Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Ako skutočne dlho vydržia potraviny? Takto ich už nikdy neskladujte!

Čo sú vaše dobíjače energie?

Zdroj: Shutterstock

Reklama

Či patria do koša, napovie dátum a dbať treba na správne uskladnenie.

1. Vajíčka čerstvé i natvrdo

„Minimálna trvanlivosť čerstvých je 28 dní pri teplote od 5 do 18 °C. Ukladajte ich vždy špičkou dole. Staré mamy nakladali vajcia na dlhšie uchovanie do vápenno-octovej vody,“ radí Vojto a pridáva tip, ako spoznať čerstvosť vajec. „Ponoríme ich do pohára s vodou – čerstvé klesnú na dno, staršie stúpajú k hladine, lebo vysychajú a sú ľahšie.“ Škrupinu umývať neodporúča: „Odstránili by sme ich prirodzenú vrstvu, ktorá ich chráni pred mikroorganizmami.“ Ako skladovať vajíčka natvrdo radí Miška: „V chladničke maximálne 7-10 dní. Dovtedy sú jedlé.“

2. Otvorená majonéza

Je to omáčka vyrobená na báze oleja, čo z nej robí vysoko trvanlivú surovinu. „Kúpená by mala vydržať v chladničke po otvorení ešte také 3-4 týždne pri teplote maximálne do 8 °C. Ale pri používaní ju vždy naberáme čistou lyžicou,“ upozorňuje Vojto a Miška dodáva: „Domácu, v ktorej sú vajíčka, spotrebujte maximálne do 3 dní.“

3. Majonézový alebo jogurtový šalát

„Šalát z domácej majonézy je určite len na okamžitú konzumáciu, dlhšie neuskladňovať,“ odporúča Vojto. Šalát z kupovanej majonézy skladujeme v uzatváracej nádobe v chladničke maximálne 2-3 dni. Jogurtový vydrží o pár dní dlhšie. „Ak pri príprave šalátu vynecháme cibuľu, rýchlo nezhorkne. A ak vynecháme aj varené vajíčka, trvanlivosť sa predĺži ešte o pár dní,“ tvrdí Miška.

4 Údené mäso a šunky

„Údené mäso môžeme bezpečne skladovať do 5 dní. Suchá saláma vydrží viac ako šunka,“ vysvetľuje Vojto. Mäso nikdy neskladujte v mikroténových vreckách či celofánovej fólii! Rýchlo oslizie a stratí či dokonca zmení farbu aj chuť. „Najlepšie mu bude v plastovej či sklenenej uzatváracej nádobe alebo v alobale. Zvyšky, ktoré už nechcete konzumovať priamo, využite na prípravu iných jedál. Vytvoríte vynikajúce rizotá s údeným či cestoviny s omáčkou s kúskami mäska,“ odporúča Miška.

5. Ostali zákusky

„U nás funguje jednoduchý tip na skladovanie – darovať susedom. Ak si na nich chcete pochutiť v lete, môžete si ich zamraziť v plastovej uzatvárateľnej nádobe. To však platí len pre koláčiky bez mliečnych krémov – pudingov, smotany a tvarohu,“ upozorňuje Miška a pridáva ešte jeden tip na záver: „Z obschnutých suchších druhov môžete pripraviť guľky. Stačí pridať trochu džemu, maslo (aj kokosové alebo arašidové), kávu, kakao, obaliť v orechoch či kokose a chutné jednohubky ku káve sú na svete.“

Zdroj: Shutterstock

Ako dlho vydržia potraviny?

Na toto dbajme a neplytvajme

Minimálna doba trvanlivosti

➤ Tento dátum berme ako odporúčanie od výrobcu, dokedy potravinu spotrebovať. Aj po jeho uplynutí ešte môže byť potravina jedlá. No je pravda, že sa to môže odraziť na jej kvalite.

Spotrebujte do...

➤ Túto vetu aj s dátumom nájdeme na potravinách, ktoré sa rýchlo kazia (napr. mäso). Po uplynutí dátumu patria do koša, lebo v nich dochádza k množeniu zdraviu škodlivých látok a mohli by vyvolať zdravotné ťažkosti.

