Reklama

3 skvelé recepty z húb: Tieto jedlá príjemne zahrejú aj zasýtia, a tá výnimočná chuť!

Plnené zemiaky so šampiňónmi

Zdroj: Shutterstock

Reklama

Huby k jesennému obdobiu nepochybne patria. Neváhajte a uvarte si z nich niečo výnimočné. S našimi receptami sa to určite podarí. Navyše, tieto jedlá príjemne zahrejú aj zasýtia.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Doniesli ste si z lesa košík plný húb? Vyskúšajte tento famózny HUBOVNÍK!

    Gnocchi s mrkvou a hubami

    4 porcie

    ● 500 g zemiakov
    ● soľ
    ● muškátový oriešok
    ● 120 g hladkej pohánkovej múky
    ● 250 ml zeleninového vývaru
    ● 200 g mrkvy
    ● 100 g húb (šampiňóny,
    dubáky, kuriatka)
    ● 200 g bylinkového smotanového syra
    ● 2 PL petržlenovej vňate
    ● 1 PL olivového oleja
    ● mleté čierne korenie

    Zemiaky umyjeme a varíme v osolenej vode domäkka. Precedíme, necháme trocha vychladnúť a ošúpeme. Potom pretlačíme, pridáme 1 ČL soli a trocha muškátového orieška. Zapracujeme múku. Cesto by sa nám malo odlepovať od rúk. Ak potrebujeme, pridáme viac múky. Cesto rozpolíme, na pomúčenej doske vytvarujeme do dlhého valca a nakrájame na asi 2 cm kúsky, z ktorých urobíme guľky, ktoré jemne stlačíme vidličkou. Mrkvu ošúpeme a nakrájame na tenké rezance. Huby očistíme a nakrájame na menšie kúsky. Do hrnca pridáme olej a huby na ňom opekáme asi 3 minúty. Zamiešame mrkvu, chvíľu opražíme a zalejeme vývarom. Varíme asi 4 minúty, potom zamiešame syr a necháme rozpustiť. Podľa potreby dochutíme soľou a korením. Gnocchi varíme v osolenej vode asi 5 minút. Scedíme a zamiešame do zeleninovej omáčky. Podávame posypané petržlenovou vňaťou.

    Čas prípravy: 25 minút
    Čas varenia: 45 minút

    Zdroj: Shutterstock

    Gnocchi s mrkvou a hubami

    Hubová polievka so zemiakmi

    4 porcie
    ● 1 cibuľa
    ● 1 strúčik cesnaku
    ● 100 g šampiňónov
    ● 2 PL oleja
    ● 20 g sušených húb
    ● 1 bobkový list
    ● 4 borievky
    ● 10 zrniečok čierneho korenia
    ● 1 mrkva
    ● 100 g zemiakov
    ● 1 menší pór
    ● 6 vetvičiek petržlenovej vňate
    ● soľ

    Cibuľu a cesnak ošúpeme a nasekáme najemno. Mrkvu a zemiaky ošúpeme, opláchneme a nakrájame. Pór očistíme a nakrájame na kolieska. Šampiňóny očistíme a nakrájame na plátky. V hrnci rozhorúčime olej, pridáme šampiňóny a krátko opečieme. Vyberieme. Do výpeku pridáme cesnak a cibuľu a opekáme asi 5 minút. Pridáme pripravenú zeleninu a potom zalejeme 1 litrom vody. Do polievky pridáme huby, bobkový list, borievky, čierne korenie a privedieme do varu. Varíme asi 30 minút. Nakoniec vmiešame šampiňóny, povaríme ešte 5 minút a dochutíme. Pred podávaním posypeme petržlenovou vňaťou.

    Čas prípravy: 25 minút
    Čas varenia: 50 minút

    Zdroj: Shutterstock

    Hubová polievka so zemiakmi je ideálna do sychravých jesenných dní.

    Plnené zemiaky so šampiňónmi

    4 porcie
    ● 5 zemiakov
    ● 2 PL oleja
    ● 1 cibuľa
    ● 150 g baby špenátu
    ● 200 g húb (šampiňóny, dubáky, …)
    ● 150 g syra
    ● 125 g cherry paradajok
    ● 1 PL provensalského korenia
    ● soľ
    ● mleté čierne korenie
    ● 1 PL sójovej omáčky
    Dip:
    ● 250 g nízkotučného tvarohu
    ● 2 PL nízkotučného jogurtu
    ● soľ
    ● mleté čierne korenie
    ● citrónová šťava
    ● pažítka

    Zemiaky umyjeme, osušíme a viackrát popicháme vidličkou. Zabalíme jednotlivo do alobalu a pečieme pri teplote 200 °C asi 60 minút. Medzitým na panvici rozhorúčime 1 PL oleja a opečieme na ňom nasekanú cibuľu. Pridáme prepláchnutý špenát a dusíme asi minútu-dve. Osolíme, okoreníme, posypeme provensalským korením. Precedíme cez sitko a necháme odkvapkať. Do panvice pridáme zvyšok oleja, rozhorúčime, pridáme podľa potreby nakrájané huby a opekáme asi 5 minút. Zalejeme trochou sójovej omáčky a dusíme ešte zopár minút. Upečené zemiaky rozpolíme, vydlabeme do nich plytké jamky, vydlabanú zmes zmiešame so syrom a  špenátom a dáme s hubami a rozpolenými paradajkami do zemiakových lodičiek. Na dip vymiešame tvaroh s jogurtom a dochutíme soľou, korením, citrónovou šťavou. Posypeme pažítkou a podávame so zemiakmi.

    Čas prípravy: 30 minút
    Čas varenia: 15 minút
    Čas pečenia: 60 minút

    Zdroj: Shutterstock

    Ak pripravíte tieto zemiaky, ohúrite každú návštevu.