút
Čas varenia: 20 minút
Zdroj: DUŠAN KŘÍSTEK
Cestovinový s kuracím mäsom
Hrejivý s hovädzinou
4 porcie
250 g mrkvy ● 1 veľká červená paprika ● 1 cuketa ● 2 strúčiky cesnaku ● 1 vetvička rozmarínu ● olivový alebo kokosový olej na opekanie ● soľ ● mleté čierne korenie ● šťava z 1 citróna ● 200 g rukoly ● 2 väčšie chudé hovädzie rezne (zo stehna)
Mrkvu očistíme a nakrájame na rezančeky, papriku zbavíme jadrovníka a tiež nakrájame na rezance. Cuketu dobre umyjeme, nešúpeme, prekrojíme po dĺžke a nakrájame na polkolieska. Cesnak olúpeme. Na rozpálenom oleji opekáme asi 4 minúty najprv mrkvu s vetvičkou rozmarínu, potom pridáme papriku, cuketu a cesnak vcelku. Ochutíme soľou, korením a citrónovou šťavou. Opekáme tak dlho, aby zelenina ostala chrumkavá. Potom odstavíme, odstránime rozmarín aj cesnak. Hovädzie rezne opekáme asi 4 minú-
ty z každej strany na oleji (závisí od hrúbky) a potom osolíme, okoreníme a nakrájame na rezance. Na taniere rozdelíme umytú rukolu, na ňu navrstvíme opečenú zeleninu, hovädzie rezance a hneď podávame.
Čas prípravy: 10 minút
Čas varenia: 20 minút
Náš tip: K zelenine môžete pridať cherry paradajky, prípadne šampiňóny či baklažán. Opečený cesnak prelisujte a zmiešajte
s jogurtom alebo kvalitnou majonézou a máte skvelý dresing k šalátu.
Zdroj: DUŠAN KŘÍSTEK
Hrejivý s hovädzinou