Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Papier na pečenie je štvorcový, no vaša forma na koláč či tortu má iný tvar? Skúste tento jednoduchý trik

Female hands put in the oven a baking dish with a batter cake.

Zdroj: iStockphoto

Reklama

Forma na koláč, tortu, alebo dokonca srnčí chrbát môže byť ťažká oriešok. Ako ju vyložiť papierom na pečenie a neprísť pri tom o nervy.

Papier na pečenie je skvelý vynález. Zabráni pripáleniu jedla o pekáč a ten ostáva aj po pečení čistejší. Ak pečieme tortový korpus, cesto sa od neho ľahšie odlupuje. Nehovoriac o tom, že si ušetríme otravné vymastenie a vysypanie formy.

Elementary Aged Girl Making Delitious Cookies

Zdroj: iStockphoto

Elementary Aged Girl Making Delitious Cookies

Čo si ale počať vtedy, keď máme formu netypických rozmerov? Papier sa dá odstrihnúť, no často sa krúti ako sám uzná za vhodné a vôbec nechce držať vo forme. Existuje však finta, vďaka ktorej papier donútite prispôsobiť sa akejkoľvek forme.

Zdroj: iStockphoto

Sausage rolls on a baking tray

Papier odstrihnite na požadovaný tvar. Potom ho pokrčte a namočte do vody. Nie príliš, aby sa nerozmočil. Papier vyžmýkajte. Teraz je mäkký a poddajný. Voda ho prilepí na akúkoľvek formu. Dokonca aj na boky okrúhlych a hranatých foriem.

Na takto pripravený papier môžete bez obáv naliať cesto, poukladať koláče, zeleninu a aj mäso. Veľmi dobre poslúži pri pečení rýb v papilote. Rybu zabaľte do mokrého papiera na pečenie a bude sa akoby dusiť v pare.

Zdroj: iStockphoto

Cooked pastry

Z vody nemusíme mať strach, všetka sa z papiera vyparí v prvých minútach pečenia. Nemusíme sa tak báť, že bude jedlo rozmočené.

Vyberáme pre vás niečo PLUS