Linecký štedrák

20 kúskov

450 g polohrubej múky ● 4 žĺtky ● 250 g tuku na pečenie ● 180 g práškového cukru ● 1/2 ČL prášku do pečiva ● 1 PL kakaa ● 450 g džemu
Tvarohová plnka:750 g tvarohu ● 2 žĺtky ● 1 ČL citrónovej kôry ● 150 g práškového cukru ● 1 PL Zlatého klasu ● 2 balíčky vanilínového cukru ● 100 g posekaných hrozienok
Maková plnka: 150 g mletého maku ● 100 g práškového cukru ● štipka škorice ● 1 PL Zlatého klasu ● 150 ml mlieka
Orechová plnka: 6 bielkov ● 150 g kryštálového cukru ● 100 g mletých orechov

Všetky ingrediencie na tvarohovú plnku zmiešame. Rovnako postupujeme aj pri makovej plnke. Pri orechovej plnke najprv vyšľaháme bielky, pridáme cukor a zľahka zamiešame mleté orechy. Všetky ingrediencie na cesto vymiesime dohladka. Tretinu cesta oddelíme a primiešame kakao. Dáme do mrazničky na 10 minút. Zvyšok cesta vyvaľkáme, prenesieme na vymastený plech vysypaný múkou. Natrieme ľubovoľným džemom a navrstvíme tvarohovú plnku. Makovú plnku kladieme malou lyžičkou na povrch, natrieme orechový sneh, postrúhame cesto z mrazničky na kakaovú mrvenicu a dáme piecť pri teplote 180 °C na 35 minút. Necháme vychladnúť a až potom nakrájame.

Čas prípravy: 45 minút
Čas pečenia: 35 minút

Linecký štedrák
Linecký štedrák
Zdroj: DUŠAN KŘÍSTEK, LAURA WITTEKOVÁ

Maková nepečená torta

12 kúskov

250 g nemletého maku ● 100 g masla ● 200 g práškového cukru ● 100 ml umu ● 100 g mletých orechov ● kôra z 1 poma-ranča ● 1 balenie okrúhlych piškót ● 3 PL pomaran-čovej šťavy ● 1 smotana na šľahanie ● pomarančová kôra na ozdobu

Nemletý mak nasypeme do hustého sitka a prelejeme vriacou vodou. Necháme odkvapkať a usušiť, potom ho pomelieme. V mise vyšľaháme maslo s cukrom do peny, pridáme pomletý mak, um, orechy a kôru z pomaranča. Dno tortovej formy s priemerom 18 cm vyložíme piškótami a zľahka ich pokropíme pomarančovou šťavou. Potom na ne rozotrieme dve tretiny makovej hmoty a na ňu opäť poukladáme piškóty. Znovu ich pokropíme pomarančovou šťavou. Na piškóty rozotrieme zvyšok makovej hmoty a pekne ju uhladíme. Tortu dáme stuhnúť najlepšie na noc do chladničky. Podávame s vyšľahanou nesladenou šľahačkou ozdobenou pomarančovou kôrou.

Čas prípravy: 30 minút
Čas chladenia: 12 hodín

Maková nepečená torta
Maková nepečená torta
Zdroj: DUŠAN KŘÍSTEK, LAURA WITTEKOVÁ

Rezy s citrónovou polevou

35 kúskov

350 g hladkej múky ● 200 g masla ● 100 g práškového cukru ● 2 žĺtky ● 2 PL jogurtu ● 1 balíček prášku do pečiva ● štipka soli ● slivkový lekvár
Maková plnka: 2 žĺtky ● 220 g práškového cukru ● 50 g masla ● 200 ml mlieka ● 200 g mletého maku ● 150 ghladkej múky ● 4 bielky
Na polevu: 300 g práško-vého cukru ● šťava z 1 citróna

Pripravíme linecké cesto. Zmiešame múku, maslo, cukor, žĺtky, jogurt, prášok do pečiva a soľ. Vypracujeme hladké cesto a odložíme ho aspoň na hodinu do chladničky. Cesto rozdelíme na polovice a jednu z nich vyvaľkáme na veľkosť formy 24 x 24 cm. Dno formy vystelieme papierom na pečenie a uložíme naň polovicu vyvaľkaného cesta. Potrieme ho slivkovým lekvárom. Pripravíme makovú plnku. Vyšľaháme žĺtky s cukrom do peny, pridáme maslo izbovej teploty, mlieko, mak, múku a všetko dobre premiešame. Nakoniec do zmesi pridáme sneh vyšľahaný zo zvyšných bielkov. Hotovou plnkou potrieme cesto s lekvárom. Vyvaľkáme druhú polovicu cesta a opatrne ho položíme na makovú plnku. Vrchné cesto popicháme vidličkou a dáme na 30 minút do rúry vyhriatej na 180 °C. Z práškového cukru a citrónovej šťavy vymiešame hladkú polevu. Nalejeme ju na vychladnutý koláč a necháme zaschnúť. Pred podávaním nakrájame na kocky alebo obdĺžniky.

