Reklama

4 TOP recepty na mňam cestoviny, ktoré sú raz-dva hotové: Uvarte ich takto a nepriberiete ani gram

So šunkou a zeleninou

Zdroj: Dušan Křístek

Reklama

Ak uvaríte cestoviny do polomäkka, teda al dente, určite nepriberiete a dokonale si ich vychutnáte!

So šunkou a zeleninou na smotane

Príprava: 30 minút

Čas pečenia: 20 až 30 minút

Porcie: 6

Potrebujeme:

■ 350 g cestovín (kolienka)

■ 100 g šunky alebo šunkovej salámy

■ 200 g miešanej mrazenej zeleniny

■ 250 g kečupu

■ 250 g smotany na varenie

■ 150 g tvrdého syra

■ 2 vajcia

■ soľ

■ mleté čierne korenie

■ 1/2 viazaničky bazalky

■ 50 g masla

■ olej na vymastenie a strúhanka na vysypanie formy

Postup:

1. Cestoviny uvaríme do polomäkka, potom scedíme a necháme vychladnúť.

2. Šunku nakrájame nadrobno, podusíme na masle, pridáme zeleninu a kečup. Všetko premiešame s cestovinami, osolíme, okoreníme a pridáme nasekanú bazalku.

3. Zapekaciu misu vymastíme olejom a vysypeme strúhankou. Do misy preložíme cestovinovú zmes a zapečieme vo vyhriatej rúre. Pred dopečením zalejeme zmesou smotany a vajec a posypeme strúhaným syrom.

Elektrická rúra: 180 °C

Teplovzdušná rúra: 160 °C

Plynová rúra: stupeň 3 – 4

Zdroj: Dušan Křístek

So šunkou a zeleninou

S kuracím mäsom na cesnaku

Príprava: 40 minút

Porcie: 4

Potrebujeme:

■ 400 g trojfarebných cestovín – mušlí

■ 300 g kuracích pŕs

■ 1 cibuľu

■ 2 strúčiky cesnaku

■ 5 PL sladkého kečupu

■ petržlenovú vňať

■ soľ

■ olej

Postup:

1. Kuracie prsia zomelieme na mäsovom mlynčeku. Na oleji speníme nadrobno posekanú cibuľu, pridáme mäso, premiešame, osolíme, okoreníme a dusíme.

2. Asi po 15 minútach pridáme k mäsu kečup, roztlačený cesnak a nasekanú petržlenovú vňať. Omáčku ďalej dusíme, kým mäso nie je úplne mäkké.

3. Cestoviny uvaríme klasickým spôsobom, zlejeme ich a v panvici zmiešame s mäsovou omáčkou. Hotové môžeme posypať strúhaným syrom.

Zdroj: Dušan Křístek

S kuracím mäsom

Zapekané s hubami a kuracím mäsom

Príprava: 40 minút

Čas pečenia: 20 minút

Porcie: 6

Potrebujeme:

■ 20 g sušených dubákov alebo iné sušené huby

■ olivový olej

■ 4 kuracie stehná, vykostené, nakrájané na kocky

■ soľ

■ mleté čierne korenie

■ 2 strúčiky cesnaku nakrájané nadrobno

■ 350 g šampiňónov

■ 200 ml bieleho vína

■ 455 g špagiet

■ 500 ml smotany

■ 200 g strúhaného parmezánu

■ bazalkové listy

Postup:

1. Rúru vyhrejeme na 200 °C. Dubáky dáme do misky a zalejeme ich vriacou vodou tak, aby boli všetky zakryté. Následne ich necháme ešte zopár minút postáť.

2. Do väčšej panvice dáme olivový olej. Kuracie mäso osolíme, okoreníme a opražíme v panvici dohneda. Dubáky vyberieme z vody (vodu odložíme). Pridáme ich do panvice spolu so šampiňónmi a s cesnakom. Potom pridáme víno a vo- du z húb a necháme variť pri nízkej teplote, pokiaľ sa mäso neuvarí.

3. Medzitým si uvaríme špagety podľa návodu na obale a zlejeme ich. Do panvice s mäsom pridáme smotanu, privedieme do varu a dáme dole zo sporáka. Osolíme a okoreníme. Do panvice primiešame špagety, tretinu strúhaného parmezánu, bazalkové listy a dobre premiešame. Dáme do skla alebo zapekacej misy, posypeme zvyšným parmezánom a dáme piecť dozlatista.

Elektrická rúra: 180 °C

Teplovzdušná rúra: 160 °C

Plynová rúra: stupeň 3 – 4

Zdroj: Dušan Křístek

Zapekané s hubami

Ovocné s čerešňami a slivkami

Príprava: 30 minút

Čas pečenia: 30 minút

Porcie: 6

Potrebujeme:

■ 350 g cestovín

■ 150 g zaváraných čerešní

■ 400 g zaváraných sliviek

■ 80 g masla

■ 3 vajcia

■ 80 g kryštálového cukru

■ 125 ml mlieka

■ 1 balíček vanilínového cukru

■ mletú škoricu

Postup:

1. Zapekaciu misu vymastíme trochou masla. Uvarené cestoviny premie- šame so zvyšným maslom a polovicu z nich navrstvíme do misy.

2. Zliate a vykôstkované ovocie nakrájame a navrstvíme na cestoviny. Zakryjeme zvyšnými cestovinami a dáme na 10 minút zapiecť do vyhriatej rúry.

3. V mlieku rozšľaháme vajcia s cukrom a zmes nalejeme na cestoviny. Vrátime do rúry a pečieme ďalších 20 minút. Po upečení necháme mierne vychladnúť. Pred podávaním nakrájame a posypeme vanilínovým cukrom a škoricou.

Elektrická rúra: 180 °C

Teplovzdušná rúra: 160 °C

Plynová rúra: stupeň 3 – 4

Zdroj: Dušan Křístek

Ovocné cestoviny