Reklama

Bylinky pre začiatočníkov: Ako sa starať o rozmarín? Pozor na častú chybu, toto neznáša

Sušené bylinky sú dobré nielen na prípravu čaju.

Zdroj: Shutterstock

Reklama

Rozmarín sa dá ľahko pestovať v nádobách v kuchyni, na balkóne i záhrade a vnáša do jedla slnečnú stredomorskú príchuť.

Rozmarín lekársky 
(Rosmarinus officinalis)

Vyžaduje priepustnú, piesočnato-hlinitú pôdu s dostatkom vápna. Darí sa mu na slnečnom stanovišti alebo v polotieni. V našich podmienkach vymŕza, preto ho na zimu premiestňujeme do vnútra. Vo vnútri dávame pozor na prievan. Neznáša ho.

V minulosti sa pestoval na dedinách takmer v každom dome. Bol považovaný za kvet lásky a vernosti. V kuchyni môžeme využiť jeho listy, čerstvé i sušené, ktoré majú jemne gáfrovitú vôňu a horko aromatickú chuť. V malých dávkach sa pridáva do polievok, varených zemiakov, zeleniny, šalátov, štiav i do cesta.

Pri grilovaní ho môžeme pridávať do ohňa. Mäso tak chytí rozmarínovú vôňu. Tvorí súčasť vonných zmesí. V liečiteľstve je výnimočný. Ako jedna z mála rastlín zvyšuje krvný tlak. Upokojuje a odstraňuje nervové vyčerpanie a zlepšuje krvný obeh. Vhodný je predovšetkým pri reumatizme, kašli, astme, búšení srdca, nervozite, nespavosti a migréne. Priaznivo podporuje aj činnosť pečene.

Tipy, rady a bylinky, ktoré si dopestuje každý

Bylinky chránia zeleninu i okrasné rastliny pred škodcami. Tu je niekoľko zaručených kombinácií byliniek a zeleniny, ktoré je vhodné zasadiť v tesnej blízkosti:

✤ bazalka + paradajky, uhorky, cibuľoviny
✤ trebuľka + šaláty a reďkovky (odpudzuje i slimáky)
✤ koriander + hlúboviny, uhorky, jahody, červená repa
✤ levanduľa + šaláty, ruže
✤ majoránka + mrkva
✤ saturejka + fazuľa a cibuľoviny
✤ tymian + akákoľvek zelenina, predovšetkým listová