Najlepšia zátrepka do polievky či prívarku: Super tip, s ktorým sa vám podarí bez hrudiek
2. 2. 2015, 12:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 12:27)

Zdroj: Shutterstock
Naše mamy a babičky ňou bežne zahusťujú všakovaké polievky. Viete, ako sa to má správne robiť?
Na 1 l polievky potrebujeme 2 PL múky a 200 ml tekutiny (voda, mlieko, smotanu, šľahačka, vývar...) Múku dáme do misky, po troche pridáme tekutinu, vymiešame na hladkú hmotu, ktorú primiešame do jedla a za stáleho miešania povaríme 5 minút.
Namiesto múky môžeme zahusťovať aj zemiakovým či kukuričným škrobom. Použitie škrobu je výhodné, lebo nevytvára hrudky a dáva jedlu zamatový vzhľad. Na 200 ml tekutiny stačí škrobu o polovicu menej ako múky. Za stáleho miešania ho potom varíme v polievke už len 1 až 2 minúty.
Zátrepkou zahusťujeme ovocné polievky, zeleninové polievky, prívarky (fazuľový, tekvicový, zemiakový), ale aj niektoré ďalšie jedlá. Zahustenie zátrepkou je najjednoduchší a najzdravší spôsob dokončenia jedla, lebo sa pripravuje bez tuku.
Tip:
Ak chcete aby bola polievka hustá a mala kyslú chuť, urobte zátrepku z vajíčka, hladkej múky a pridajte trošku bieleho jogurtu.