3 skvelé recepty z húb: Tieto jedlá príjemne zahrejú aj zasýtia, a tá výnimočná chuť!
8. 11. 2022, 11:00 (aktualizované: 31. 5. 2024, 7:11)

Zdroj: Shutterstock
Huby k jesennému obdobiu nepochybne patria. Neváhajte a uvarte si z nich niečo výnimočné. S našimi receptami sa to určite podarí. Navyše, tieto jedlá príjemne zahrejú aj zasýtia.
Zdroj: Shutterstock
Zdroj: Shutterstock
Zdroj: Shutterstock
Galéria k článku

Gnocchi s mrkvou a hubami
4 porcie
● 500 g zemiakov
● soľ
● muškátový oriešok
● 120 g hladkej pohánkovej múky
● 250 ml zeleninového vývaru
● 200 g mrkvy
● 100 g húb (šampiňóny,
dubáky, kuriatka)
● 200 g bylinkového smotanového syra
● 2 PL petržlenovej vňate
● 1 PL olivového oleja
● mleté čierne korenie
Zemiaky umyjeme a varíme v osolenej vode domäkka. Precedíme, necháme trocha vychladnúť a ošúpeme. Potom pretlačíme, pridáme 1 ČL soli a trocha muškátového orieška. Zapracujeme múku. Cesto by sa nám malo odlepovať od rúk. Ak potrebujeme, pridáme viac múky. Cesto rozpolíme, na pomúčenej doske vytvarujeme do dlhého valca a nakrájame na asi 2 cm kúsky, z ktorých urobíme guľky, ktoré jemne stlačíme vidličkou. Mrkvu ošúpeme a nakrájame na tenké rezance. Huby očistíme a nakrájame na menšie kúsky. Do hrnca pridáme olej a huby na ňom opekáme asi 3 minúty. Zamiešame mrkvu, chvíľu opražíme a zalejeme vývarom. Varíme asi 4 minúty, potom zamiešame syr a necháme rozpustiť. Podľa potreby dochutíme soľou a korením. Gnocchi varíme v osolenej vode asi 5 minút. Scedíme a zamiešame do zeleninovej omáčky. Podávame posypané petržlenovou vňaťou.
Čas prípravy: 25 minút
Čas varenia: 45 minút
Zdroj: Shutterstock
Gnocchi s mrkvou a hubami
Hubová polievka so zemiakmi
4 porcie
● 1 cibuľa
● 1 strúčik cesnaku
● 100 g šampiňónov
● 2 PL oleja
● 20 g sušených húb
● 1 bobkový list
● 4 borievky
● 10 zrniečok čierneho korenia
● 1 mrkva
● 100 g zemiakov
● 1 menší pór
● 6 vetvičiek petržlenovej vňate
● soľ
Cibuľu a cesnak ošúpeme a nasekáme najemno. Mrkvu a zemiaky ošúpeme, opláchneme a nakrájame. Pór očistíme a nakrájame na kolieska. Šampiňóny očistíme a nakrájame na plátky. V hrnci rozhorúčime olej, pridáme šampiňóny a krátko opečieme. Vyberieme. Do výpeku pridáme cesnak a cibuľu a opekáme asi 5 minút. Pridáme pripravenú zeleninu a potom zalejeme 1 litrom vody. Do polievky pridáme huby, bobkový list, borievky, čierne korenie a privedieme do varu. Varíme asi 30 minút. Nakoniec vmiešame šampiňóny, povaríme ešte 5 minút a dochutíme. Pred podávaním posypeme petržlenovou vňaťou.
Čas prípravy: 25 minút
Čas varenia: 50 minút
Zdroj: Shutterstock
Hubová polievka so zemiakmi je ideálna do sychravých jesenných dní.
Plnené zemiaky so šampiňónmi
4 porcie
● 5 zemiakov
● 2 PL oleja
● 1 cibuľa
● 150 g baby špenátu
● 200 g húb (šampiňóny, dubáky, …)
● 150 g syra
● 125 g cherry paradajok
● 1 PL provensalského korenia
● soľ
● mleté čierne korenie
● 1 PL sójovej omáčky
Dip:
● 250 g nízkotučného tvarohu
● 2 PL nízkotučného jogurtu
● soľ
● mleté čierne korenie
● citrónová šťava
● pažítka
Zemiaky umyjeme, osušíme a viackrát popicháme vidličkou. Zabalíme jednotlivo do alobalu a pečieme pri teplote 200 °C asi 60 minút. Medzitým na panvici rozhorúčime 1 PL oleja a opečieme na ňom nasekanú cibuľu. Pridáme prepláchnutý špenát a dusíme asi minútu-dve. Osolíme, okoreníme, posypeme provensalským korením. Precedíme cez sitko a necháme odkvapkať. Do panvice pridáme zvyšok oleja, rozhorúčime, pridáme podľa potreby nakrájané huby a opekáme asi 5 minút. Zalejeme trochou sójovej omáčky a dusíme ešte zopár minút. Upečené zemiaky rozpolíme, vydlabeme do nich plytké jamky, vydlabanú zmes zmiešame so syrom a špenátom a dáme s hubami a rozpolenými paradajkami do zemiakových lodičiek. Na dip vymiešame tvaroh s jogurtom a dochutíme soľou, korením, citrónovou šťavou. Posypeme pažítkou a podávame so zemiakmi.
Čas prípravy: 30 minút
Čas varenia: 15 minút
Čas pečenia: 60 minút
Zdroj: Shutterstock
Ak pripravíte tieto zemiaky, ohúrite každú návštevu.