7 geniálnych tipov na prípravu toho NAJ rizota, bude chutnejšie ako z talianskej reštaurácie
10. 5. 2019, 13:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 9:20)

Zdroj: Shutterstock.com
Zľahka al dente vo vnútri zrniek ryže a súčasne krémové – také má byť pravé talianske rizoto. Prezradíme vám zopár tipov, ktoré z vašej ryže spravia pokrm hodný michelinskej hviezdy.
1 Hľadajte v obchodoch ryžu Carnaroli. Tento druh sa postará o najlepšiu krému vášho rizota. Vhodné sú aj druhy Arborio alebo Vialonee.

Zdroj: Shutterstock
Rizoto dochutíte aj nízkotučným čerstvým syrom.

2 Ryžu pred prípravou nepreplachujte vodou. Škrob na ryži viaže vývar a tým sa postará o hladkú krémovú konzistenciu.
Zdroj: Shutterstock.com
Rizoto s hráškom
3 Množstvo tekutiny použitej na varenie závisí od ryže. Čím je ryža staršia, tým viac tekutiny potrebuje.
Zdroj: DUŠAN KŘÍSTEK, Shutterstock, RCA
Mrkvovo-kalerábové rizoto
4 Miešanie je pri varení rizota alfou a omegou. Vhodné je aj panvicou len tak pohojdávať a tak zabrániť ryži prihorieť.
Zdroj: Dušan Krišek
Rizoto s hľuzovkou a s čili šalátom
5 Na podlievanie používajte vývar, ideálne domáci a vždy vriaci, aby sa proces varenia ryže neprerušil.
Zdroj: profimedia.sk, DUŠAN KŘÍSTEK
Šťavnaté rizoto
6 Do rizota použite suché biele víno, ktoré nie je priveľmi kyslé. Inak by mohlo značne ovplyvniť chuť celého výsledku.
Zdroj: Shutterstock
Rizoto z hnedej ryže s hubami
7 Ku koncu pridajte nastrúhaný parmezán alebo Grana Padano. Dodá jedlu skvelú chuť a arómu.
Zdroj: DUŠAN KŘÍSTEK
Kelové rizoto
Zdroj: Shutterstock
Ako uvariť dokonalé rizoto?
Zdroj: DUŠAN KŘÍSTEK
Pečienkové rizoto s cestovinovou ryžou
Zdroj: Shutterstock
Hubové rizoto