7 najväčších kuchynských mýtov, ktorým stále veríte: Na toto rýchlo zabudnite, pravda je iná
11. 11. 2015, 12:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 20:18)

Zdroj: Shutterstock.com
Možno ste niekedy verili niektorému z týchto tvrdení, funguje to však celkom inak. Keď si prečítate, ako je to naozaj, už vás nič neprekvapí.
Mýtus: V slanej vode sa cestoviny uvaria rýchlejšie
Pravda: Bohužiaľ nie. Pridaním soli do vody sa zvýši bod varu vody, vďaka čomu zovrie pomalšie. Aj keď vám osolenie vody nedopraví večeru skôr na stôl, rozhodne ho nevynechávajte. Cestoviny by sa mali variť v takej slanej vode, ako je slané more.
Mýtus: Na varenie cestovín treba veľa vody
Pravda: Pokojne šetrite vodou i miestom. Úplne stačí, ak je počas varenia cestovina úplne ponorená. Nič menej, nič viac.
Zdroj: Shutterstock
Ilustračná snímka
Mýtus: Alkohol sa varením vyparí
Pravda: Áno, ale na to, aby sa úplne stratili všetky stopy po alkohole by ste jedlo museli variť dobré tri hodiny. Malé množstvo etanolu v jedle však vie povzbudiť chuť do jedla i vylepšiť celkové vlastnosti podávaného pokrmu.
Mýtus: Prudké opečenie udrží šťavu v mäse
Pravda: Vlastne celkom naopak. Prudké opekanie môže spôsobiť pomerne značnú stratu vnútornej vlhkosti v mäse. Aj tak je to však najlepší spôsob, ako si vychutnať krásnu, takmer skaramelizovanú kôrku napríklad na steaku.
Mýtus: Mikrovlnná rúra zabíja živiny
Pravda: Je rýchla, je jednoduchá a úplne v poriadku, čo sa živín týka. Akékoľvek zahriatie potraviny ničí istú časť jej výživových vlastností. Mikrovlnka je voči živinám dokonca najšetrnejšia. Pretože v nej sa potraviny varia pri nižšej teplote a kratšie, ako je to pri konvenčnejších spôsoboch.
Mýtus: Jedlo by malo byť úplne vychladnuté, než ide do mrazničky
Pravda: Do mrazničky nedávame úplne vriace potraviny, ktoré by rozmrazili iné potraviny a mraznička by musela zapnúť na plné obrátky, aby znížila teplotu na požadovanú úroveň. Tiež však jedlo nemusí byť izbovej teploty, pretože čím dlhšie stojí a čaká na linke, tým sa zvyšuje riziko bakteriálnej kontaminácie. Takže už vlažné potraviny môžete mraziť.
Zdroj: Shutterstock
Ilustračná snímka
Mýtus: Popálenie ihneď riešime ľadom
Pravda: Hlavne sa upokojte. Ľad je taký studený, že jeho priložením na popáleninu si môžete spôsobiť ďalšie dermatologické problémy. Najšetrnejším spôsobom ako popáleninu ošetriť je vložiť ju od tečúcu studenú (nie ľadovú) vodu a prelepiť sterilnou náplasťou. Na malé, no bolestivé popálenia (napríklad na prste) stačí popálené miesto strčiť do hladkej múky. Pocit bolesti takmer okamžite zmizne.