Pri prvom stačí v šupe uvariť jeden väčší alebo dva menšie zemiaky, ošúpať a po vychladnutí najemno postrúhať. Zemiak potom primiešame do 250 g tvarohu, ktorý získa jemnejšiu konzistenciu a bude ho viac.

Čo robiť, keď nemáte dostatok tvarohu do plnky?
Čo robiť, keď nemáte dostatok tvarohu do plnky?
Zdroj: RCA

Druhý spôsob je vyrobiť si vlastný tvaroh. Presne 1 liter mlieka nalejeme do hrnca a pridáme 1 PL citrónovej šťavy. Premiešame a počkáme 10 minút, až sa mlieko začne zrážať. Potom pomaly začneme mlieko ohrievať na 65 °C, rozhodne by nemalo vrieť. Zmes premiešame iba raz, aby sa neprichytila odspodu. Po dosiahnutí požadovanej teploty odstavíme a zmes prelejeme cez sitko vystlané gázou. Necháme dôkladne odkvapkať a domáci tvaroh je na svete.

Kolac s tvarohovou plnkou
7 porcií
Suroviny
Cesto : 200 g hladkej múky, 2 lyžice kakaa, 125 g masla, 80 g práškového cukru, 1 žĺtok, 1-3 lyžice mlieka, 2 čl kypriaceho prášku do pečiva
Plnka : 500 g jemného tvarohu, 3 žĺtka, sneh z 3 bielkov, 60 g práškového cukru, 100 g krupicového cukru, 2 ks vanilínového cukru, 1 zlatý klas, 1 lyžica limetkovej šťavy, 30 g masla 

Pracovný postup č.1
Z hladkej múky, preosiateho kakaa, zmäknutého masla, žĺtka, práškového cukru, kypriaceho prášku, a mlieka vypr
Kolac s tvarohovou plnkou 7 porcií Suroviny Cesto : 200 g hladkej múky, 2 lyžice kakaa, 125 g masla, 80 g práškového cukru, 1 žĺtok, 1-3 lyžice mlieka, 2 čl kypriaceho prášku do pečiva Plnka : 500 g jemného tvarohu, 3 žĺtka, sneh z 3 bielkov, 60 g práškového cukru, 100 g krupicového cukru, 2 ks vanilínového cukru, 1 zlatý klas, 1 lyžica limetkovej šťavy, 30 g masla Pracovný postup č.1 Z hladkej múky, preosiateho kakaa, zmäknutého masla, žĺtka, práškového cukru, kypriaceho prášku, a mlieka vypr
Zdroj: Archív NMH

Upozornenie: Čím viac citrónovej šťavy pridáte, tým bude výsledný tvaroh suchší a hrudkovitejší.

Kolac s tvarohovou plnkou
7 porcií
Suroviny
Cesto : 200 g hladkej múky, 2 lyžice kakaa, 125 g masla, 80 g práškového cukru, 1 žĺtok, 1-3 lyžice mlieka, 2 čl kypriaceho prášku do pečiva
Plnka : 500 g jemného tvarohu, 3 žĺtka, sneh z 3 bielkov, 60 g práškového cukru, 100 g krupicového cukru, 2 ks vanilínového cukru, 1 zlatý klas, 1 lyžica limetkovej šťavy, 30 g masla 

Pracovný postup č.1
Z hladkej múky, preosiateho kakaa, zmäknutého masla, žĺtka, práškového cukru, kypriaceho prášku, a mlieka vypr
Kolac s tvarohovou plnkou 7 porcií Suroviny Cesto : 200 g hladkej múky, 2 lyžice kakaa, 125 g masla, 80 g práškového cukru, 1 žĺtok, 1-3 lyžice mlieka, 2 čl kypriaceho prášku do pečiva Plnka : 500 g jemného tvarohu, 3 žĺtka, sneh z 3 bielkov, 60 g práškového cukru, 100 g krupicového cukru, 2 ks vanilínového cukru, 1 zlatý klas, 1 lyžica limetkovej šťavy, 30 g masla Pracovný postup č.1 Z hladkej múky, preosiateho kakaa, zmäknutého masla, žĺtka, práškového cukru, kypriaceho prášku, a mlieka vypr
Zdroj: Archív NMH