Papier na pečenie je skvelý vynález. Zabráni pripáleniu jedla o pekáč a ten ostáva aj po pečení čistejší. Ak pečieme tortový korpus, cesto sa od neho ľahšie odlupuje. Nehovoriac o tom, že si ušetríme otravné vymastenie a vysypanie formy.

Elementary Aged Girl Making Delitious Cookies
Elementary Aged Girl Making Delitious Cookies
Zdroj: iStockphoto

Čo si ale počať vtedy, keď máme formu netypických rozmerov? Papier sa dá odstrihnúť, no často sa krúti ako sám uzná za vhodné a vôbec nechce držať vo forme. Existuje však finta, vďaka ktorej papier donútite prispôsobiť sa akejkoľvek forme.

Sausage rolls on a baking tray
Sausage rolls on a baking tray
Zdroj: iStockphoto

Papier odstrihnite na požadovaný tvar. Potom ho pokrčte a namočte do vody. Nie príliš, aby sa nerozmočil. Papier vyžmýkajte. Teraz je mäkký a poddajný. Voda ho prilepí na akúkoľvek formu. Dokonca aj na boky okrúhlych a hranatých foriem.

Na takto pripravený papier môžete bez obáv naliať cesto, poukladať koláče, zeleninu a aj mäso. Veľmi dobre poslúži pri pečení rýb v papilote. Rybu zabaľte do mokrého papiera na pečenie a bude sa akoby dusiť v pare.

Cooked pastry
Cooked pastry
Zdroj: iStockphoto

Z vody nemusíme mať strach, všetka sa z papiera vyparí v prvých minútach pečenia. Nemusíme sa tak báť, že bude jedlo rozmočené.