Reklama

7 zlepšovákov pre šikovné gazdinky: Ako variť bez zvyškov? Odteraz už nemusíte nič vyhadzovať

Zatočte s vyhadzovaním potravín

Zdroj: shutterstock

Reklama
Soňa Andrisíková

Soňa Andrisíková

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

V posledných rokoch sa rozmohol trend nakupovania množstva potravín, ktoré nestihneme spotrebovať. Necháme ich v chladničke a neskôr ich vyhodíme do odpadkov. Vieme, ako to zmeniť!

Potravinový odpad je istým spôsobom vyhadzovanie peňazí. V smetiach končí až 25 percent potravín. Ak sa naučíme variť bez zvyškov, ušetríme.

Lokálne alebo globálne?

Naši predkovia varili lokálne, teda zo surovín, ktoré dobre poznali, lebo ich nebolo veľa. Dnes skúšame nové veci, nové suroviny, často ich nevieme správne skladovať, ako z nich variť aj ako naložiť
s ich zvyškami.

Zdroj: shutterstock

Veľa potravín sa vyhadzuje

Môže za to súčasný životný štýl

Potraviny si vraj menej vážime preto, lebo ich nakupujeme v supermarketoch. Nedopestujeme si zemiaky, rajčiaky či uhorky samy. Jednoducho ich bezprácne kúpime. Hoci na ne minieme peniaze, stoja nás jednu platbu a nie sadenie, okopávanie, polievanie, hnojenie či vyorávanie. Preto si ľudia v minulosti viac vážili potraviny, ktoré sami dopestovali, a menej plytvali.

Dodržujte tieto rady:

1. Dá sa jesť opakovane

Ak ste náhodou nezjedli všetko a viete, že už ani jesť nebudete, skúste to využiť v iných jedlách. Napríklad, ak ste mali cez víkend kura s ryžou a ak tá zostala, pripravte v pondelok rizoto. Ak vám ostala zemiaková kaša, urobte zemiakové lokše a podobne.

2. Využívajte čo najviac

Platí to najmä pri zelenine a ovocí. Snažte sa využívať ich takým spôsobom, aby ste zužitkovali čo najviac častí, ako napríklad stonky a listy. Spravte si z nich šalát k hlavnému jedlu alebo vymyslite nový recept, pri ktorom by ste ich použili.

3. Napíšte zoznam potravín, ktoré najčastejšie vyhadzujete

Môžete si na to vziať zápisník a ten mať poruke v kuchyni. Zapíšte si buď potraviny, alebo zvyšky jedál, ktoré vo vašej domácnosti končia v koši. Taktiež je fajn uvedomiť si a zapísať, ak vám to pomôže, prečo takto skončili. Napísať môžete i množstvo. Zapisovanie ukáže, akú potravinu či jedlo nekupovať alebo nevariť. Vykryštalizujú sa vám i obdobia, v ktorých vyhadzujete viac a v ktorých menej.

4. Nakupujte logicky

A hlavne toľko, koľko spotrebujete. Ak sa vám niečo pozdáva, lebo je to v akcii, no neviete, čo by ste z toho uvarili alebo či to niekto vo vašej domácnosti zje, nekupujte to. Je nutné premyslieť si, čo potrebujete a v akom množstve.

5. Premyslite si, čo budete počas týždňa variť

Varte správne množstvo, teda toľko, koľko reálne zjete. Nevarte v obrovských hrncoch, pretože je možné, že niečo ostane, no vy to nebudete chcieť jesť celý týždeň. Ak budete niečo jesť dva dni po sebe, na tretí to isto skončí v smetnom koši.

6. Preplnené sú neprehľadné

Majte vždy poriadok v chladničke a mrazničke. Pri preplnených poličkách sa vám ľahko stane, že niečo ostane vzadu a vy zabudnete, že to máte. Potom prešvihnete lehotu spotreby. Alebo sa môže stať, že v neupratanej chladničke niečo nemôžete nájsť, myslíte si, že to už nemáte, a zbytočne to dokúpite.

Zdroj: shutterstock

Preplnené chladničky sú neprehľadné

7. Potraviny uskladňujte správne

Čo to znamená správne? Ak ich budete mať v správnych nádobách, dlhšie vydržia. Investujte do kvalitných nádob. Tie vzduchotesné udržia potraviny dlhšie čerstvé a zároveň sa môžu znova použiť.

Zdroj: shutterstock

Potraviny uskladňujte správne

Uvedomili ste si?

Kedysi starké dokázali uvariť chutné jedlo z mála ingrediencií, v kuchyni zužitkovať zo špajzy takmer všetko a varili takmer bez zvyškov. Vedeli s potravinami hospodáriť. My potraviny vyhadzujeme do odpadkových košov. Či už ide o plesnivé pečivo, prezretý banán, ryžu, ktorá zostala po víkende, jogurt, ktorý deti nedojedli, maslo po dátume spotreby. Napriek tomu, že máme chladničky, mrazničky a ony mali len komory. V období koronavírusu sme si možno spomenuli na minulé časy, pretože sme sa snažili šetriť. Bolo by dobré pokračovať v tom.

Zdroj: shutterstock

Vzduchotesné nádoby udržia potraviny dlhšie čerstvé

Autor článku

Soňa Andrisíková

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy
Ako študentka som sa vždy tešila na nové vydanie Nového Času pre ženy a jeho pestrý obsah. Dnes mám to šťastie, že ho spolu s mojimi kolegyňami tvorím pre vás aj ja a veľmi ma to baví. Rada prinášam v jednotlivých rubrikách nové informácie, zaujímavé postrehy, i moje vlastné myšlienky. Okrem domácnosti, vzťahov, zdravia, ezoteriky či hlavnej témy, píšem aj skutočné príbehy, ktoré sa stali mojou srdcovkou. Keď som začala spracovávať príbehy, ktoré vytvoril sám život, prišla tá najväčšia radosť z práce v časopise. Rada dostávam do povedomia osudy žien, ktoré nemajú v živote na ružiach ustlané a napriek tomu sa nevzdali. Rovnako obľubujem také, v ktorých sa ženy inšpirujú navzájom. Vďaka nim i ja sama napredujem.