7 super tipov na zemiakový šalát: Okrem tradičného vyskúšajte aj tie nové, ale pozor na túto častú chybu
20. 12. 2016, 14:30 (aktualizované: 11. 7. 2024, 11:55)

Zdroj: Shutterstock
Či už sa rozhodnete na tieto vianočné sviatky pripraviť tradičný zemiakový šalát, alebo vyskúšate niektorý z našich nápadov, na jednu vec musíte dať pozor pri každom z nich.
Vianočné sviatky sa u mnohých spájajú najmä s chutným jedlom. Ak vás nudí tradičný zemiakový šalát, vyskúšajte naše tipy a oživte svoj jedálny lístok!
S jablkami
Päť stredne veľkých v šupke uvarených zemiakov olúpeme a nakrájame na kolieska. Dve väčšie jablká olúpeme, odstránime jadierka, nakrájame na kolieska a spolu s 2 nadrobno nakrájanými kyslými uhorkami pridáme k zemiakom. V miske zmiešame 150 ml kyslej smotany s 1 natvrdo uvareným a nadrobno nasekaným vajcom, 1 ČL horčice, so štipkou soli a s niekoľkými kvapkami citrónovej šťavy. Smotanový dresing zmiešame so zeleninou a šalát necháme v chlade odstáť.
So slaninkou
V slanej vode uvaríme 1 kg zemiakov v šupe spolu s 1 PL rasce a 1 bobkovým listom. Po uvarení zlejeme, ošúpeme a nakrájame na malé kocky. K zemiakom pridáme 5 nadrobno nakrájaných sterilizovaných uhoriek. Z 250 ml zeleninového vývaru, 1 PL kryštálového cukru, 125 ml oleja, 125 ml vínneho octu, 1 PL soli, mletého čierneho korenia a 10 nasekaných šalotiek (malých cibuliek) pripravíme dresing, ktorý nalejeme na zemiaky a dáme na 3 hodiny do chladu. Šesť plátkov oravskej slaniny nakrájame na kocky, opečieme na panvici a zamiešame do šalátu.
S banánmi
Tri stredne veľké zemiaky ošúpeme, nakrájame na malé kocky a 10 minút povaríme v osolenej vode. Dva banány ošúpeme, nakrájame na kolieska a pokvapkáme trochou citrónovej šťavy. Zemiaky zlejeme, necháme vychladnúť a v mise zmiešame s banánmi. V malej miske zmiešame téglik bieleho jogurtu s korením karí, nasekanou petržlenovou vňaťou a 2 prelisovanými strúčikmi cesnaku. Nálev pridáme k zemiakom spolu s 2 nasekanými zelenými cibuľkami. Dôkladne premiešame, podávame vychladené.
S kapustou
Približne 1,5 kg v šupke uvarených zemiakov ošúpeme a nakrájame na kolieska. Menšiu hlávku kapusty, 2 ošúpané cibule a 2 zelené papriky najemno nastrúhame. Zo 150 ml octu, 80 g kryštálového cukru a 1 PL konzervačného prípravku na zeleninu uvaríme nálev, ktorý necháme mierne vychladnúť. Do nálevu primiešame 150 ml oleja a nalejeme na šalát. Dáme aspoň na 2 hodiny do chladničky.
Pre deti
Približne 500 g zemiakov uvaríme v šupke, 3 vajcia uvaríme natvrdo. V mierne osolenej vode uvaríme 3 mrkvy, 3 petržleny a 1 stredne veľký zeler. Do misy najprv na drobnejšie kocky nakrájame vychladnuté a olúpané zemiaky, postrúhame uvarenú zeleninu a vajce. Na tento základ pridáme 1 pohár tatárskej omáčky a dôkladne zamiešame. Podľa chuti osolíme, okoreníme a pokvapkáme citrónovou šťavou.
So zavináčom
Približne 750 g zemiakov uvaríme v šupke, vychladnuté ošúpeme a nakrájame na malé kocky. Dáme do misy spolu s 200 g nadrobno nakrájanej šunky, 1 cibuľou, 1 nakladanou sterilizovanými uhorkami vajcami natvrdo. Všetky suroviny dôkladne premiešame. Osolíme, okoreníme a zjemníme majonézou.
Viete, aké zemiaky vybrať na šalát?
Základ zemiakového šalátu je jasný: domáca majonéza, zelenina a zemiaky. Ak však vyberiete nesprávny typ zemiakov, pokazíte celé sviatočné jedlo.
Výberu zemiakov venujte veľkú pozornosť, aby sa vám nestalo, že sa pri miešaní rozdrobia na kašu. Najlepšie je preto pre tento účel varný typ A, ktorý obsahuje najmenej škrobu a ľahko si zachová svoju štruktúru. Je tak najvhodnejší pre varenie v šupke a následne do šalátov. Zemiaky sú pevné a tuhé, nemúčnatejú. Do šalátov je v prípade núdze možné použiť aj varný typ B. Tieto zemiaky sa ale po uvarení čiastočne rozpadajú a trochu múčnatejú.
Úplne ideálne na prípravu zemiakového šalátu sú legendárne Keřkovské rohlíčky. Táto odroda patrí k najstarším odrodám pestovaných v Čechách i na Slovensku. Vznikli v roku 1940 vo šľachtiteľskej stanici v Keřkov ako poloskorá odroda konzumných zemiakov. Vďaka svojej konzistencii, ktorá sa pohybuje niekde medzi varným typom A a B, sú najvhodnejšie práve na šalát. Navyše majú po uvarení v šupke dokonale jemnú a vyváženú chuť a nerozpadajú sa.
Ak nezoženiete rohlíčky, nezúfajte. Siahnite po odrode pôvodom z Francúzska, ktorá nesie názov Annabelle. Táto špeciálna šalátová odroda zemiakov má, rovnako ako Keřkovské rohlíčky, dlhé oválne hľuzy, hladkú a lesklú šupku a výrazne žltú, lojovitú dužinu, ktorá sa ani po vychladnutí nemení a nerozpadá.
Náš tip:
V prvom rade sa pripravte na to, že zemiaky je dobré variť v šupke deň vopred. Lepšie sa potom s nimi pracuje. Šupka ich ochráni pred tým, aby nasiakli príliš vody. Zemiaky uvarte, nechajte vychladnúť a ošúpte, aby ste ich mali nachystané na ďalší deň. Pomerovo myslite na to, že na 3 kg šalátu je potreba zhruba 1,5 kg zemiakov.