Potravinový odpad je istým spôsobom vyhadzovanie peňazí. V smetiach končí až 25 percent potravín. Ak sa naučíme variť bez zvyškov, ušetríme.

Lokálne alebo globálne?

Naši predkovia varili lokálne, teda zo surovín, ktoré dobre poznali, lebo ich nebolo veľa. Dnes skúšame nové veci, nové suroviny, často ich nevieme správne skladovať, ako z nich variť aj ako naložiť
s ich zvyškami.

Veľa potravín sa vyhadzuje
Zdroj: shutterstock

Môže za to súčasný životný štýl

Potraviny si vraj menej vážime preto, lebo ich nakupujeme v supermarketoch. Nedopestujeme si zemiaky, rajčiaky či uhorky samy. Jednoducho ich bezprácne kúpime. Hoci na ne minieme peniaze, stoja nás jednu platbu a nie sadenie, okopávanie, polievanie, hnojenie či vyorávanie. Preto si ľudia v minulosti viac vážili potraviny, ktoré sami dopestovali, a menej plytvali.

Dodržujte tieto rady:

1. Dá sa jesť opakovane

Ak ste náhodou nezjedli všetko a viete, že už ani jesť nebudete, skúste to využiť v iných jedlách. Napríklad, ak ste mali cez víkend kura s ryžou a ak tá zostala, pripravte v pondelok rizoto. Ak vám ostala zemiaková kaša, urobte zemiakové lokše a podobne.

2. Využívajte čo najviac

Platí to najmä pri zelenine a ovocí. Snažte sa využívať ich takým spôsobom, aby ste zužitkovali čo najviac častí, ako napríklad stonky a listy. Spravte si z nich šalát k hlavnému jedlu alebo vymyslite nový recept, pri ktorom by ste ich použili.

3. Napíšte zoznam potravín, ktoré najčastejšie vyhadzujete

Môžete si na to vziať zápisník a ten mať poruke v kuchyni. Zapíšte si buď potraviny, alebo zvyšky jedál, ktoré vo vašej domácnosti končia v koši. Taktiež je fajn uvedomiť si a zapísať, ak vám to pomôže, prečo takto skončili. Napísať môžete i množstvo. Zapisovanie ukáže, akú potravinu či jedlo nekupovať alebo nevariť. Vykryštalizujú sa vám i obdobia, v ktorých vyhadzujete viac a v ktorých menej.

4. Nakupujte logicky

A hlavne toľko, koľko spotrebujete. Ak sa vám niečo pozdáva, lebo je to v akcii, no neviete, čo by ste z toho uvarili alebo či to niekto vo vašej domácnosti zje, nekupujte to. Je nutné premyslieť si, čo potrebujete a v akom množstve.

5. Premyslite si, čo budete počas týždňa variť

Varte správne množstvo, teda toľko, koľko reálne zjete. Nevarte v obrovských hrncoch, pretože je možné, že niečo ostane, no vy to nebudete chcieť jesť celý týždeň. Ak budete niečo jesť dva dni po sebe, na tretí to isto skončí v smetnom koši.

6. Preplnené sú neprehľadné

Majte vždy poriadok v chladničke a mrazničke. Pri preplnených poličkách sa vám ľahko stane, že niečo ostane vzadu a vy zabudnete, že to máte. Potom prešvihnete lehotu spotreby. Alebo sa môže stať, že v neupratanej chladničke niečo nemôžete nájsť, myslíte si, že to už nemáte, a zbytočne to dokúpite.

Preplnené chladničky sú neprehľadné
Zdroj: shutterstock

7. Potraviny uskladňujte správne

Čo to znamená správne? Ak ich budete mať v správnych nádobách, dlhšie vydržia. Investujte do kvalitných nádob. Tie vzduchotesné udržia potraviny dlhšie čerstvé a zároveň sa môžu znova použiť.

Potraviny uskladňujte správne
Zdroj: shutterstock

Uvedomili ste si?

Kedysi starké dokázali uvariť chutné jedlo z mála ingrediencií, v kuchyni zužitkovať zo špajzy takmer všetko a varili takmer bez zvyškov. Vedeli s potravinami hospodáriť. My potraviny vyhadzujeme do odpadkových košov. Či už ide o plesnivé pečivo, prezretý banán, ryžu, ktorá zostala po víkende, jogurt, ktorý deti nedojedli, maslo po dátume spotreby. Napriek tomu, že máme chladničky, mrazničky a ony mali len komory. V období koronavírusu sme si možno spomenuli na minulé časy, pretože sme sa snažili šetriť. Bolo by dobré pokračovať v tom.

Vzduchotesné nádoby udržia potraviny dlhšie čerstvé
Zdroj: shutterstock