Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

4 najväčšie chyby pri varení domáceho vývaru: Takto to už nikdy nerobte!

Archív

Zdroj: Archív

Reklama

Spomínate na to, ako chutil poctivý kurací alebo hovädzí vývar od babičky? Pokiaľ úplne inak ako ten, ktorý varíte vy, nie je to tým, že by dnes mäso bolo bez chuti.

Pozrite sa na náš zoznam chýb a možno prídete na to, čo robíte zle.

1. Prilievate horúcu vodu

Základom dobrého vývaru sú kvalitné suroviny. Na kurací potrebujete skelety, krídla, chrbty alebo krky. Na hovädzí hruď, pliecko, rebrá, chvost alebo mäso z krku. Aby bol vývar voňavý a silný, je dobré mäso aj kosti pred varením dať na pekáč do rúry predhriatej na 180 ° C asi na 20 minút. Mäso sa zatiahne a zozlatne. Mäso potom dajte do veľkého hrnca a zalejte studenou vodou a pomaly priveďte k varu. Keď použijete horúcu vodu, uvarí sa síce skôr, ale mäso sa zatiahne a nepustí do vývaru šťavu. Také sa hodí len v prípade, že ho varené plánujete použiť k omáčke. Aj počas varenia pridávajte vodu studenú.

2. Krájate zeleninu

Nezabudnite pridať k mäsu bobkový list, celé čierne korenie a nové korenie, najlepšie zabalené v látkovom vrecúšku. Na veľký hrniec vystačíte s tromi, štyrmi guličkami od každého a dvoma listami. Do vývaru, ktorý plánujete variť dlho, zeleninu nekrájajte. Rýchlo by sa rozvarila a pustila všetky chute a vône, ktoré by nakoniec zmizli. Lepšia je vcelku. S mrkvou opatrne, vo väčšom množstve vývar osladí. Cibuľu rozpoľte a použite aj so šupkou, ktorá dodá peknú farbu. Pri cedení rozvarenú zeleninu povyberajte a na poslednú fázu varenia pridajte novú, nakrájanú na kocky, ktorá bude správne uvarená. Keď chcete zvýrazniť jej chuť, osmažte ju na panvici na masle.

3. Necháte prudko vrieť

Hrniec s mäsom a studenou vodou pomaly priveďte k varu. Keď nastane, stiahnite plameň alebo platničku na minimum. Správny vývar by sa totiž nemal prudko vrieť, ale mal by len tak prebublávať. Profesionálni kuchári tomu hovoria, že kurací by sa mal takto variť okolo dvoch hodín, hovädzí z kostí aj cez noc. Na hladine sa vám po čase objaví hnedastá pena, ktorú je potrebné starostlivo zbierať dierovanou naberačkou, ako napríklad pri varení marmelády. Keď sa voda príliš vyvarí, pridajte novú, a to studenú.

4. Nezbierate penu

Častou chybou je, že vývar nie je číry, ako by mal byť, ale zakalený. Čiastočne je to preto, že ste poctivo nezbierali penu. Druhou príčinou je, že sa varil a nebublal. Na vyčistenie sú dve cesty. Po uvarení je dobré vývar precediť najprv cez sito. Taký je dobrý na omáčky. Druhé cedenie je cez plátno. Alebo skúste čistenie s bielkami. Ušľahajte z troch vajec tuhý sneh a pridajte ho do vychladnutého vývaru. Pomaly priveďte do varu a bielky na seba naviažu nečistoty a potom vývar stačí precediť cez utierku.

Ako urobiť polievku

Vývar nechajte vychladnúť a zoberte z neho prebytočný tuk, ktorý sa vám vyzráža na povrchu. Keď ho chcete použiť ako polievku, stačí ho dochutiť soľou a korením. A keď už ste si dali takú prácu, urobte si do neho aj domáce rezance alebo zátrepku.

Vyberáme pre vás niečo PLUS