Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

4 dobroty z 1 plechu: Prísady stačí poukladať na seba, dať piecť a zdravý obed je hotový

Kuracie stehná s paradajkami

Zdroj: Shutterstock

Reklama

Pri príprave zdravého jedla býva kameňom úrazu komplikovaná príprava. Tá však pri týchto receptoch určite nehrozí. Ingrediencie stačí poukladať na plech a dať piecť.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    MANGOVÁ ŠARLOTA s marmeládovou roládou očarí úplne každého!
    Zdroj: NĆpŽ

    Jahňacie s mrkvou

    4 porcie

    ● 6 jahňacích kúskov
    ● soľ
    ● mleté čierne korenie
    ● 4 PL rastlinného oleja
    ● 250 ml červeného vína
    ● 2 PL paradajkového pyré
    ● 3 strúčiky cesnaku
    ● 1 vetvička rozmarínu
    ● 4 vetvičky tymianu
    ● 1 kg mrkvy
    ● 1 citrón
    ● 12 šalotiek
    ● 1 ČL morskej soli
    ● 1 ČL čierneho korenia
    ● 2 PL olivového oleja

    Rúru predhrejeme na 170 °C. Na panvici rozhorúčime olej a sprudka na ňom opečieme mäso zo všetkých strán. Zalejeme 100 ml vody a červeným vínom. Pridáme paradajkové pyré, strúčiky cesnaku, rozmarín a tymian. Chvíľu povaríme a prelejeme na plech. Pečieme 2 hodiny. Medzitým očistíme mrkvu a nakrájame ju na väčšie kolieska. Citrón umyjeme pod tečúcou vodou a nakrájame na mesiačiky. Šalotky očistíme a podľa potreby nakrájame. Zeleninu a citrón dáme do misy a zmiešame s olivovým olejom, so soľou a s korením. Pridáme asi hodinu pred ukončením pečenia k mäsu a dopečieme. Podávame ešte teplé.
    Čas prípravy: 30 minút
    Čas pečenia: 2 hodiny

    Zdroj: Shutterstock

    Jahňacie s mrkvou

    Kura na paprike

    4 porcie

    ● 1 kura
    ● 500 g malých zemiakov
    ● 1 hlávka cesnaku
    ● 2 cibule
    ● 3 vetvičky rozmarínu
    ● 3 PL masla
    ● 1 ČL mletej sladkej papriky
    ● 8 paprík
    ● 4 PL olivového oleja
    ● 100 ml bieleho vína
    ● 250 ml kuracieho vývaru

    Očistíme kura a nakrájame ho na kusy. Cibuľu ošúpeme a nakrájame na polovice. Zemiaky umyjeme a podľa potreby nakrájame. Rozmarín opláchneme a lístky z 1 vetvičky nasekáme. Na panvici rozpustíme maslo, pridáme rozmarín a mletú papriku. Zmesou potrieme kuracie kusy, osolíme a okoreníme. Rúru predhrejeme na 220 °C. Papriky rozpolíme a očistíme. Na plech alebo pekáč poukladáme papriky, kuracie kúsky, zemiaky, cibuľu a rozpolený cesnak. Posypeme zvyšným rozmarínom a pokvapkáme olejom. Pečieme 15 minút a zalejeme vínom a trochou vývaru. Pečieme ďalších 35 minút a podľa potreby podlievame zvyšným vývarom.

    Čas prípravy: 25 minút
    Čas pečenia: 50 minút

    Zdroj: Shutterstock

    Kura na paprike

    Kuracie stehná s paradajkami

    4 porcie

    ● 12 dolných kuracích stehien
    ● 600 g malých zemiakov
    ● 600 g kríčkových paradajok
    ● 5 strúčikov cesnaku
    ● soľ
    ● mleté čierne korenie
    ● 3 PL kečupu
    ● 2 ČL medu
    ● 4 PL oleja
    ● 2 ČL sójovej omáčky
    ● 3 PL čili omáčky
    ● 250 ml zeleninového vývaru
    ● 3 vetvičky rozmarínu

    Zemiaky a kuracie stehná opláchneme a osušíme papierovou utierkou. Paradajky opláchneme. Cesnak ošúpeme. Mäso osolíme a okoreníme a dáme do pekáča. Pridáme cesnak. Rúru predhrejeme na 200 °C. V miske zmiešame kečup s medom, 3 PL oleja, so sójovou aj s čili omáčkou a zmesou potrieme stehná. Medzi mäso poukladáme zemiaky nakrájané na štvrtiny. Rozmarín natrháme a zmiešame s 1 PL oleja. Natrieme na mäso a zeleninu a dáme piecť na 40 minút. Pridáme paradajky, zalejeme vývarom a pečieme spolu ešte 15 minút.

    Čas prípravy: 35 minút 

    Čas pečenia: 55 minút

    Zdroj: Shutterstock

    Kuracie stehná s paradajkami

    Pečená zelenina so šalviou

    4 porcie

    ● 600 g zeleniny (hokaido, cuketa, červená paprika, mrkva, mrazený hrášok, predvarená kukurica)
    ● 1 červená cibuľa
    ● 5 strúčikov cesnaku
    ● 1 PL čerstvého majoránu
    ● 1 PL čerstvého tymianu
    ● hrsť šalviových lístkov
    ● 1 a 1/2 PL olivového oleja
    ● 1/2 ČL hrubozrnnej morskej soli
    ● mleté čierne korenie
    ● 1 PL tekvicových semiačok

    Zeleninu očistíme a podľa potreby nakrájame na menšie kúsky. Dáme do misy a pridáme olej a bylinky. Dôkladne premiešame a uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Posypeme soľou a korením a dáme piecť pri teplote 200 °C asi na 20 minút. Pridáme hrášok a pečieme ešte približne 5 minút. Posypeme semiačkami a môžeme podávať ako prílohu k mäsu alebo ako samostatné jedlo.

    Čas prípravy: 15 minút
    Čas pečenia: 25 minút

    Zdroj: Shutterstock

    Pečená zelenina so šalviou

    Vyberáme pre vás niečo PLUS