Papier na pečenie je štvorcový, no vaša forma na koláč či tortu má iný tvar? Skúste tento jednoduchý trik
23. 3. 2018, 12:40 (aktualizované: 11. 7. 2024, 11:27)

Zdroj: iStockphoto
Forma na koláč, tortu, alebo dokonca srnčí chrbát môže byť ťažká oriešok. Ako ju vyložiť papierom na pečenie a neprísť pri tom o nervy.
Papier na pečenie je skvelý vynález. Zabráni pripáleniu jedla o pekáč a ten ostáva aj po pečení čistejší. Ak pečieme tortový korpus, cesto sa od neho ľahšie odlupuje. Nehovoriac o tom, že si ušetríme otravné vymastenie a vysypanie formy.

Zdroj: iStockphoto
Elementary Aged Girl Making Delitious Cookies
Čo si ale počať vtedy, keď máme formu netypických rozmerov? Papier sa dá odstrihnúť, no často sa krúti ako sám uzná za vhodné a vôbec nechce držať vo forme. Existuje však finta, vďaka ktorej papier donútite prispôsobiť sa akejkoľvek forme.
Zdroj: iStockphoto
Sausage rolls on a baking tray
Papier odstrihnite na požadovaný tvar. Potom ho pokrčte a namočte do vody. Nie príliš, aby sa nerozmočil. Papier vyžmýkajte. Teraz je mäkký a poddajný. Voda ho prilepí na akúkoľvek formu. Dokonca aj na boky okrúhlych a hranatých foriem.
Na takto pripravený papier môžete bez obáv naliať cesto, poukladať koláče, zeleninu a aj mäso. Veľmi dobre poslúži pri pečení rýb v papilote. Rybu zabaľte do mokrého papiera na pečenie a bude sa akoby dusiť v pare.
Zdroj: iStockphoto
Cooked pastry
Z vody nemusíme mať strach, všetka sa z papiera vyparí v prvých minútach pečenia. Nemusíme sa tak báť, že bude jedlo rozmočené.