4 TOP recepty na mňam cestoviny, ktoré sú raz-dva hotové: Uvarte ich takto a nepriberiete ani gram
22. 3. 2017, 11:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 11:51)

Zdroj: Dušan Křístek
Ak uvaríte cestoviny do polomäkka, teda al dente, určite nepriberiete a dokonale si ich vychutnáte!
So šunkou a zeleninou na smotane
Príprava: 30 minút
Čas pečenia: 20 až 30 minút
Porcie: 6
Potrebujeme:
■ 350 g cestovín (kolienka)
■ 100 g šunky alebo šunkovej salámy
■ 200 g miešanej mrazenej zeleniny
■ 250 g kečupu
■ 250 g smotany na varenie
■ 150 g tvrdého syra
■ 2 vajcia
■ soľ
■ mleté čierne korenie
■ 1/2 viazaničky bazalky
■ 50 g masla
■ olej na vymastenie a strúhanka na vysypanie formy
Postup:
1. Cestoviny uvaríme do polomäkka, potom scedíme a necháme vychladnúť.
2. Šunku nakrájame nadrobno, podusíme na masle, pridáme zeleninu a kečup. Všetko premiešame s cestovinami, osolíme, okoreníme a pridáme nasekanú bazalku.
3. Zapekaciu misu vymastíme olejom a vysypeme strúhankou. Do misy preložíme cestovinovú zmes a zapečieme vo vyhriatej rúre. Pred dopečením zalejeme zmesou smotany a vajec a posypeme strúhaným syrom.
Elektrická rúra: 180 °C
Teplovzdušná rúra: 160 °C
Plynová rúra: stupeň 3 – 4
Zdroj: Dušan Křístek
So šunkou a zeleninou
S kuracím mäsom na cesnaku
Príprava: 40 minút
Porcie: 4
Potrebujeme:
■ 400 g trojfarebných cestovín – mušlí
■ 300 g kuracích pŕs
■ 1 cibuľu
■ 2 strúčiky cesnaku
■ 5 PL sladkého kečupu
■ petržlenovú vňať
■ soľ
■ olej
Postup:
1. Kuracie prsia zomelieme na mäsovom mlynčeku. Na oleji speníme nadrobno posekanú cibuľu, pridáme mäso, premiešame, osolíme, okoreníme a dusíme.
2. Asi po 15 minútach pridáme k mäsu kečup, roztlačený cesnak a nasekanú petržlenovú vňať. Omáčku ďalej dusíme, kým mäso nie je úplne mäkké.
3. Cestoviny uvaríme klasickým spôsobom, zlejeme ich a v panvici zmiešame s mäsovou omáčkou. Hotové môžeme posypať strúhaným syrom.
Zdroj: Dušan Křístek
S kuracím mäsom
Zapekané s hubami a kuracím mäsom
Príprava: 40 minút
Čas pečenia: 20 minút
Porcie: 6
Potrebujeme:
■ 20 g sušených dubákov alebo iné sušené huby
■ olivový olej
■ 4 kuracie stehná, vykostené, nakrájané na kocky
■ soľ
■ mleté čierne korenie
■ 2 strúčiky cesnaku nakrájané nadrobno
■ 350 g šampiňónov
■ 200 ml bieleho vína
■ 455 g špagiet
■ 500 ml smotany
■ 200 g strúhaného parmezánu
■ bazalkové listy
Postup:
1. Rúru vyhrejeme na 200 °C. Dubáky dáme do misky a zalejeme ich vriacou vodou tak, aby boli všetky zakryté. Následne ich necháme ešte zopár minút postáť.
2. Do väčšej panvice dáme olivový olej. Kuracie mäso osolíme, okoreníme a opražíme v panvici dohneda. Dubáky vyberieme z vody (vodu odložíme). Pridáme ich do panvice spolu so šampiňónmi a s cesnakom. Potom pridáme víno a vo- du z húb a necháme variť pri nízkej teplote, pokiaľ sa mäso neuvarí.
3. Medzitým si uvaríme špagety podľa návodu na obale a zlejeme ich. Do panvice s mäsom pridáme smotanu, privedieme do varu a dáme dole zo sporáka. Osolíme a okoreníme. Do panvice primiešame špagety, tretinu strúhaného parmezánu, bazalkové listy a dobre premiešame. Dáme do skla alebo zapekacej misy, posypeme zvyšným parmezánom a dáme piecť dozlatista.
Elektrická rúra: 180 °C
Teplovzdušná rúra: 160 °C
Plynová rúra: stupeň 3 – 4
Zdroj: Dušan Křístek
Zapekané s hubami
Ovocné s čerešňami a slivkami
Príprava: 30 minút
Čas pečenia: 30 minút
Porcie: 6
Potrebujeme:
■ 350 g cestovín
■ 150 g zaváraných čerešní
■ 400 g zaváraných sliviek
■ 80 g masla
■ 3 vajcia
■ 80 g kryštálového cukru
■ 125 ml mlieka
■ 1 balíček vanilínového cukru
■ mletú škoricu
Postup:
1. Zapekaciu misu vymastíme trochou masla. Uvarené cestoviny premie- šame so zvyšným maslom a polovicu z nich navrstvíme do misy.
2. Zliate a vykôstkované ovocie nakrájame a navrstvíme na cestoviny. Zakryjeme zvyšnými cestovinami a dáme na 10 minút zapiecť do vyhriatej rúry.
3. V mlieku rozšľaháme vajcia s cukrom a zmes nalejeme na cestoviny. Vrátime do rúry a pečieme ďalších 20 minút. Po upečení necháme mierne vychladnúť. Pred podávaním nakrájame a posypeme vanilínovým cukrom a škoricou.
Elektrická rúra: 180 °C
Teplovzdušná rúra: 160 °C
Plynová rúra: stupeň 3 – 4
Zdroj: Dušan Křístek
Ovocné cestoviny