Reklama

5 jedál, ktoré sme v detstve najviac neznášali: Ktoré z nich bolo pre vás v školskej jedálni nočnou morou?

Špenát s vajcom

Zdroj: Shutterstock‎

Reklama

Pamätáte sa na tieto jedlá, ktoré sme ako deti neznášali? Určite sa vám hneď vynorili spomienky na špenát, pľúcka na smotane, či hrachovú kašu.

Aj vy ste ich nemali radi?

Hoci tieto jedlá nepatrili k vašim obľúbeným, dajú sa pripraviť aj tak, aby chutili. Urobte si tieto recepty a určite si vylepšíte svoj názor na ne.

Špenát

Potrebujeme:

soľ, 4 veľké zemiaky, 1 PL masla, 1 cibuľa, dve hrste špenátových listov, mleté čierne korenie, 2 strúčiky cesnaku, 100 ml sladkej smotany

Takto sa to podarí:

V hrnci v osolenej vode uvaríme olúpané a nakrájané zemiaky domäkka. Na masle v hrnci opražíme nakrájanú cibuľu dosklovita. Pridáme nasekaný špenát, dochutíme soľou, korením a pretlačeným cesnakom. Chvíľku podusíme, podlejeme 100 ml vody, necháme prevrieť a zalejeme smotanou. Rozmixujeme dohladka. Scedené zemiaky polejeme maslom a spolu so špenátom dáme na tanier. Môžeme podávať aj s volským okom, alebo vajcom benedikt.

Zdroj: Shutterstock‎

Pľúcka na smotane

Pľúcka na smotane

Potrebujeme:

200 g bravčových pľúcok, 250 g koreňovej zeleniny (mrkva, petržlen, zeler), 1 cibuľa, soľ, mleté čierne korenie, 2 bobkové listy, 50 g masla, 2 PL hladkej múky, 200 ml kyslej smotany, 1 hrsť kôpru, 1 PL citrónovej šťavy

Takto sa to podarí:

Do hrnca do vody dáme pľúcka, koreňovú zeleninu, korenie a varíme asi 1 hodinu. Uvarené pľúcka vyberieme a necháme vychladnúť. Vychladnuté pokrájame na malé kúsky. Na panvici z masla a múky urobíme svetlú zápražku, zalejeme vývarom z pľúc, smotanou, posekaným kôprom a chvíľu povaríme. Do hotovej omáčky dáme pokrájané pľúcka. Dochutíme citrónovou šťavou a ozdobíme listami zeleru. Podávame s knedľou.

Zdroj: Shutterstock‎

Hrachová kaša

Hrachová kaša

Potrebujeme:

2 hrste suchého hrachu, 1 l mäsového vývaru, 1 PL masla, soľ, mleté čierne korenie, 3 jarné cibuľky

Takto sa to podarí:

Hrach namočíme cez noc aby zmäkol. Na druhý deň ho uvaríme vo vývare a keď je mäkký, tak ho rozmixujeme nahladko. Pridáme maslo a zamiešame. Krém bude krásne vláčny. Ochutíme soľou a korením. Naberieme do misiek a ozdobíme nakrájanou cibuľkou.

Zdroj: Shutterstock‎

Drožďová nátierka

Drožďová nátierka

Potrebujeme:

1 PL olivového oleja, 2 jarné cibuľky, 4 kocky čerstvého droždia, 2 vajcia, soľ, mleté čierne korenie, 1 PL nasekanej cibuľky

Takto sa to podarí:

Na horúcom oleji opražíme nakrájanú cibuľu dosklovita. Pridáme nadrobené droždie, ktoré necháme rozpustiť. Pridáme vajcia a dobre miešame, až kým sa nezrazia. Osolíme, okoreníme a natrieme na chlieb. Ozdobíme kolieskami cibuľky.

Zdroj: Shutterstock‎

Vyprážaná bravčová pečeň

Vyprážaná bravčová pečeň

Potrebujeme:

500 g bravčovej pečene, mlieko, 100 g hladkej múky, 4 vajcia, 100 g strúhanky, masť, citrón

Takto sa to podarí:

Umytú pečeň odblaníme, nakrájame na tenké plátky, narežeme kraje a necháme máčať v mlieku asi 2 hodiny. Pečeň zbelie a bude šťavnatá. Plátky mäsa scedíme, obalíme v múke, v rozšľahaných vajciach a v strúhanke. Vyprážame na panvici na rozpálenej masti z oboch strán dozlatista. Podávame s plátkom citróna a zemiakmi.

Výber pre vás