Po otvorení

➤ Dôverujme zmyslom. Mazľavá zapáchajúca saláma patrí do koša ako aj balenie šunky, ktoré sa nafúklo. Len pri džeme s viac ako 50 % cukru alebo pri tvrdom syre môžete napadnuté miesta odstrániť a zvyšok skonzumovať.

Prehľad uskladnenia a spotreby potravín

Potravina / Trvanlivosť / Skladovanie

– nárez

otvorený: 4 dni, saláma a surová šunka dlhšie; zbaviť sa jej pri zápachu a mazľavosti

v chladničke: priamo nad zásuvkami na zeleninu, kde je najchladnejšie (cca 2 °C)

– chlieb

celý vydrží dlhšie ako nakrájaný a ražný dlhšie ako svetlý; ak začne plesnieť, vyhodiť

vzduchotesne zabalený pri izbovej teplote v chlebníku, nie v chladničke

– ryby z konzervy

naložené v oleji vydržia dlhšie, vyhodiť, ak majú skazený zápach alebo sa konzerva nadúva v chlade,

otvorené v plastovej nádobe vložte do chladničky a čím skôr skonzumujte

- vajcia

vydržia najviac 2 týždne po dátume minimálnej trvanlivosti, no v tom prípade ich používajte len na pečenie alebo varenie, na tiramisu používajte výlučne čerstvé

v chladničke alebo chladnej pivnici

Zdroj: Shutterstock.com

Ako zistíte, či je vajíčko čerstvé?

– vaječné cestoviny

po dobe minimálnej trvanlivosti ich už nepoužívajte, uvarené vydržia v chladničke max. 3 dni

v suchu a chlade

– mäso

mleté alebo hydinu len do dátumu spotreby, bravčové 2-3 dni, hovädzie 3-4 dni, vyhodiť, keď začína mazľavieť

buď nad zásuvkami na zeleninu na najchladnejšom mieste chladničky (2 °C), alebo čo možno najčerstvejšie hneď zamraziť

– obilie, múka, ryža, müsli

dlho aj po minimálnej dobe trvanlivosti, vyhodiť pri plesni alebo napadnutí škodcami

v chlade, suchu a uzavreté, aby sa zabránilo napadnutiu hmyzom a plesňou

– koreniny

pár mesiacov po minimálnej trvanlivosti, strácajú však arómu

v suchu a tme, nie v blízkosti sporáka, para pri varení ich znehodnocuje

– jogurt

prírodný: aj 20-30 dní po minimálnej trvanlivosti, ovocný: 10-15 dní po min. trvanlivosti, vyhodiť pri plesni

v chladničke

– káva/kakao

vákuovo balené do dvoch rokov, mleté: 14 dní, v chladničke 2 mesiace

v chlade, tme, originálnom uzatvárateľnom balení, čo najďalej od aromatických vecí

– syr

čím viac vody obsahuje, tým kratšiu má trvácnosť, krájaný do 10 dní, tvrdý oveľa dlhšie

v chladničke v kamennej alebo sklenenej nádobe

Zdroj: Shutterstock

Pri nebalených potravinách buďte ešte viac

– marmeláda/džem

viac mesiacov po minimálnej trvanlivosti, otvorené do 2 mesiacov

v chlade a tme, otvorené v chladničke

– mlieko

čerstvé neotvorené 3 dni po minimálnej trvanlivosti, po otvorení trvanlivé aj čerstvé spotrebujte do 3-4 dní

v chladničke

– rezance

neotvorené do 2 rokov, otvorené niekoľko mesiacov

v tme a suchu

– džús/sirup

v sklenenej fľaši rok po minimálnej trvanlivosti, v kartóne 8 mesiacov, v plaste 3 mesiace; otvorené len pár dní

v chladničke, ak sú otvorené

– čokoláda

mliečna ½ roka, horká rok

pri izbovej teplote

– hlboko zmrazené potraviny

neotvorené niekoľko mesiacov po minimálnej trvanlivosti, bohaté na tuk o niečo kratšie

zmrazené bez dier na obale

– víno

čím kyslejšie, tým dlhšie vydrží, rizling cca. 2 roky, neskorý zber 5

v chladnej a tmavej pivnici

Vyberáme pre vás niečo PLUS