Čas prípravy: 40 minút
Čas chladenia: 1 hodina
Čas pečenia: 30 minút

Rezy s citrónovou polevou
Rezy s citrónovou polevou
Zdroj: DUŠAN KŘÍSTEK, LAURA WITTEKOVÁ

Vianočka s marcipánom

1 kus

500 g polohrubej múky ● 1 balíček sušeného droždia ● 80 g trstinového cukru ● 250 ml mlieka ● 80 g stuženého rastlinného tuku ● štipka soli ● šťava
z 1 citróna ● hrsť hrozienok
Na plnku: 4 PL smotany na šľahanie ● 50 g trstinového cukru ● 1 ČL mletej škorice ● 2 PL umu ● 200 g mletého maku ● 1 vajce ● 150 g strúhaného marcipánu
Okrem toho: 1 žĺtok a trocha mlieka na potretie ● mandľové lupienky na posypanie

Zo surovín na cesto, okrem hrozienok, vypracujeme vláčne cesto, ktoré necháme kysnúť asi hodinu na teplom mieste. Potom doň vmiesime hrozienka a rozdelíme ho na 9 častí. Každú rozvaľkáme na obdĺžnik. Na plnku dáme smotanu, cukor, škoricu, um a mak do menšieho hrnca a povaríme. Do vychladnutej zmesi zapracujeme vajce. Dobre premiešame. Na každý rozvaľkaný obdĺžnik nanesieme makovú plnku a nastrúhaný marcipán. Obdĺžniky zatočíme do 9 šúľkov. Potom z nich zapletáme vrkoče: 4 + 3 + 2. Hotové vrkoče poukladáme na seba od najväčšieho po najmenší a zafixujeme špáradlami. Vianočku potrieme rozšľahaným žĺtkom s trochou mlieka, posypeme mandľovými lupienkami a opatrne popicháme špáradlom, aby počas pečenia dýchala. Prikryjeme ju alobalom a pečieme asi 25 minút na plechu vystlanom papierom na pečenie pri 200 °C. Potom dáme alobal dole a dopekáme 10 minút. Z upečenej vianočky vyberieme špáradlá a podávame.

Čas prípravy: 25 minút
Čas kysnutia: 50 minút
Čas pečenia: 35 minút

Vianočka s marcipánom
Vianočka s marcipánom
Zdroj: DUŠAN KŘÍSTEK, LAURA WITTEKOVÁ

 

Makové rožteky

32 kúskov

220 g jemného tučného tvarohu ● 140 g masla ● 60 g kryštálového cukru ● kôra z 1 citróna ● 1/2 ČL mletej vanilky ● 1 vajce + 1 na potretie ● 300 g hladkej múky
● štipka soli

Na náplň: 250 ml kondenzovaného mlieka ● 180 g mletého maku ● práškový cukor na posypanie

V mise vymiešame tvaroh s maslom izbovej teploty, cukrom, citrónovou kôrou a vanilkou. Pridáme vajce, premiešame a prisypeme múku so štipkou soli. Cesto dobre vymiesime, zabalíme do fólie a odložíme na hodinu do chladničky. Na náplň zmiešame mak a kondenzované mlieko, aby sa zmes ľahko rozotierala. V opačnom prípade ešte dolejeme kondenzované mlieko. Cesto rozdelíme na polovice a obe časti rozvaľkáme do kruhu. Potrieme ich makovou plnkou, ale ich stred necháme voľný. Oba kruhy rozrežeme na 12 až
16 kusov podľa toho, aké veľké chceme mať rožky. Každý kus zrolujeme z dlhšej strany smerom do stredu. Rožteky potrieme vajcom a dáme piecť do rúry vyhriatej na 180 °C. Pečieme ich 20 až 25 minút dozlatista. Posypeme cukrom.

Čas prípravy: 35 minút
Čas odležania: 1 hodina
Čas pečenia: 25 minút

Makové rožteky
Makové rožteky
Zdroj: DUŠAN KŘÍSTEK, LAURA WITTEKOVÁ