5 tipov, čo uvariť na večeru: Tieto sýte, jednoduché a rýchle jedlá budú chutiť celej rodine
8. 6. 2020, 11:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 21:37)

Zdroj: DUŠAN KŘÍSTEK
Jedlá, ktoré pripravujeme vo všedné dni, by mali byť rýchle, jednoduché a sýte, aby bola spokojná celá rodina
Pondelok: Ryžová polievka s mäsom
4 porcie
● 160 g kuracieho alebo morčacieho mäsa ● 75 g ryže ● 2 l hydinového vývaru ● 2 jarné cibuľky ● 6 šampiňónov ● 2 mrkvy ● 1 paprička čili ● soľ ● mleté čierne korenie ● olej
1 Ryžu preberieme, opláchneme a vo väčšom hrnci zalejeme litrom vývaru. Za občasného premiešania povaríme 8 minút.
2 K ryži pridáme olej a mäso nakrájané na kocky. Osolíme, okoreníme a dolejeme zvyšným vývarom. Varíme ďalších 10 minút.
3 Nakoniec pridáme zeleninu a huby nakrájané nadrobno spolu s nasekanou papričkou čili. Povaríme ďalších 10 až 15 minút, kým zelenina nezmäkne. Odstavíme a podávame.
Čas prípravy: 20 minút
Čas varenia: 35 minút
Zdroj: DUŠAN KŘÍSTEK
Ryžová polievka s mäsom
UTOROK: Losos so švédskou omáčkou
4 porcie
● 4 filety z lososa ● 2 PL korenia na ryby ● 3 limety ● olivový olej na opekanie ● 1 hrnček majonézy ● 1/2 hrnčeka kyslej smotany ● 2 PL ostrej horčice ● 2 PL medu ● soľ ● mleté biele korenie ● 1 PL kapár ● čerstvý kôpor na ozdobenie
1 Filety z lososa umyjeme v studenej vode, osušíme papierovou utierkou a z každej strany potrieme šťavou z 2 limetiek. Posypeme korením
na ryby.
2 Na panvici rozpálime olej, na ktorom filety z oboch strán sprudka opečieme dozlatista a vyberieme. Dávame pri tom pozor, aby bola rybka prepečená aj zvnútra.
3 Majonézu, kyslú smotanu, horčicu a med dôkladne premiešame a podľa chuti pridáme soľ, korenie a kapary nasekané nadrobno.
4Rybu naservírujeme na taniere, zalejeme omáčkou a ozdobíme kúskom zvyšnej limety a kôprom.
5 Podávame s varenými alebo opekanými zemiakmi. Dietnejšiu verziu podávajte s dusenou anglickou zeleninou.
Čas prípravy: 15 minút
Čas varenia: 7 minút
Zdroj: DUŠAN KŘÍSTEK
Losos so švédskou omáčkou
STREDA: Švajčiarska omeleta so syrom a slaninkou
2 porcie
● 6 vajec ● 6 PL vody ● 80 g ementálu ● 80 g anglickej slaniny ● soľ ● mletá sladká paprika ● mleté čierne korenie ● pažítka na posypanie
1 Slaninu nakrájame na tenké prúžky a opečieme na suchej panvici.
2 Vajcia rozbijeme, prešľaháme s vodou a so syrom. Vaječnú zmes ochutíme soľou, korením a paprikou.
3 Vajcia nalejeme na slaninu a necháme stuhnúť na miernej teplote. Hotovú omeletu posypeme pažítkou, prípadne ďalším strúhaným syrom. Podávame s chlebom.
Čas prípravy: 10 minút
Čas varenia: 10 minút
Zdroj: DUŠAN KŘÍSTEK
Švajčiarska omeleta so syrom a slaninkou
ŠTVRTOK: Tradičný bryndzový posúch s kôprom
6 porcií
● 1 kg polohrubej múky ● 1 vajce ● 500 ml mlieka ● 1 ČL soli ● 1 kocka droždia ● 2 ČL kryštálového cukru
Plnka: ● 200 g bryndze ● 2 cibule ● 200 g zemiakov uvarených v šupke ● 1 ČL sekaného kôpru ● 400 ml kyslej smotany
● olej
1 V miske zmiešame droždie, 50 ml vlažného mlieka, cukor a necháme vykysnúť kvások. Vo veľkej mise ho zmiešame s preosiatou múkou. Pridáme vajce, zvyšok mlieka a soľ. Zo surovín vypracujeme hladké a vláčne cesto. Misu zakryjeme a cesto necháme kysnúť 30 minút na teplom mieste.
2 Na plnku ošúpeme cibuľu, najemno nasekáme a speníme na troche oleja. Necháme vychladnúť. Uvarené a vychladnuté zemiaky ošúpeme a prelisujeme. V mise zmiešame zemiaky, cibuľu a bryndzu.
3 Vykysnuté cesto preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Rovnomerne nanesieme bryndzovú plnku, na ktorú rozotrieme smotanu. Vrch posypeme kôprom. Vložíme na 10 minút do rúry vyhriatej na 250 °C. Potom teplotu znížime na 170 °C a dopekáme ďalších 15 až 20 minút.
Čas prípravy: 25 minút
Čas kysnutia: 30 minút
Čas pečenia: 25 až 30 minút
Zdroj: DUŠAN KŘÍSTEK
Tradičný bryndzový posúch s kôprom
PIATOK: Kuracie rolády s klobáskou
4 porcie
● 700 g kuracích pŕs ● 300 g klobásy ● 100 g prerastenej oravskej slaniny ● 80 g parmezánu nakrájaného na hranolčeky
● soľ ● 1 PL horčice ● 1 cibuľa ● olej ● 1 kocka kuracieho bujónu
1 Kuracie mäso umyjeme, osušíme, osolíme a ostrým nožom doň urobíme otvory. Prešpikujeme ho klobásou,
nakrájanou slaninou a syrom.
2 Naplnené mäso natrieme horčicou a v chlade necháme postáť 30 minút až hodinu.
3 Na horúcom oleji opečieme naplnené kuracie prsia z každej strany dozlatista. Pridáme očistenú a na kolieska nakrájanú cibuľu
a opečieme ju dozlatista.
4 Podlejeme horúcou vodou, pridáme kocku bujónu, zvyšnú klobásu nakrájanú na kolieska a na miernom ohni dusíme pod pokrievkou asi 30 minút.
5 Hotové mäso necháme chvíľu postáť a potom ho nakrájame na plátky. Podávame s ryžou a so zeleninovým šalátom. Skvelo sa k nemu hodí aj zemiakovo-zelerová kaša.
Čas prípravy: 15 minút
Čas odležania: 30 minút
Čas varenia: 35 minút
Zdroj: DUŠAN KŘÍSTEK
Kuracie rolády s klobáskou