Jahňacie s mrkvou

4 porcie

● 6 jahňacích kúskov
● soľ
● mleté čierne korenie
● 4 PL rastlinného oleja
● 250 ml červeného vína
● 2 PL paradajkového pyré
● 3 strúčiky cesnaku
● 1 vetvička rozmarínu
● 4 vetvičky tymianu
● 1 kg mrkvy
● 1 citrón
● 12 šalotiek
● 1 ČL morskej soli
● 1 ČL čierneho korenia
● 2 PL olivového oleja

Rúru predhrejeme na 170 °C. Na panvici rozhorúčime olej a sprudka na ňom opečieme mäso zo všetkých strán. Zalejeme 100 ml vody a červeným vínom. Pridáme paradajkové pyré, strúčiky cesnaku, rozmarín a tymian. Chvíľu povaríme a prelejeme na plech. Pečieme 2 hodiny. Medzitým očistíme mrkvu a nakrájame ju na väčšie kolieska. Citrón umyjeme pod tečúcou vodou a nakrájame na mesiačiky. Šalotky očistíme a podľa potreby nakrájame. Zeleninu a citrón dáme do misy a zmiešame s olivovým olejom, so soľou a s korením. Pridáme asi hodinu pred ukončením pečenia k mäsu a dopečieme. Podávame ešte teplé.
Čas prípravy: 30 minút
Čas pečenia: 2 hodiny

Jahňacie s mrkvou
Jahňacie s mrkvou
Zdroj: Shutterstock

Kura na paprike

4 porcie

● 1 kura
● 500 g malých zemiakov
● 1 hlávka cesnaku
● 2 cibule
● 3 vetvičky rozmarínu
● 3 PL masla
● 1 ČL mletej sladkej papriky
● 8 paprík
● 4 PL olivového oleja
● 100 ml bieleho vína
● 250 ml kuracieho vývaru

Očistíme kura a nakrájame ho na kusy. Cibuľu ošúpeme a nakrájame na polovice. Zemiaky umyjeme a podľa potreby nakrájame. Rozmarín opláchneme a lístky z 1 vetvičky nasekáme. Na panvici rozpustíme maslo, pridáme rozmarín a mletú papriku. Zmesou potrieme kuracie kusy, osolíme a okoreníme. Rúru predhrejeme na 220 °C. Papriky rozpolíme a očistíme. Na plech alebo pekáč poukladáme papriky, kuracie kúsky, zemiaky, cibuľu a rozpolený cesnak. Posypeme zvyšným rozmarínom a pokvapkáme olejom. Pečieme 15 minút a zalejeme vínom a trochou vývaru. Pečieme ďalších 35 minút a podľa potreby podlievame zvyšným vývarom.

Čas prípravy: 25 minút
Čas pečenia: 50 minút

Kura na paprike
Kura na paprike
Zdroj: Shutterstock

Kuracie stehná s paradajkami

4 porcie

● 12 dolných kuracích stehien
● 600 g malých zemiakov
● 600 g kríčkových paradajok
● 5 strúčikov cesnaku
● soľ
● mleté čierne korenie
● 3 PL kečupu
● 2 ČL medu
● 4 PL oleja
● 2 ČL sójovej omáčky
● 3 PL čili omáčky
● 250 ml zeleninového vývaru
● 3 vetvičky rozmarínu

Zemiaky a kuracie stehná opláchneme a osušíme papierovou utierkou. Paradajky opláchneme. Cesnak ošúpeme. Mäso osolíme a okoreníme a dáme do pekáča. Pridáme cesnak. Rúru predhrejeme na 200 °C. V miske zmiešame kečup s medom, 3 PL oleja, so sójovou aj s čili omáčkou a zmesou potrieme stehná. Medzi mäso poukladáme zemiaky nakrájané na štvrtiny. Rozmarín natrháme a zmiešame s 1 PL oleja. Natrieme na mäso a zeleninu a dáme piecť na 40 minút. Pridáme paradajky, zalejeme vývarom a pečieme spolu ešte 15 minút.

Čas prípravy: 35 minút 

Čas pečenia: 55 minút

Kuracie stehná s paradajkami
Kuracie stehná s paradajkami
Zdroj: Shutterstock

Pečená zelenina so šalviou

4 porcie

● 600 g zeleniny (hokaido, cuketa, červená paprika, mrkva, mrazený hrášok, predvarená kukurica)
● 1 červená cibuľa
● 5 strúčikov cesnaku
● 1 PL čerstvého majoránu
● 1 PL čerstvého tymianu
● hrsť šalviových lístkov
● 1 a 1/2 PL olivového oleja
● 1/2 ČL hrubozrnnej morskej soli
● mleté čierne korenie
● 1 PL tekvicových semiačok

Zeleninu očistíme a podľa potreby nakrájame na menšie kúsky. Dáme do misy a pridáme olej a bylinky. Dôkladne premiešame a uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Posypeme soľou a korením a dáme piecť pri teplote 200 °C asi na 20 minút. Pridáme hrášok a pečieme ešte približne 5 minút. Posypeme semiačkami a môžeme podávať ako prílohu k mäsu alebo ako samostatné jedlo.

Čas prípravy: 15 minút
Čas pečenia: 25 minút

Pečená zelenina so šalviou
Pečená zelenina so šalviou
Zdroj: Shutterstock