Základom dobrého koláča je vždy zvládnuté cesto: 6 receptov, s ktorými sa vám podarí skvelá maškrta
13. 12. 2015, 12:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 12:16)

Zdroj: Shutterstock
Bez ohľadu na plnku, krém či polevu, základom dobrého koláča je vždy zvládnuté cesto. Iba s ním totiž vyčarujete za pár okamihov koláč z ríše snov.
Trené cesto
250 g masla, 150 g kryštálového cukru, 1 balíček vanilínového cukru, štipka soli, 4 vajcia, 500 g múky, 1 balíček prášku do pečiva, 100 – 125 ml mlieka, strúhanka na vysypanie formy, maslo na vymazanie formy
Postup
Všetky suroviny dôkladne odvážime a odmeriame. Chladené suroviny necháme pred spracovaním odhriať na izbovú teplotu. Formu na pečenie vymastíme tukom a vysypeme strúhankou. Maslo, cukor, vanilínový cukor a štipku soli šľaháme dopenista, kým sa cukor úplne nerozpustí. Žĺtky oddelíme od bielkov a zašľaháme ich do cesta. Do vyšľahanej peny pridávame po lyžiciach striedavo múku s kypriacim práškom a mlieko, miešame, kým sa suroviny nespoja. Z bielkov ušľaháme tuhý sneh a zľahka ho zapracujeme do zmesi. Cesto preložíme do formy tak, aby forma bola naplnená do troch štvrtín. Povrch vyhladíme stierkou.
Jemné kysnuté cesto
500 g hladkej a polohrubej múky, 100 g kryštálového cukru, 100 g tuku, 2 žĺtky, 30 g droždia, 5 g soli, 250 ml mlieka
Postup:
V mise rozotrieme droždie s cukrom, 2 lyžicami múky a 4 lyžicami mlieka na riedku kašičku – kvások. Necháme ho v teple nakysnúť. Pridáme cukor, múku, vlažný tuk a mlieko, v ktorom sme rozpustili soľ a rozhabarkovali žĺtky. Vypracujeme vláčne, mäkké cesto. Keď cesto opätovne vykysne (za približne hodinu), môžeme ho spracovať na požadované tvary.
Zdroj: Shutterstock
Ilustračná snímka
Krehké cesto
250 g múky, štipka soli, 2 – 4 PL práškového cukru, 125 g masla, 1 vajce alebo 2 žĺtky, 1 balíček vanilínového cukru alebo 1 ČL strúhanej citrónovej kôry, 2 – 3 PL tekutiny (biele víno, voda)
Postup:
Múku dáme do misy so soľou, cukrom, maslom, vajcami a vanilínovým cukrom. Pridáme tekutinu. Nadstavcami na miesenie v robote miesime všetky prísady najskôr na nízkych, potom na vysokých obrátkach 1 minútu, aby sme získali jemnú drobivú hmotu. Ďalej miesime rukami. Z cesta urobíme jednu alebo viacero gúľ, ktoré prekryjeme fóliou a dáme vychladiť na 30 minút do chladničky. Cesto vyvaľkáme a opatrne preložíme do fromy, alebo ho rovno natlačíme prstani do formy. Pred pečením poprepichujeme vidličkou a dáme ešte na chvíľu do chladničky, aby bolo krehkejšie a nescvrklo sa.
Piškótové cesto
4 vajcia, 120 g krupicového cukru, 1 balíček vanilínového cukru (alebo 1 ČL citrónovej kôry), štipka soli, 120 g hladkej múky, 1 ČL prášku do pečiva
Postup:
Dno formy navlhčíme a vyložíme papierom na pečenie. Vajcia s cukrom, vanilínovým cukrom a soľou vyšľaháme metličkou na sneh alebo ručným elektrickým šľahačom na svetlú, takmer bielu penu. Múku zmiešame s práškom do pečiva, preosejeme na penu a opatrne vmiešame, aby neunikal vzduch. Formu naplníme cestom najviac do štyroch pätín a upečieme.
Odpaľované cesto
150 g hladkej múky, 250 ml mlieka (vody alebo bieleho vína), 1 – 2 štipky soli, 65 g masla (alebo 4 PL oleja), 4 – 5 vajec
Postup:
Múku preosejeme na papier na pečenie. V hrnci s hrubým dnom necháme zovrieť mlieko so soľou a maslom. Len čo sa tekutina začne variť, odstavíme ju. Vysypeme do nej všetku múku naraz a dôkladne miešame, kým nevznikne najskôr hustá kaša a potom bochník. Pritom znova zohrievame. Len čo sa na dne hrnca začne tvoriť biely povlak (po 2 minútach), hrniec odstavíme z ohňa. Cesto necháme vychladnúť, aby bolo vlažné. Nadstavcami na miesenie v kuchynskom robote zapracujeme do cesta najprv 1 vajce. Postupne pridávame ďalšie 3 vajcia a dôkladne ich vmiešame do cesta. Len čo sa cesto začne výrazne lesknúť a odpadávať od lopatiek miesiča, ale nerozteká sa, je úplne hotové. V takom prípade už nepridávame posledné (piate) vajce. Cesto ukladáme na plech buď pomocou lyžíc alebo striekame ozdobným vrecúškom.
Lístkové cesto
250 g tuku, 250 g hladkej múky, 1 žĺtok, 1 PL 4 % octu (alebo 2 PL citrónovej šťavy), 6 PL vody, štipka soli
Postup:
Štvrtinu múky spracujeme s tukom na bochník, ktorý necháme v chlade stuhnúť. Ostatnú múku dáme na dosku, urobíme do nej jamku, kam prilejeme tekutinu, do ktorej pridáme soľ, ocot a rozšľahané vajce. Najprv nožom, potom prstami spracujeme vláčne cesto. Po krátkom odležaní ho rozvaľkáme na štvorec, do prostriedku položíme na menší štvorec upravené tukové cesto, okraje väčšieho štvorca zložíme na seba ako obálku a pritlačíme. Cesto zľahka rozvaľkáme a tri razy do seba zložíme po dĺžke aj po šírke. Toto opakujeme ešte dva razy, vždy po odležaní. Nakoniec vyvaľkáme plát, ktorý ďalej podľa potreby a konkrétneho receptu spracúvame.