Podarila sa vám priveľmi riedka omáčka? Ľahká pomoc! 7 skvelých tipov, ako ju zahustiť
13. 4. 2015, 13:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 12:28)

Zdroj: Shutterstock
Nepodarila sa vám omáčka k jedlu, je príliš riedka? Ponúkame vám sedem tipov, ako ju rýchlo a efektívne dostať do správnej konzistencie.
Omáčky najlepšie zahustíme:
1. redukciou, kedy necháme na miernom ohni vyvariť vodu, kým omáčka nezíska konzistenciu sirupu,
2. zápražkou, keďže nemusí ísť iba do základu, ale dá sa ňou omáčka zahustiť aj dodatočne,
3. múčnymi guľôčkami; 100 g múky rozmiešame so 120 g hladkej múky a z masy vytvarujeme guľôčky, ktoré podľa potreby zamiešame do horúcej tekutiny,
4. škrobovou múčkou rozmiešanou v menšom množstve vody,
5. maslom, ktoré by malo byť čo najstudenšie,
6. strúhankou,
7. legovaním, čo je vlastne zjemňovanie a zahusťovanie zároveň – rozšľahaný žĺtok v troche mlieka alebo sladkej smotany dôkladne zmiešame s menším množstvom teplej omáčky a vylejeme do zvyšnej tekutiny, ale už viac nevaríme