Obľúbené cestoviny si môžete dopriať presne tak, ako ich máte rada a vôbec neohrozíte svoju figúru. Celý kumšt je v načasovaní ich prípravy.

Aj vy sa pri strážení figúry bojíte uhľohydrátov ako čert kríža? Odborníci na výživu nám radia byť opatrní pri konzumácií cestovín a ryže, no podľa najnovších vedeckých výskumov sa ich nemusíme báť.

Domáce vaječné cestoviny
Domáce vaječné cestoviny
Zdroj: Shutterstock‎

Bez výčitiek svedomia

Vyskúšajte geniálny trik, ktorý uhľohydrátom ukradne ich schopnosť vytvárať nám na bokoch a brušku tukové vankúšiky. Podľa výskumníkov Skidmore College v New Yorku to funguje takto:

Cestoviny aj ryžu si uvarte deň vopred a konzumujte ich až na druhý deň. Počas noci totiž prichádza k zvláštnej chemickej reakcii: Škrob prítomný v potravine sa mení na rezistentný škrob, ktorý sa v tenkom čreve spracúva oveľa pomalšie ako bežný škrob.

Rezistentný škrob je základom zdravej flóry v hrubom čreve, kde sa premieňa na dôležité mastné kyseliny a energiu a následne sa spaľuje.

Ilustračná snímka
Ilustračná snímka
Zdroj: Shutterstock